ALERT Lohan: "Noul sistem de tarifare propus de ANRE va micşora veniturile Transelectrica"

A.T.
Companii #Energie / 9 decembrie 2014

Lohan: "Noul sistem de tarifare propus de ANRE va micşora veniturile Transelectrica"

Reglementatorul pieţei de energie (ANRE) a supus, ieri, dezbaterii publice schimbarea sistemului de tarifare a serviciului de transport al electricităţii. Dacă va fi aprobat, noul sistem cu tarif unic în loc de cel zonal aplicat producătorilor de electricitate va aduce venituri mai mici pentru Transelectrica, după cum ne-a declarat Octavian Lohan, membru în directoratul companiei de transport.

Domnia sa a explicat pentru ziarul BURSA: "În prezent, tarifele sunt diferenţiate pe zone, în funcţie de cât de mulţi producători sunt în zona respectivă. Unde sunt concentraţi mulţi producători avem tarife mari, iar unde sunt puţini - există tarife mici. Dacă tariful se uniformizează, atunci vom încasa mai puţini bani din zonele unde sunt concentraţi mulţi producători".

ANRE propune, într-un proiect de ordin, uniformizarea tarifului de transport - componenta de introducere a energiei electrice în reţele, la nivelul componentei medii pe ţară, care este de 10,3 lei/MWh.

În prezent, tariful mediu de transport al energiei, perceput de Transelectrica, este în valoare de 22,50 lei/MWh.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Iar isi baga coada politrucii in functionarea economiei. Dupa modelul Electrica se modifica tariful peste noapte.

    Cu cat o sa scada cotatia actiunii TEL din aceasta cauza? 

    I-au pus in gura lui Lohan o bomba pe care el nu o intelege si o arunca senin in piata. Acum, cine nu vinde repede nu va avea nicio scuza si nici dreptul sa se planga.

    TEL este pe cale de a ii fi aplicata o scadere de tarif, dupa ce a primit doua cresteri intr-un an justificate de un program de investitii ambitios cu care a si atras investitorii, dar pe care managementul l-a tot intarziat pentru ca nu i se aliniau planetele sa fure cat "trebuia". Iar banii zac in depozite pe dobanzi mici la banci unde "managerii profesionisti" au credite personale. Verificati. 

    Lohan spune ca "Dacă tariful se uniformizează, atunci vom încasa mai puţini bani din zonele unde sunt concentraţi mulţi producători", nu ca TEL va avea venituri mai mici. Va avea venituri mai mici in anumite zone si mai mari in altele, in total ar trebui sa ramana neschimbate pentru ca metodologia de calcul, bazata pe RRR si BAR nu se schimba prin acest ordin.

    1. desigur, domnule Lohan

      Domnul Lohan a spus clar ca veniturile TEL vor scadea daca se va schimba metodologia de tarifare.

      In completare la raspunsul meu de la 5.3., daca dl Lohan a declarat explicit ca veniturile transelectrica vor scadea datorita tarifului unic, as argumenta ca veniturile transelectrica depind, in principal de BAR si RRR, nu de cum este diferentiat in functie de zona un tarif de transport ce, la nivel de tara trebuie sa asigure un nivel al veniturilor transelectrica in conformitate cu metodologia existenta, bazata pe BAR si RRR.

    De asemenea, desi este corecta valoarea componentei de introducere a energiei electrice in retele, de 10.3 ron, ea nu trebuie comparata cu tariful mediu de transport de 22,5 ron/mwh, fiind doar o parte din acesta. Tariful mediu al TEL nu se va modifica in urma acestui ordin. 10,3 ron/mwh (Tg unic) + 12.2 ron/mwh (TL mediu) fac tot 22,5 ron/mwh.

    1. intr-adevar, domnule Lohan ... dar evitati subiectul. TEL va suferi o scadere drastica a veniturilor ca urmare a reducerii tarifului cu valoarea aferenta investitiilor planificate dar neefectuate.

      Ion

      Tu stii sa citesti printre randuri sau doar dai din clont? 

      "ANRE propune, într-un proiect de ordin, uniformizarea tarifului de transport..." 

      Citeste ultimele doua paragrafe din articol. 

      Dupa asta vezi ce e de facut maine.

      Traiasca politrucii! 

      nu sunt dl Lohan iar observatiile mele au legatura strict cu subiectul articolului, respectiv cu proiectul de ordin referitor la uniformizarea componentei de introducere in retea a tarifului de transport.

      ... deci nu infirmati ca TEL se va confrunta cu o scadere a veniturilor din cauza nerealizarii planului de investitii pentru care ceruse si ii fusesera aprobate cresteri succesive de tarif din buzunarele tuturor consumatorilor ! Ce s-a intamplat cu banii deja incasati ?

      Apoi, daca tariful de injectie in retea este uniformizat si nu mai depinde de distanta, spuneti-ne care sunt productorii favorizati si care sunt cei defavorizati. Si daca este corect sa fie asa. 

      Opinia dvs. este superficiala. cresterile de tarif au avut la baza multe alte cauze. Iar prin metodologia de calcul al tarifului, in intelegerea mea, daca au fost venituri nemeritate realizate, acestea vor fi corectate prin tarife mai mici in viitor.

      Pe de alta parte, RRR, a fost redusa, nu stiu cat de corect sau nu, de la 8,52% la 7,7% si este contestata in instanta. 

      Nu vad de ce trebuie sa acuzati cu jumatati de realitate.

      Nu cred ca are sens sa extindem subiectul la producatori. 

      Recunoasteti asadar ca veniturile TEL vor fi diminuate de 1) reducerea tarifului cu valoare sumelor "nemeritate" (bine spus) si 2) de scaderea ratei de rentabilitate. Gura pacatosului adevar graieste.

      Ati informat investitorii ? Ati scazut "veniturile nemeritate" din baza de calcul a remuneratiei "managerilor profesionisti" ? 

      Deformati ceea ce am spus.

      1. Am spus: "daca au fost venituri nemeritate". chiar nu stiu. si sunt convins ca nici dvs nu stiti. 

      2. scaderea RRR se regaseste in tariful de 22,5. 

      nu stiu exact formula de calcul pentru bonusurile managerilor. tinand cont de evolutia companiei din ultimii ani, managerii profesionisti, au avut rezultate foarte bune. 

      nici la transelectrica nu lucrez.

      incercati sa faceti afirmatii pe care sa le puteti sustineti. 

    As zice ca acesta este un articol scris intr-un mod neprofesionist.

    1. inca un coleg din Transelectrica ? Buna seara ! :)

      De ce este neprofesionist articolul? Reproduce opinia domnului Lohan. Astept argumente.

      Eu nu stiu ce a declarat domnul Lohan in afara celor citate in articol. redau: "Dacă tariful se uniformizează, atunci vom încasa mai puţini bani din zonele unde sunt concentraţi mulţi producători." Aceasta afirmatie nu este echivalenta cu - Transelectrica va incasa mai putin bani.

      Repet, prin uniformizarea tarifului, transelectrica va incasa mai putin bani din anumite zone si mai multi din altele dar totalul va ramane la fel. Cititi proiectul de ordin si veti intelege. De altfel, tariful unic pe componenta de introducere in retea este egal cu cel mediu anterior. Am facut si un calcul in postarea anterioara in care am aratat ca rezultatul final va fi acelasi. 

      Iar ultimele 2 paragrafe, desi corecte creeaza o impresie eronata si cred ca sunteti constienta de acest lucru.

      Daca ati fi scris si un paragraf si cu TL (componenta de tarif pentru de extragerea energiei din retea) = 12.2 ron/mwh (mediu) ar fi fost complet, corect si ar fi contrazis si afirmatia ca veniturile transelectrica se vor diminua in urma uniformizarii TG (componenta de introducere), indiferent de cine a fost facuta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb