Una dintre cauzele pentru care încă nu avem date concrete privind existenţa gazelor de şist la prima sondă din ţară, în localitatea Pungeşti din judeţul Vaslui, ar fi primul semn că Chevron îşi pregăteşte plecarea din ţara noastră, ne-a declarat, ieri, Alexandru Riza, manager de campanii al Greenpeace România.
Domnia sa ne-a precizat: "Nu putem spune cât durează efectiv analizarea informaţiilor obţinute de Chevron în urma forajelor de la Pungeşti. Totuşi, cred că ar fi trebuit să apară informaţii până acum, având în vedere că procesul de explorare a fost finalizat în urmă cu jumătate de an".
Deşi au trecut peste şase luni de când Chevron a anunţat că a finalizat activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Pungeşti, grupul american nu a anunţat până acum care sunt rezultatele explorării.
Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii companiei americane au reiterat că Chevron analizează informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor de foraj şi cele obţinute în urma investigaţiilor geo-fizice pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale din argilite: "După finalizarea analizelor, rezultatele vor fi predate ANRM şi vor rămâne în custodia statului. Confidenţialitatea informaţiilor de acest gen este menţinută în conformitate cu legislaţia din România (Legea Petrolului, nr. 238/2004, art. 4). Chevron nu comentează şi nu dezvăluie informaţii despre strategiile sale de business".
Pe de altă parte, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM) ne-au comunicat că acordurile petroliere încheiate între Chevron Romania Exploration and Production şi statul român, în zona Pungeşti, sunt încă în etapa de explorare, iar datele şi informaţiile obţinute în cadrul operaţiunilor petroliere de explorare desfăşurate până în prezent sunt în curs de evaluare.
Alexandru Riza ne-a spus că tărăgănarea furnizării datelor obţinute de Chevron la sonda de la Pungeşti ar putea avea mai multe cauze: "În primul rând, compania s-ar putea pregăti să plece din ţară. Apoi, Chevron ar putea să aştepte ca societatea civilă să se calmeze cu privire la subiectul gazelor de şist. În ultimul rând, Chevron ar putea să pregătească o strategie de continuare a explorărilor sau de începere a exploatării".
În opinia domniei sale, răspunsurile transmise de Chevron şi ANRM denotă, în continuare, o lipsă de transparenţă cu privire la acest subiect, contrar recomandării Comisiei Europene din 22 ianuarie 2014, privind "principiile minime pentru explorarea şi extracţia hidrocarburilor (cum ar fi gazele de şist) prin utilizarea fracturării hidraulice de mare volum". Alexandru Riza susţine că această recomandare ar fi trebuit să fie aplicată de către statele membre ale Uniunii Europene (inclusiv ţara noastră) până la 28 iulie 2014.
• Nicuşor Dan: "Chevron a luat de multă vreme decizia să abandoneze sonda de la Pungeşti"
Analiza datelor care are loc după finalizarea forajelor de la o sondă este o operaţiune care durează câteva zile, este de părere activistul Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul". Domnia sa ne-a arătat că acordul de mediu obţinut de Chevron pentru zona Pungeşti nu prevede un interval de câteva luni înainte de abandonarea sau părăsirea sondei respective. Activistul susţine că Chevron a luat de multă vreme decizia să abandoneze sonda de la Pungeşti, întrucât nu a găsit o cantitate suficientă de gaze de şist, care să încurajeze compania să continue investiţiile.
Domnia sa ne-a precizat: "Faptul că ANRM, la o jumătate de an de la terminarea lucrărilor de foraj, nu îşi îndeplineşte obligaţia legală să solicite aceste date de la Chevron, dovedeşte încă o dată că autorităţile noastre sunt supuse total companiilor petroliere".
Nicuşor Dan consideră că Chevron nu va pleca din ţară până nu va realiza operaţiuni de explorare de gaze de şist şi în judeţul Constanţa, acolo unde mai are acorduri petroliere în acest sens.
Totodată, activistul susţine că ANRM ar ascunde datele primite de la Chevron, referitoare la explorările efectuate de companie la Pungeşti, în judeţul Vaslui.
Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" ne-a precizat recent că avocaţii Chevron nu s-au mai prezentat la ultimele termene ale proceselor pe care compania le are cu comunele din zona Bârlad şi cu ONG-ul domniei sale. În cadrul proceselor se judecă legalitatea hotărârilor prin care autorităţile locale au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist.
Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a pierdut două dintre aceste procese, întrucât a intervenit prea târziu de partea autorităţilor locale, potrivit lui Nicuşor Dan.
Dintre titularii de acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră din România, o singură companie, Chevron Romania Exploration and Production SRL, s-a arătat interesată de cercetarea gazelor naturale provenite din şisturi, potrivit ANRM.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2015, 01:39)
Pleaca Chevron sau nu trebuie sa faca guvernul exploatarea in viitor cind petrolul se va scumpi din nou si devine rentabil. Macar atit sa obtina romania datele facute pe banii lor.