Unul din cele mai mari proiecte turistice ale României, Dracula Park, a fost un exemplu clasic de proiect foarte bun, dar de care s-a ales praful pentru că cei care s-au ocupat de el nu au fost în stare să-l administreze, a declarat pentru NewsIn preşedintele Paralela 45, Alin Burcea.
În opinia preşedintelui agenţiei de turism, în acest moment Dracula Park nu mai poate fi realizat cu participarea statului, ci doar cu o investiţie integral privată. "Ideea iniţială a fost bună, dar în acest moment este un proiect mort, pentru că există prea multe suspiciuni în privinţa lui. S-a vorbit prea mult şi s-a făcut prea puţin ceea ce trebuia. Acum, cei care s-au ocupat de acest proiect au rămas şi fără cele 3,3 milioane de dolari şi fără teren. Dracula Park mai poate fi dezvoltat doar dacă este preluat de un investitor privat", este de părere Burcea.
Proiectul turistic Dracula Park a fost lansat în timpul mandatului lui Adrian Năstase, perioadă în care Alin Burcea a ocupat postul de secretar de stat în Ministerul Turismului. Printre investitorii şi asociaţii în afacerea Dracula Park s-a aflat şi fostul premier, dar şi fostul ministru al turismului, Dan Matei Agathon.
Investitorii doreau să construiască un parc de distracţii care să aibă, printre altele, un teren de golf, un hipodrom, un parc acvatic, un circuit auto şi o pistă de carting.
Amplasarea parcului a fost şi ea o problemă controversată. Iniţial, Guvernul Năstase a ales Sighişoara, o locaţie protejată de UNESCO din motive de conservare a ambientului medieval unic în Europa, precum şi platoul forestier de la Breite, cu stejat vechi de peste o sută de ani. La intervenţia UNESCO şi a moştenitorului coroanei britanice, Prinţul Charles, Guvernul PSD a fost nevoit să abandoneze ideea şi a mutat amplasarea parcului la Snagov. Între timp însă, s-au cheltuit milioane de euro pentru publicitate internaţională, puterea de la acea vreme promiţând că va atrage investitori străini la Dracula Park.
O altă problemă nerezolvată încă este cea a recuperării banilor investiţi de diferite persoane, care şi-au cumpărat acţiuni la această investiţie.
Autoritatea de control a guvernului a constatat că asocierea în participaţiune nu a fost în interesul statului, care a contribuit la realizarea acestuia cu 460 de hectare de teren, în valoare de peste 400 de milioane de euro, iar SC Dracula Park SRL nu a venit cu niciun aport material.