Alerta europeană a repus în centrul atenţiei problema E-urilor

Cornelia Angelescu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 23 august 2007

Alerta europeană a repus în centrul atenţiei problema E-urilor

ANSVSA a sechestrat produse "Danone" existente pe piaţă Compania consideră că nu a greşit, conform rezultatelor analizelor de care dispune până în prezent ANSVSA susţine că rezultatul analizelor va fi cunoscut după 7-10 zile

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor-ANSVSA a primit, în 14 august, o notificare prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, care semnala prezenţa în unele produse a gumei de guar, posibil contaminată cu dioxină. Drept urmare, inspectorii ANSVSA au retras de pe piaţă toate loturile de produse (iaurturi cu fructe) suspecte să fie contaminate şi au dispus sechestrarea acestora. Aceştia au trimis probe prelevate de produs la Laboratorul Comunitar de Referinţă din Budapesta, pentru analize.

Vicepreşedintele ANSVSA, Laszlo Csutak, a precizat că, până la primirea rezultatelor din partea Laboratorului Comunitar de Referinţă, regulamentele europene nu-i permit să facă publice informaţii referitoare la cantitatea de produse retrasă de la comercializare, firma producătoare sau importatorul acestora. Astfel, până în momentul respectiv, loturile suspecte de contaminare rămân sub sechestru sanitar-veterinar.

Reprezentanţii firmei "Danone", ale cărei produse au fost sechestrate, în parte, au comunicat că, la data de 17 august 2007, împreună cu ANSVSA, au efectuat identificarea cantităţilor de produs care a avut legătură cu alerta europeană. Întreaga cantitate de produse suspectate să fie contaminate cu dioxină în gumă guar (iaurturi cu fructe) se află acum blocată în depozitul "Danone" şi în mai multe puncte din reţeaua de distribuţie.

În prezent, în Europa, instituţiile însărcinate cu siguranţa alimentului efectuează investigaţii în legătură cu alerta europeană privind prezenţa unei contaminări cu dioxină în guma guar, provenind din India.

După primele două valuri de investigaţii, efectuate în Elveţia (firma distribuitoare de guar) şi Cehia (unde se produc unele preparate din fructe ce conţin gumă guar), al treilea val a cuprins numeroase ţări europene, între care şi România.

Guma de guar este un preparat natural, obţinut dintr-o tufă de fasole indiană care se cultivă în India, Pakistan, sudul Statelor Unite. Este utilizată în industria alimentară ca aditiv, aprobat în UE, cu funcţii de agent de îngroşare, stabilizator şi emulgator pentru diverse produse.

Dioxina este o substanţă cancerigenă. Contaminarea cu dioxină a gumei guar, utilizată ca aditiv alimentar, cunoscut sub denumirea de E412, aduce, din nou, în prim plan, problema E-urilor. În cazul de faţă, Oficiul Federal Elveţian al Sănătăţii Publice, a anunţat că E412 va fi retras de pe piaţă, societatea elveţiană "Unpektin" fiind cea care îl produce şi exportă. Furnizorul materiei prime contaminate este societatea indiană "Glycols" Limited. Dozele mari de dioxină sau dozele mici cresc considerabil riscul de cancer şi afectează ficatul.

Laszlo Csutak, vicepreşedinte ANSVSA, a confirmat că o cantitate de produse suspectată să fie contaminată cu dioxină a fost retrasă de pe piaţă la nivelul întregii ţări.

"Danone" nu utilizează în mod direct gumă de guar. Acesta este ingredient al unor preparate de fructe fabricate în Cehia şi utilizate în unele iaurturi cu fructe, în cantităţi foarte mici, spun reprezentanţii firmei.

De menţionat că ANSV nu poate preciza cine deţine aparatura necesară controlării cantităţii de E-uri utilizate în produsele alimentare, care sunt laboratoarele ce pot E-urile şi unde sunt localizate acestea. La fel, ANSVA nu poate spune câte produse pot conţine acest aditiv.

În ce priveşte cazul "Danone", repreznetanţii companiei ne-au comunicat: "În acord cu recomandările Comisiei Europene, imediat ce alerta europeană a fost lansată, a luat măsuri pentru oprirea utilizării preparatelor de fructe conţinând guar suspect şi a trimis pentru analize, într-un laborator european acreditat, mai multe loturi de produs fabricat. Toate rezultatele analizelor sunt bune, conforme cu prevederile".

În ce o priveşte, Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Consumatorilor ne-a răspuns doar că, în baza legii, autoritatea care se ocupă de siguranţa alimentelor este ANSVSA. ANPC susţine că urmăreşte pe piaţă calitatea şi conformitatea produselor faţă de prevederile legale existente şi faţă de declaraţiile producăturului. Mai mult, ANPC nu a fost informată prin Sistemul Rapid de Alertă de către ANSVSA în cazul iaurtului "Danone".

Aşa zişii aditivi sunt folosiţi de multă vreme în alimentaţie. Aceştia pot fi naturali, precum: E330- acidul din citrice, acidul acetic E260- oţetul, acidul tartric E334- din struguri, lecitina E322-din gălbenuşul de ou, ficat, soia, coloranţii naturali-carotenii E160, antociani E163 clorofila E140-din fructe şi legume; sau sintetici, care, potrivit specialiştilor, nu ar trebui să aibă efecte asupra sănătăţii consumatorilor, dacă se respectă două condiţii principale: să fie utilizaţi numai în produsele alimentare pentru care au fost autorizaţi şi să se integreze în dozele reglementate de lege.

În ţara noastră, aditivii alimentari, coloranţii şi îndulcitorii sunt reglementaţi prin norme stricte, care respectă directivele europene. Acestea stabilesc aditivii autorizaţi şi grupele de produse la care se pot utiliza, limitează doza minimală necesară atingerii efectului dorit în produs. De asemenea, aceste norme interzic utilizarea lor în cazurile în care: doza de folosire propusă pune în pericol sănătatea consumatorilor, rezultă o diminuare a valorii nutritive a produselor alimentare, tind să mascheze defectele produsului alimentar sau duc în eroare consumatorul.

Grupele de aditivi sunt numeroase, printre care: conservanţi, antioxidanţi, acidifianţi, corectori de aciditate, antispumanţi, emulsificatori, agenţi de gelificare, stabilizatori, îndulcitori, coloranţi naturali, agenţi de afânare, antiaglomeranţi, potenţiatori de aromă, aromatizanţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb