ALEXANDRU RIZA, GREENPEACE: "Ironia face că o mână de producători de chimicale a ajuns să hrănească lumea!"

LARISA BĂNICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 19 octombrie 2015

"Ironia face că o mână de producători de chimicale a ajuns să hrănească lumea!"

"Dacă pe tot globul s-ar reduce consumul de carne la jumătate, ar mai putea fi hrănite două miliarde de oameni"

Organizaţia Greenpeace România consideră că este absolut urgentă trecerea de la sistemul agricol actual industrializat - bazat pe pesticide, pe îngrăşăminte chimice, pe organisme modificate genetic - către o agricultură ecologică, sănătoasă, alături şi aproape de fermieri. Data de 16 octombrie a reprezentat Ziua Internaţională a Alimentaţiei, prilej prin care organizaţia a încercat să demonstreze, printr-un eveniment, că agricultura ecologică şi susţinerea producătorilor locali reprezintă soluţii pentru un viitor durabil şi pentru o alimentaţie sănătoasă. Consumatorii nu mai au încredere în ceea ce mănâncă, mulţi fermieri se confruntă cu sărăcia, iar cazurile de malnutriţie şi, respectiv, obezitate sunt din ce în ce mai multe, susţine Greenpeace. Milioane de oameni din întreaga lume se luptă cu foametea, în timp ce în Europa, şi nu numai, există mari surplusuri în producţie de hrană. Totul se datorează modelului de agricultură la scară industrială, este de părere organizaţia. Greenpeace spune că agricultura ecologică este o alternativă eficientă, ce combină ştiinţa modernă cu inovaţia, respectând natura şi biodiversitatea.

"Greenpeace" trage un semnal de alarmă, prin "Cele 7 principii ale agriculturii ecologice" prezentate la finalul săptămânii trecute de Alexandru Riza, coordonator de campanii în cadrul organizaţiei, asupra faptului că sistemul alimentar de astăzi este unul defectuos. Primul principiu se referă la suveranitatea alimentară, spune domnul Riza explicând: "În momentul de faţă, o mare parte din sistemul nostru alimentar este controlat de către o «mână» de corporaţii. Suveranitatea alimentară ar trebui să preia sistemul alimentar se sub controlul acestora şi să-l pună în mâinile celor care produc şi celor care consumă. Sistemul existent în momentul de faţă a fost gândit pentru o securitate alimentară, ceea ce înseamnă că oamenii ar trebui să aibă un acces la hrană suficientă. Efortul la nivel internaţional în această direcţie este unul bun, dar nu suficient pentru a reduce foametea de peste tot în lume. Micii producători sunt marginalizaţi sau chiar scoşi din ...cursă".

Potrivit experţilor Greenpeace, în anul 2011, doar şase companii controlau 66% din vânzările de seminţe pe plan mondial, ceea ce este enorm. Mare parte dintre ele sunt şi producătoare de produse agro-chimice. Domnul Riza a continuat: "Cea mai mare ironie a sistemului actual este faptul că o mână de companii producătoare de chimicale au ajuns să ne hrănească la nivel internaţional".

Între 2004 şi 2008, 72% din toate cererile de brevetare pentru varietăţi de seminţe din SUA au fost depuse de trei companii - Monsanto, Pioneer şi Syngenta.

Potrivit oficialilor Greenpeace, există 570 de milioane de fermieri în întreaga lume, unul din trei lucrători pe plan global lucrând în sectorul agricol.

În 2011 cota de piaţă a primilor zece comercianţi în sectorul vânzărilor de produse alimentare era de 30,7%. Agricultura ecologică este acceptată la scară largă ca fiind pilonul principal al suveranităţii alimentare.

Al doilea principiu prezentat de Greenpeace se referă la beneficiile pentru fermieri şi comunităţile rurale, care stau, practic, la baza sistemului alimentar: "Una din discrepanţele cele mai mari ale acestui sistem o reprezintă faptul că aceşti producători suferă de sărăcie şi nu au acces la grafice. De aici rezultă că sistemul actual nu este bine pus la punct şi trebuie schimbat. Atunci când agricultura ecologică este susţinută prin politici adecvate, aceasta poate asigura beneficii stabile pentru micii fermieri şi comunităţile rurale în ansamblul lor. În toată lumea, peste 90% dintre fermieri deţin mai puţin de două hectare de teren. Practic, micii fermieri sunt pretutindeni. Cercetările ştiinţifice arată din ce în ce mai mult că agricultura ecologică este soluţia viitorului, cea mai promiţătoare din punct de vedere economic".

30% din alimente se risipesc

Producţia alimentară şi recoltele inteligente reprezintă al treilea principiu Greenpeace. În acest moment, producţia agricolă este focalizată pe obţinerea unor recolte cât mai mari. Populaţia globului este în creştere şi se estimează că, până în 2050, vom fi cu două miliarde de oameni mai mulţi, dar în momentul de faţă se produce suficientă hrană la nivel global, astfel încât întreaga populaţie poate fi hrănită. Alexandru Riza a precizat: "În momentul de faţă, aproximativ 30% din toată hrana produsă la nivel mondial este risipită, fie de-a lungul lanţurilor alimentare, fie în depozite etc. De asemenea, pentru a susţine acest necesar de alimentaţie la nivel global este nevoie să reducem şi consumul de carne. Există un studiu efectuat la nivel internaţional, care afirmă că, dacă pe tot globul s-ar reduce consumul alimentar de carne la jumătate, ar putea să mai fie hrănite încă două miliarde de oameni! În 2007 s-a produs o metaanaliză cu privire la datele existente la nivel global, care evidenţiază faptul că agricultura ecologică poate produce, în medie, cu circa 30% mai multă hrană pe hectar decât cea convenţională, pentru că poate fi cultivată o varietate mai mare de plante, de soiuri".

Următorul principiu se referă la biodiversitate, unul dintre pilonii principali ai vieţii pe pământ. Spre deosebire de agricultura convenţională, cea ecologică pune biodiversitatea în centrul preocupărilor.

Avem risc ridicat de contaminare a apelor

O altă componentă importantă a agriculturii o reprezintă sănătatea durabilă a solului şi o apă mai curată. Fertilitatea solului poate fi crescută şi fără substanţe chimice. Practicile agriculturii ecologice protejează solul de eroziune, iar în ceea ce priveşte apele, există o poluare foarte mare la nivel global, cauzată de pesticidele chimice. Riza a menţionat: "În cazul României, potrivit unei hărţi a mapamondului, avem un risc de contaminare de la un nivel mediu în sus al apelor".

Combaterea ecologică a dăunătorulor este al şaselea principiu, reprezentantul Greenpeace referindu-se la faptul că agricultura ecologică permite fermierilor să ţină sub control dăunătorii şi buruienile, dar fără să recurgă la substanţe chimice, care de obicei sunt şi scumpe, şi pun în pericol atât sănătatea omului, cât şi sănătatea ecosistemelor.

Ultimul punct pe lista organizaţiei, dar nu cel din urmă, este dat de rezistenţa sistemelor alimentare, în principal împotriva schimbărilor climatice. Alexandru Riza şi-a încheiat expozeul: "Din punctul nostru de vedere, agricultura ecologică este una dintre cele mai importante arme pe care România le are în lupta împotriva schimbărilor climatice".

Greenpeace este o organizaţie militantă independentă, care acţionează în direcţia schimbării atitudinilor şi comportamentului, pentru protejarea şi conservarea mediului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. "Pentru a susţine necesarul de alimentaţie la nivel global este nevoie să reducem şi consumul de carne. Există un studiu efectuat la nivel internaţional, care afirmă că, dacă pe tot globul s-ar reduce consumul alimentar de carne la jumătate, ar putea să mai fie hrănite încă două miliarde de oameni! Ce tampenie! - Cum, daca reduci consumul hranesti mai multi?!?

    1. Pentru a consuma carne, trebuie produsa: crescuta sau pescuita. Daca se consuma multa carne, se consuma in acelasi timp si alte resurse cum ar fi combustibilul sau apa. Daca nici acum nu intelegi, imi cer scuze.

      În esență, carnea este mai sus în lanțul trofic decât vegetalele. Un animal consumă alimente pe care le digeră, consumă energie pentru a le asimila și rezultatul este proteină animală depusă pe schelet ... pe care o mănâncă omul. Raportul de conversie dintre produsul animal supra intrarea vegetală este mult subunitar.

      Cum il ajută pe ala din Biafra sau Bangaladesh ca in Europa facem economie?!?

      Păi, nu s-ar mai cultiva atâtea GMO. Ele sunt preferate ca nutreț. Dacă renunțăm la un kg de carne, poate 10 kg de nutreț nu vor mai fi necesare și cultivăm doar 3 kg ca să le mâncăm noi pentru a suplini acel 1kg de carne lipsă. Lipsa GMO ar duce la o reducere a cantităților de chimicale aruncate în țările agricole și la reducerea bolilor asociate (în Brazilia, în culturile de banane din aer liber, se intră echipat ca într-un laborator chimic foarte periculos).

      Pai daca nu cultiva nici acele GMO, cu atat mai abitir vor muri de foame.

    Din nenorocire popülatia globului creste intr-o asemenea măsură incat nu putem sa ne asteptam decat la hrana artificiala in viitorul apropiat.

    De altfe inca de pe acum suntem pregatiti: mancam tot felul de alimente in care proportia de arftificial este variabila de la 0 la 100%.

    Hrana ecologica este o utopie pentru neinitiati. 

    1. Pentru a avea adevarata hrana ecologica ar trebui sa ne intoarcem la epoca de piatra, pentru a elimina poluarea din mediul inconjurator in mod efectiv.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb