Alertă în două comune din Buzău din cauza ploilor abundente

Ana Felea
Miscellanea / 11 decembrie 2020

Alertă în două comune din Buzău din cauza ploilor abundente

După luni de secetă, hidrologii din Buzău sunt în alertă. Pentru prima dată în ultimele şase luni, judeţul se află sub avertizate de cod galben de inundaţii, iar specialiştii supraveghează toate bazinele hidrologice din judeţ.

În Buzău plouă de câteva ore, iar meteorologii au anunţat că precipitaţiile vor continuă şi pe timpul nopţii, ceea ce creşte şi mai mult riscul de inundaţii, mai ales în zonele de munte unde deja debitele pârâurilor au crescut şi din cauza scurgerilor de pe versanţi.

De altfel, primele probleme cauzate de ploile abundente au fost semnalate încă din dimineaţa zilei de 11 decembrie în comuna Lopătari, unde două sate sunt izolate după ce după ce drumul care face legătura dintre acestea şi centru comunei a fost distrus de ploile din ultimele ore.

Este vorba despre Chirani şi Săreni unde sunt zeci de case, dar şi vile de vacanţă. Aici autorităţile sunt în alertă încă de ieri. Apele umflate ale râului Slănic au distrus drumul care duce către cele două sate, iar până când ploaia nu se opreşte, nu se poate face mare lucru.

"Azi am intervenit de urgenţă în câteva zone afectate de apă, situaţia este sub control. Cum se mai potoleşte Slănicul intervenim la Săreni, iar în perioada următoare facilităm accesul pe izvorul din panta de la şcoala Malu Roşu", a spus Claudiu Constantin, primarul comunei Lopătari.

Primarul face apel la locuitorii celor două sate să-şi cureţe şanşurile.

"Fac un apel la cetăţenii din toate satele să aibă grijă de şanţurile din zona lor până ajungem noi cu buldo în zonă. Haideţi să punem mână de la mână şi să ne gospodărim aşa cum făceau şi bunicii noştri", a îndemnat primarul comunei.

Pericol din cauza debitului mărit pe râul Slănic, cel din cauza căruia două sate din comuna Lopătari sunt izolate, este şi în comuna Beceni. În satul Lunca Morii au fost semnalate probleme la podul de tuburi care a devenit impracticabil.

Semnalul de alarmă este tras de un localnic care a sesizat pericolul de acolo autorităţilor competente să remedieze de urgenţă situaţia.

"Ceea ce spuneam în campanie despre podul prost realizat de la Lunca Morii s-a adeverit astăzi. În urma ploilor de ieri, podul de tuburi a fost stricat şi nu se mai poate circula pe el. Am solicitat deja Prefecturii Buzău şi ISU să intervină şi să ne ajute pe situaţii de urgenţă pentru a remedia cât mai repede şi mai bine problema", a scris pe Facebook Adrian Burcalu.

Buzoianul face apel la localnici să nu folosească nici puntea pietonală.

"Am rugămintea să nu încercaţi să treceţi pe acesta şi sa utilizaţi puntea. Am constatat că nici aceasta nu este în regulă şi am trimis deja echipă să refacă bucăţile de lemn ce sunt stricate sau lipsă", a mai scris Adrian Burlacu.

Plouă în continuare. Nu se poate interveni

Problema este că plouă în continuare şi va mai ploua. Primarul de la Lopătari, Claudiu Constantin a spus pentru sansanews.ro, în această după amiază, că au utilajele pregătite însă nu se poate interveni pentru a reface drumul către satele Chirani şi Săreni pentru că în continuare plouă, apa este foarte mare, şi există riscul ca utilajele să fie luate de apă.

Hidrologii din Buzău au anunţat că mai multe bazine hidrografice se află sub cod galben de inundaţii valabil pînă duminică la ora 16.00.

Printre rurile aflate sub avertizare cod galben se află şi Buzăul. De altfel, din cauza afluenţilor care au venit cu mai multă apă de la munte, râul Buzăul s-a umflat, astfel că dimineaţă a fost nevoie de evacuarea apei din baraj, în mod controlat, pentru a nu exista probleme:

Potrivit hidrologilor, printre rîurile aflate sub avertizare se numără şi Ialomiţa, în bazinul superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior în judeţele Buzău şi Ialomiţa, rîul Buzău - afluenţii aferenţi sectorului aval Acumularea Siriu, în judeţele Buzău şi Prahova), Rm Sărat - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior în judeţele Vrancea şi Buzău şi Putna - bazin superior şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior în judeţul Vrancea. Hidrologii menţionează că fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare în perioada 11 decembrie, ora 6:00 - 12 decembrie, ora 00:00, pe unele râuri din judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Buzău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb