Alexandru Rizea: "Am prevăzut că urmează o criză pe piaţa muncii"

A consemnat OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii / 20 decembrie 2018

Alexandru Rizea: "Am prevăzut că urmează o criză pe piaţa muncii"

Criza de pe piaţa muncii s-a resimţit din plin pe tot parcursul acestui an. Domnul Alexandru Rizea, director general Lemet, a analizat această provocare majoră pentru toate firmele autohtone.

Reporter: Anul 2018 a fost unul destul de complicat, pentru dumneavoas-tră care a fost cea mai mare provocare?

Alexandru Rizea: La începutul lui 2016, noi am prevăzut că urmează o criză pe piaţa muncii. Am fi putut fi anticiclici. Dar nu am ştiut cum să facem asta. Am stabilit ca pentru conducerea executivă si departamentul resurse umane prioritatea numărul unu este: inovarea în metode de recrutare şi metode pentru păstrarea fluctuaţiei de personal în limite normale, pentru vremuri normale. Pentru a reuşi, ne-a ajutat experienţa trecută, reputaţia de bun angajator şi cultura organizaţională. Ieşim din această criză mult mai pregătiţi şi mai puternici.

Reporter: Cât de gravă este situaţia pe piaţa muncii?

Alexandru Rizea: Dacă vorbim de piaţa muncii, atunci vorbim de economia de piaţă liberă. Dacă se încearcă reglementarea pieţei muncii, intervenţiile trebuie să fie în spiritul principiilor economiei de piaţă. De exemplu, dacă se recompensează prin ajutoare de stat, cererea de locuri de muncă în zonele unde şomajul se apropie de 0%, creşterea competitivităţii pe piaţa forţei de muncă şi creşterea productivităţii muncii nu mai sunt posibile. Credem că salariul minim este preocuparea sindicatelor iar salariul şi salariul mediu este treaba managementului firmelor. Nu conducerea managerială decide câţi oameni sunt pe ştatul de plată şi ce salariu au, ci clienţii.

Reporter: La capitolul plusuri, care a fost cea mai bună lună pentru compania pe care o conduceţi?

Alexandru Rizea: Credem că în primele luni ale anului consumul a înregistrat scăderi, pe care nu le-am putut înţelege. Luna august a fost luna cea mai bună.

Reporter: Cât de previzibil a fost cadrul legislativ din ţara noastră pe parcursul anului 2018?

Alexandru Rizea: Credem că, în domeniul economic legislativul trebuie să legifereze propunerile legislative făcute de guvern, prin profesioniştii săi, care să permită guvernului managementul la nivel înalt, al economiei naţionale. Funcţia de previziune a managementului, trebuie să anticipeze schimbările care ar putea interveni în mediul economic, dar dacă aceste schimbări apar brusc ca urmare a unor legi care intră în vigoare imediat, putem vorbi despre imprevizibil.

Reporter: Ce ar trebuie sa schimbe legislativul?

Alexandru Rizea: Mă gândesc la guvern şi nu la legislativ. Să se ocupe mai puţin de investitorii străini în comparaţie cu antreprenorii români, să ia în considerare că balanţa comercială poate fi echilibrată şi prin acoperirea consumului cu produse fabricate în România şi deci micşorarea importurilor şi nu numai prin creşterea exporturilor. Ţările tari la raport asigură mare parte din consumul intern, din producţia proprie, vezi: Germania, Japonia, China, Polonia, Cehia.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb