ALERT Vanghelie l-a ajutat pe Marin Dumitru să obţină contracte de două miliarde lei cu primăria

V.B.
Anticorupţie / 12 martie 2015

Actualizare 22:18 Vanghelie a ajuns la DNA, pentru audieri

Marian Vanghelie a ajuns, în această seară, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde urmează să fie audiat, după ce procurorii au desfăşurat pentru câteva ore percheziţii la Primăria Sectorului 5.

Întrebat de jurnalişti dacă a luat mită, Vanghelie a răspuns "O să vă convingeţi", înainte de a intra în sediul DNA, adus de jandarmi.

Înaintea lui au mai fost aduse şi alte persoane la DNA pentru a fi audiate în acest dosar, printre care vărul primarului Mircea-Sorin Niculae şi directorul Poliţiei Locale Sector 5, Bogdan Georgescu.

(E.D.)

---

Actualizare 20:02

Procurorii DNA îl suspectează pe primarul Marian Vanghelie că, începând din 2007, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină contracte cu primăria de două miliarde de lei, primind în schimb un comision de 20 la sută din valoarea acestora.

Potrivit surselor din presă, începând cu anul 2007 şi până în prezent, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, edilul percepea un "comision" de aproximativ 20 la sută din valoarea acestora, care era plătit de omul de afaceri prin intermediul unor persoane apropiate celor doi, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ şi Mircea-Sorin Niculae, văr al lui Vanghelie, spun anchetatorii în documentele citate.

"Comisionul" ar fi fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte nejustificate din punct de vedere comercial, în virtutea cărora firma Premier Palace SRL, controlată de Marin Dumitru prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, ar fi plătit sume semnificative de bani unor firme controlate, prin interpuşi, de către Marian Vanghelie. Firmele beneficiare ar fi fost Bucureşti S.A. şi Fashion Brand Management S.R.L., la care era asociat Mircea-Sorin Niculae, cea din urmă fiind administrată în fapt de Oana Niculescu-Mizil, Calex Business S.R.L., controlată de Tiberiu Bodea, un apropiat al lui Vanghelie, şi Economat Sector 5 S.R.L., al cărei director general este Laura Ciocan, tot o persoană apropiată lui Vanghelie, potrivit anchetatorilor.

Pentru garantarea plăţii "comisionului" de 20 la sută din valoarea contractelor publice, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societăţii comerciale Splai S.A., care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părţile sociale ale firmei Eurowest S.R.L. (care deţine majoritatea acţiunilor la Splai S.A.) ar fi fost cedate în favoarea şoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.

Din 2007 şi până în prezent, Vanghelie şi vărul său Mircea-Sorin Niculae, acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L., au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

La rândul său, Oana Mizil, începând cu o dată nedeterminată încă şi inclusiv în prezent, în calitate de parlamentar şi de administrator de fapt al Fashion Brand Management S.R.L., a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, exercitându-şi influenţa conferită de funcţia publică, pentru a obţine pentru această societate foloase necuvenite, constând în venituri suplimentare substanţiale, se mai arată în documentele citate. Ca administrator al Fashion Brand Management S.R.L., Oana Mizil administra în fapt activitatea a patru magazine care funcţionează sub marca Tartine et Chocolat, situate în Bucureşti, mai spun anchetatorii în documentele citate.

Anchetatorii mai notează că, din septembrie 2014, avocatul Mihai-Doru Giugula i-a acordat lui Marin Dumitru asistenţă juridică într-un dosar în care este cercetat pentru evaziune fiscală, din dispoziţia lui Vanghelie şi în mod nesolicitat de către beneficiar. Giugula ar fi acţionat în vederea obţinerii, în urma studierii dosarului şi participării la actele de urmărire penală, de informaţii care îl interesau pe Vanghelie şi în vederea influenţării omului de afaceri să nu facă declaraţii incriminatorii pentru primar.

(E.D.)

---

Actualizare 19:16 Dragnea: "Excluderea lui Vanghelie din PSD nu are legătură cu ancheta DNA"

Excluderea lui Marian Vanghelie din PSD nu are legătură cu anchetarea primarului sectorului 5 de către procurorii DNA, a declarat joi preşedintele executiv al partidului, Liviu Dragnea.

El a precizat că nu doreşte să comenteze acuzaţiile aduse de DNA primarului sectorului 5, pentru că nici nu le-a văzut. "Nu le vedem în niciun fel. Nu sunt procuror, nu am informaţii din dosar, nu vreau să comentez. Sincer, nici măcar nu le-am văzut, numai am auzit (n.r. acuzaţiile). N-are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă astăzi (n.r. excluderea lui Vanghelie). PSD a luat o decizie având ca şi argumente o serie de fapte, comportamente, atitudini ale d-lui Marian Vanghelie, ca şi ale d-lui Mircea Geoană", a declarat Dragnea, la sediul central al PSD.

(E.D)

---

Actualizare 16:58 Oana Mizil şi-a depus la Parlament demisia din calitatea de deputat

Oana Niculescu Mizil şi-a depus astăzi, la Parlament, demisia din calitatea de deputat, după ce a făcut anunţul în acest sens în declaraţiile de presă susţinute la ieşirea din sediul DNA, unde a fost audiată.

Potrivit procedurilor, această demisie din calitatea de deputat va ajunge la şedinţa Biroului Permanent şi apoi va trebui anunţată în plenul Camerei.

(E.D.)

---

Actualizare 14:50 Oana Mizil anunţă că va renunţa la funcţia de deputat

Deputatul Oana Mizil a anunţat astăzi, la ieşirea de la audieri, că va renunţa la funcţia pe care o deţine în Parlament.

De asemenea, PSD a anunţat că luni se va discuta excluderea Oanei Mizil din PSD, dar nu neapărat în legătură cu ancheta DNA ci cu adeziunea ei la grupul Geoană-Vanghelie.

Oana Mizil este acuzată că ar fi administrat mai multe magazine de confecţii cât era deputat, lucru care contravine prevederilor legale.

Ea a recunoscut că este pasionată de modă, că este un hobby al ei dar că nu i-a adus foloase materiale acest hobby şi s-a implicat doar în a da sfaturi.

Mizil a transmis, de asemenea, că este însărcinată cu Marian Vanghelie şi cei doi vor avea un băieţel.

"Marian este nevinovat, îl cunosc foarte bine", a răspuns deputata la întrebarea jurnaliştilor privind acuzaţiile care i se aduc primarului.

(E.D.)

---

Actualizare 14:41

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a fost scos cu mascaţii din locuinţa sa, joi după-amiază, după aproximativ cinci ore de percheziţii, şi a fost adus la sediul Primăriei, unde, de asemenea, au loc percheziţii, iar de acolo ar urma să fie dus la DNA pentru audieri.

"Ştiţi câte camioane înseamnă 90 de milioane de euro? Nu s-a întâmplat nimic, nu s-a negociat nimic. Nu vedeţi ce bine mă simt?", le-a spus Vanghelie jurnaliştilor la sosirea la Primăria sectorului 5, întrebat de o presupusă mită de 90 de milioane de euro.

---

Actualizare 14:07 Ponta, despre Vanghelie: "Gorghiu şi-a pierdut principalul aliat"

Liderul PSD, Victor Ponta, a evitat să comenteze percheziţiile efectuate de procurorii anticorupţie la locuinţa lui Marian Vanghelie, spunând că nu poate discuta de cauze penale, dar a apreciat că, politic, copreşedintele PNL Alina Gorghiu şi-a pierdut principalul aliat şi trebuie să îşi caute altul.

"Nu cunosc şi nu comentez cauze penale. Strict politic, cred că Gorghiu şi-a pierdut principalul aliat, pe Vanghelie, şi acum trebuie să-şi caute altul", a spus Ponta.

(E.D.)

---

Actualizare 14:01 Vanghelie: "Nu avem probleme, nici eu nici Oana Mizil"

Marian Vanghelie a declarat, astăzi, într-o intervenţie prin telefon, că nu are "probleme", nici el şi nici iubita sa Oana Niculescu Mizil, el menţionând că bănuieşte că au fost nişte denunţuri în cazul său şi că "am devenit o ţară de denunţători".

Potrivit domniei sale, percheziţiile se desfăşoară conform legii. "Verifică tot, de la mobilier la haine la tot", a spus Vanghelie.

"Eu pot să va spun că nu am probleme. Dna Oana Mizil nu are probleme. Se mai ducea la vărul meu din când în când şi îi mai cerea sfaturi. Credeam că sunt de ajuns Marian Vanghelie nu cred că trebuia să apară pe ecrane şi iubita lui Marian Vanghelie", a adăugat primarul.

Acesta a menţionat că devenim ţara denunţătorilor. "Eu nu mă pregătesc să fac denunţuri, eu mă pregătesc să mă apăr", a conchis Vanghelie.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 13:02 Avocat: "Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu"

Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, are calitatea de suspect, a declarat astăzi avocatul edilului, Cezar Bivolaru, precizând că, pe mandatul de aducere, DNA menţionează că Vanghelie este suspectat de abuz în serviciu.

"Pe mandatul de aducere, am observat că este suspect de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Nu sunt detalii, deci nu vă pot da nici eu detalii la acest moment. Din actele pe care le-am văzut până acum, nu rezultă prejudiciul în acest dosar", a spus Bivolaru.

Întrebat dacă Marian Vanghelie a perceput comisioane pentru încheierea unor contracte cu Primăria Sectorului 5, avocatul a răspuns: "Sunt sigur că nu".

Cezar Bivolaru a mai spus că nu ştie de ce Oana Niculescu-Mizil a fost adusă la DNA pentru audieri.

"Ea nu poate avea nicio calitate în acest dosar, în condiţiile în care este deputat în Parlamentul României. Nu ştiu să existe o solicitare către Parlament în vederea reţinerii, începerii urmăririi penale", a adăugat Bivolaru.

---

Actualizare 11:02 Logodnica lui Vanghelie, audiată la DNA într-un dosar de incompatibilitate

Oana Niculescu-Mizil, logodnica primarului Marian Vanghelie, a fost adusă cu mandat, în urmă cu puţin timp, la sediul central al DNA, pentru audieri, presa menţionând că ar fi vorba despre un dosar de incompatibilitate, mai precis de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia de deputat.

---

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) efectuează, în această dimineaţă, nouă percheziţii în Capitală şi în Ilfov, într-o cauză penală ce vizează presupuse infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, din perioada 2007-2015, potrivit unui comunicat al anchetatorilor, surse judiciare declarându-ne că, printre altele, sunt vizate Primăria Sectorului 5 şi locuinţa primarului Marian Vanghelie.

De asemenea, acţiunea are loc la Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5 şi la sediul Calex Business Grup, ne-au mai spus sursele, menţionând că acuzaţiile au în vedere lucrări publice acordate ilegal, valoarea contractelor vizate cifrându-se la 2 miliarde lei.

Pentru atribuirea şi plata lucrărilor, primarul Marian Vanghelie este bănuit că percepea un comision de 15-20% sub diverse forme, ne-au explicat sursele judiciare.

Procurorii DNA au mai făcut percheziţii, la începutul lunii septembrie, la ADP Sector 5, într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 35 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Abia acum incepe Vanghelionul! 

    Suna ca naiba cuvantul logodnica la niste ghiocei care se apropie de 50 de primaveri. In mod normal ar fi trebuit sa se fereasca ei de penibil si sa se casatoreasca sau macar sa se prezinte ca un cuplu civil. Cand ma gandesc la logodnicul Vanghelie cu ceafa ca un taur ma oripilez instant.

    Vanghelie mamaaaa un te duci tu mah ? Ia-o si pe oana ca ramine ala micu pe strazi !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb