ALERT AFEER: Contractul dintre Hiroelectrica şi ArcelorMittal Galaţi a prăbuşit încrederea în piaţă

Alina Toma Vereha
Companii #Energie / 29 decembrie 2010

Contractul încheiat astăzi între Hidroelectrica şi ArcelorMittal Galaţi la un preţ de 130 de lei/MWh, mult sub media pieţei PCCB, administrată de OPCOM, este văzut de către Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) ca fiind total lipsit de etică. Ion Lungu, preşedintele asociaţiei ne-a declarat: "Nu mă aşteptam ca Hidroelectrica să procedeze din nou ca anul trecut şi să răspundă ofertei ArcelorMittal Galaţi, în condiţiile în care media pieţei este la un preţ de 170 de lei/MWh şi în condiţiile în care există oferte similare de cumpărare de energie la un preţ mai mare decât cel oferit de combinatul siderurgic. Pot să spun că sunt extrem de dezamăgit şi că s-a prăbuşit orice încredere în piaţa PCCB".

Domnia sa apreciază că statul a dovedit în ultimii doi ani că ştie să vândă ieftin şi să cumpere scump în domeniul energetic. Acest contract controversat dintre Hidroelectrica şi ArcelorMittal vine în urma multor contracte în afara pieţei, prin care producătorii au ocolit ordinul ministrului economiei de a vinde energia pe PCCB la cel mai mare preţ ofertat.

Preşedintele AFEER a amintit exportul de energie din această toamnă prin care mai mulţi producători de stat au livrat energie Electrica SA, iar Electrica a atribuit direct acest contract de export controversatului furnizor Rudnap. Printre alte contracte controversate din afara pieţei şi făcute cu derogare de la ordinul ministrului mai sunt cele prin care producătorii vând energie consumatorilor eligibili, uzitând astfel şi de calitatea lor de furnizori.

Conducerea Hidroelectrica nu a putut fi contactată până la această oră pentru a da explicaţii de ce compania a ales să răspundă ofertei ArcelorMittal Galaţi, în condiţiile în care există oferte cu un preţ mai mare pe piaţă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Adevarul este ca trebuie sa fii un artist sa cumperi energie termo cu 220 lei ca asa a vrut Vozganian si sa o vinzi la mix cu 130 la Mittal. Nu inteleg de ce indienii nu fac import de energie ieftina din zona, sau sa isi construiasca o centrala pe gaze ca Petrom sau centrale eoliene ca CEZ. Marele investitor a venit pus pe tunuri in Romania, dar la investit mai tango. Ce il costa sa isi construiasca in fiecare an cite o hidrocentrala mica si sa isi asigure energia treptat in vreo 7-8 ani? Deh, e grea munca pentru indieni. Eu personal i-as da afara pe toti directorii de la Hidroelectrica si as renunta la contractele de cumparare a energiei termo scumpa. Imi pare rau pentru Paroseni s.a.m.d dar daca nu pot sa vinda sub 220 lei/MWh, ar fi mai bine sa le inchidem.

    1. acest pret e pentru fraieri,diferenta se varsa in buzunarul lacom al pdl-uluisi a sefului pdl,basescu doar prostii care nu dau comisioane,platesc scump de ce guvernul nu da asa de ieftin energia si la populatie,de acolo nu iese nimic,prostii sa plateasca

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb