Programator, specialist în resurse umane, profesor sau psiholog: sunt doar câteva dintre meseriile pe care o persoană cu deficienţe de vedere le poate practica la fel de bine precum o persoană tipică - o persoană fără dizabilităţi reglementate de lege. AMAIS (Asociaţia Metodelor Alternative de Integrare Socială) lansează "Ghid de angajare a nevăzătorilor", primul instrument din România care îşi propune să faciliteze colaborarea dintre angajatorii incluzivi şi candidaţii cu deficienţe de vedere, conform unui comunicat remis redacţiei.
70% dintre persoanele cu dizabilităţi din România nu se pot angaja, deşi pot munci, conform studiului realizat de AMAIS, care precede ghidul. În România, există 93.591 de persoane cu deficienţe de vedere. 34% dintre acestea reprezintă populaţia cu vârstă de angajare (18-64 ani), iar 3% sunt minori cu nevoie de acces la o educaţie care să le permită un parcurs profesional tipic. Datele arată că doar 4% dintre persoanele cu deficienţe de vedere au terminat cursuri universitare, în timp ce 64% dintre nevăzători şi-au încheiat educaţia înainte de a ajunge la liceu.
Ghidul are la bază o cercetare amplă care relevă faptul că există un potenţial de muncă nefolosit în rândul persoanelor cu deficienţe de vedere din cauza lipsei de informaţii privind angajarea lor. Astfel, ghidul vine în sprijinul angajatorilor printr-o serie de soluţii despre integrarea angajaţilor cu deficienţe de vedere în câmpul muncii. De cealaltă parte, Ghidul oferă candidaţilor sfaturi practice şi modele de lucru pentru a le spori încrederea de a aplica la oportunităţile de angajare potrivite abilităţilor lor.
"În urma cercetării pe care am realizat-o, dar şi a experienţei la AMAIS am învăţat că oportunităţile de lucru pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România sunt extrem de limitate, în special din cauza percepţiilor eronate despre potenţialul acestora de a munci şi chiar de a fi nişte angajaţi performanţi. Ne-am dat seama că este nevoie să creştem conştientizarea în rândul angajatorilor, a societăţii, dar şi în rândul candidaţilor, să le dăm speranţa şi încrederea că pot avea un parcurs firesc, o carieră şi o viaţă bună. Aşa a luat naştere «Ghid de angajare a nevăzătorilor», care este de fapt o resursă de informaţii aplicabile", spune Ovidiu Cucu, membru AMAIS şi coordonator proiect.
În realizarea ghidului, s-au luat în calcul accesibilitatea din perspectiva resursei umane, a tehnologiei şi a spaţiului fizic, a arhitecturii. Cele trei abordări sunt considerate complementare şi necesare pentru a crea un mediu incluziv.
Modele de meserii care pot fi făcute de către nevăzători
Ghid de angajare a nevăzătorilor conţine şi o parte practică cu o listă de 9 meserii care pot fi făcute de către nevăzători sau slab văzători, împreună cu informaţiile tehnice de care au nevoie şi angajatorii pentru a echipa corespunzător locul de muncă al angajatului cu deficienţe de vedere şi pentru a crea un design incluziv.
Programator, specialist în resurse umane, avocat / consilier juridic, Content Writer, consultant pentru nevăzători, profesor, psiholog, operator call-center, broker / consultant financiar sunt cele 9 meserii descrise în ghid. Lista oferă doar câteva exemple şi poate fi extinsă. În acelaşi timp, reprezintă şi o matriţă ce poate fi scalată şi pentru alte tipuri de dizabilităţi.
"Crearea unui mediu de lucru incluziv implică identificarea intervenţiilor la nivel de spaţiu, tehnologie şi echipă. Fără aceste trei paliere este dificil să aplici politici reale de diversitate şi incluziune, iar ghidul face lumină asupra paşilor pe care un angajator trebuie să-i urmeze în acest proces", spune Iris Popescu, fondator AMAIS, arhitect şi coordonator proiect.