ALEXIS TSIPRAS: "NU VOM PERMITE LUI THOMSEN SĂ DISTRUGĂ EUROPA" Grexit la pachet cu Brexit?

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Editorial / 4 aprilie 2016

CĂLIN RECHEA

Basmul construit în jurul "salvării" Greciei de către FMI, BCE şi CE se destramă din nou în faţa realităţii, pe fondul accentuării tensiunilor între Atena şi creditorii internaţionali.

La începutul lunii trecute, autorităţile de la Atena au acuzat FMI că întârzie nejustificat plata tranşelor din acordul de susţinere financiară, cu o valoare totală de 86 de miliarde de euro, după cum scrie Bloomberg.

Organizaţia financiară internaţională cere Greciei noi reduceri ale cheltuielilor, în special în ceea ce priveşte pensiile, astfel încât să se ajungă la un excedent bugetar primar de 3,5% din PIB până în 2018.

Euclid Tsakalotos, ministrul de finanţe din guvernul Tsipras, a declarat că există neînţelegeri între FMI şi ceilalţi membri ai Troicii referitor la măsurile care trebuie adoptate, neînţelegeri care au căpătat o nouă dimensiune odată cu adâncirea crizei refugiaţilor din Europa.

Misiunile de evaluare a situaţiei din Grecia au fost deja oprite de două ori în acest an, după cum arată Reuters, pe fondul neînţelegerilor cu privire la reformarea sistemului de pensii şi a rezolvării problemei creditelor neperformante din sistemul bancar.

În această săptămână este programată o nouă întâlnire între reprezentanţii creditorilor şi autorităţile de la Atena, iar FMI se pare că a pregătit o surpriză.

În 2 aprilie 2016, WikiLeaks a publicat transcrierea unei convorbiri între Poul Thomsen, şeful Departamentului European din cadrul FMI, şi Delia Velculescu, şeful misiunii FMI în Grecia, unde se discută "coincidenţa unui posibil default al Greciei cu referendumul din Marea Britanie".

"Sunt îngrijorat că stabilim o dată pentru întoarcerea misiunii la Atena, în condiţiile în care nu avem un acord în cadrul Troicii cu privire la calea de urmat", spunea Thomsen într-o teleconferinţă din 19 martie 2016.

După ce i-a amintit că a fost chiar propunerea sa, Delia Velculescu a declarat că "acum este prea târziu să dăm înapoi", deşi "nu ştiu ce ar trebui să facem".

Şeful misiunii FMI din Grecia şi-a exprimat şi neîncrederea în rezultatele unei alte întâlniri la Bruxelles între creditori, deoarece "ştim că băieţii aceia (n.a. europenii) ajung la un acord şi apoi renunţă a doua zi". "Va fi un dezastru", a continuat Delia Velculescu.

Conform documentului publicat de WikiLeaks, FMI este gata să anunţe Germania că va părăsi Troika dacă autorităţile europene nu sunt de acord cu ştergerea unei părţi importante a datoriei Greciei, în condiţiile în care membrii FMI din afara Europei consideră că poziţia instituţiei faţă de Grecia încalcă propriile politici, care nu permit acordarea de credite ţărilor cu datorii nesustenabile.

Dar pentru a face credibilă ameninţarea, Poul Thomsen a precizat că "este nevoie de un eveniment" care să forţeze luarea unei decizii din partea CE şi a BCE. "Sunt de acord că avem nevoie de un eveniment, dar nu ştiu care va fi acesta", a răspuns Delia Velculescu.

În ştirea de pe site-ul WikiLeaks se apreciază că, în opinia lui Thomsen, "este nevoie de ameninţarea unei catastrofe financiare iminente pentru a forţa decizia".

La scurt timp după publicarea convorbirii dintre oficialii FMI de către WikiLeaks, guvernul Greciei a cerut explicaţii de la FMI, conform unei ştiri Reuters, inclusiv prin intermediul unei scrisori oficiale trimise de premierul Tsipras.

"Guvernul Greciei doreşte să afle de la FMI dacă forţarea falimentului în Grecia, chiar înaintea referendumului din Marea Britanie, este poziţia oficială a Fondului", a declarat Olga Gerovasili, purtător de cuvânt al guvernului, într-o intervenţie la televiziunea publică.

Un purtător de cuvânt al FMI a precizat că "Fondul nu comentează referitor la scurgerile de informaţii sau presupuse rapoarte ale discuţiilor interne", după cum mai arată Reuters.

Alt oficial grec arată că "dialogul dovedeşte intenţia FMI de a crea un eveniment de credit pentru a forţa acceptarea poziţiei sale, în timp ce conexiunea dintre referendumul din Marea Britanie şi negocierile cu Atena riscă să destabilizeze şi mai mult UE", după cum scrie Bloomberg.

Dacă intenţia FMI este adevărată, atunci instituţia internaţională are mari şanse de succes, deoarece "beneficiază" de "ajutor", deliberat sau din ignoranţă, chiar din partea "victimelor".

"Boala economică a Europei este rezultatul politicilor deliberate ale elitelor UE", a declarat, recent, fostul guvernator al Băncii Angliei pentru presa din Marea Britanie. În opinia lui Mervyn King, "zona euro trebuie desfiinţată pentru a elibera cei mai slabi membri ai săi de sub povara austerităţii şi a şomajului record".

Informaţiile de la WikiLeaks l-au înfuriat pe Alexis Tsipras, însă premierul Greciei a ales să ignore adevărul incontestabil al falimentului Greciei. El s-a limitat la acuzarea Fondului Monetar Internaţional de "jocuri în scopul destabilizării noastre" într-un interviu pentru săptămânalul Ethnos şi a promis că "nu vom permite lui Thomsen să distrugă Europa".

Din nefericire pentru cei care mai cred în "unitatea" adusă Europei de Uniunea Europeană, nu este nevoie de presiunile FMI pentru distrugerea UE. Autorităţile de la Bruxelles şi de la Frankfurt au demonstrat până acum că se "descurcă" foarte bine şi singure.

FMI: "Nu comentăm pe marginea «scurgerilor» (n.r. de informaţii) ori a presupuselor informări cu privire la discuţiile interne. Am declarat în mod clar ceea ce credem că este necesar pentru o soluţie durabilă la provocările economice cu care se confruntă Grecia - una care pune Grecia pe o cale de creştere sustenabilă, susţinută de un pachet credibil de reforme, însoţit de reducerea datoriilor către partenerii europeni. Reformele necesare şi ţintele trebuie să se bazeze pe ipoteze credibile".

NOTĂ: Coincidenţa face ca autorii celor două articole - Călin Rechea şi Teodor Fleşeru - să fie din Sibiu, oraşul natal al Deliei Velculescu.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Sa cuceresti un teritoriu si sa nu poti muta capitala de la Atena la capitala Fmi.

    Cucerirea cu arcul, sabia , tancuri, avioane a luat o noua forma ? 

    Cel cu contracte de credit ? 

    Tot imprumuti tot imprimuti dar daca nu vreau sa iti plateasca bani ce faci ca Fmi nu are armata ? 

    Stergerea datoriei e normala.

    Cand o sa interzica ca o mana de Parlamentari sa faca imprumut de la o mana de bancheri si sa plateasca o tara intreaga ? Se pot naste interese personale, mita, interese obscure? Coruptie? 

    Ce este in spatele dorintei de a falimenta Grecia nu mai conteaza insa este evident ca in criza refugiatilor Europa s-a asigurat ca toti banii se duc in Turcia si Grecii nu primesc nimic din sumele vehiculate pentru rezolvarea crizei refugiatilor. Chiar daca drepturile omului practicate de Turcia sunt mai eficiente impotriva valului de emigranti, chiar daca Turcia este cu cateva sute de km mai departe de UE, chiar daca Turcia are aceeasi religi cu valurile de refugiati, este vizibi ca banii UE ocolesc in mod voit Grecia.

    1. Grecia a dat faliment cu sase ani in urma si de atunci este in faliment.

      Grecii sunt in faliment de la razboiul troian si tot de atunci incearca sa insele.

      Falimentul este atunci cand inceteaza plata creditorilor. Grecia, desi are datorii mari nu a incetat inca platile, si ar putea primi credite in continuare. Grecia este impinsa cu tenacitate inspre momentul in care nu mai poate plati. In fiecare an, inainte de sezonul estival in care Grecia isi strange o mare parte din PIB, reancepe panarama pentru ca Grecia sa aiba incasari din turism mici. Nemtii reancalzesc ciorba falimentului pentru ca Grecii sa obtina conditii de creditare mai proaste. Nu ma intereseaza in mod deosebit soarta Greciei insa pentru Romania este un exemplu de invatat despre masura in care finantarile europene iti distrug economia. Si noi ca si Grecii ne bucuram si ne punem mari sperante in banii europeni care vin sa hranesca o economie pe care o dezvolta stramb. Noi ca si Grecii am ajuns sa dezvoltam doar constructie de drumuri si reabilitari pe bani europeni. Cand se va opri finantarea vom avea zeci de mii de oameni care nu stiu sa faca altceva decat drumuri, au utilaje, experienta si expertiza doar pentru facut drumuri dare nu vor avea nimic de facut. Ca in Grecia.

      Grecii au cistigat razboiul cu Troia, dar au stirnit un val de migranti troieni, care au parcurs drumul pina la Paris, unde s-a asezat Paris cu Elena din Troia, dind numele de Paris, Parisului, de unde Atena de astazi cumpara tancuri de 5 miliarde de euro, din banii imprumutati de UE+FMI, ca sa se inarmeze contra Turciei, unde Schliemann a dezgropat Troia.

      Da, in acest sens, ai dreptate, Grecia a dat faliment "de la" razboiul troian. 

      Grecia a incetat plata creditorilor de mult; banii cu care isi plateste creditorii nu sint produsi si cu atit mai putin produsi in Grecia, ci emisi de BCE, astfel ca indatorarea Greciei sa atinga cote suprarealiste, daca nu chiar dadaiste.

      Corect

      La aceleasi plati ma gandeam si eu... Creditorii nemti au fost platiti cu bani de la FMI+UE acum un eventual faliment nu mai afecteaza bancile germane. Ceilalti nu conteaza oricum

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb