AMÂNAREA TRANZACŢIONĂRII CERTIFICATELOR VERZI, APROBATĂ DE DEPUTAŢI RWEA: "Producătorii de energie verde se pregătesc să dea statul în judecată"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 decembrie 2013

RWEA: "Producătorii de energie verde se pregătesc să dea statul în judecată"

Pe unii investitori îi paşte falimentul, conform asociaţiei de profil

Mai mulţi producători de energie din surse regenerabile se pregătesc să dea statul în judecată la curtea de arbitraj ICSID de la Washington, ne-a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociaţiei pentru Energie Eoliană (RWEA).

Domnia sa ne-a precizat: "Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat astăzi (n.r. ieri) Legea de aprobare a ordonanţei care amână, pentru trei ani, tranzacţionarea unei părţi importante a certificatelor verzi care li se cuvin producătorilor de energie curată. Investitorii sunt extrem de nemulţumiţi, pentru că Legea nu garantează recuperarea acestor certificate şi conţine o prevedere prin care cotele obligatorii de producţie a energiei verzi din totalul consumului naţional de electricitate vor fi stabilite anual de către Departamentul pentru Energie, în urma recomandării ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Sunt membrii ai asociaţiei noastre care se pregătesc să acţioneze statul în judecată la ICSID pentru că aşteptările lor legitime au fost înşelate şi a fost încălcat principiul predictibilităţii legii.

Iar şansele ca statul să piardă aceste procese sunt foarte mari. Desigur, investitorii vor solicita Curţii de Arbitraj şi despăgubiri".

Vechea lege care stabileşte sistemul de sprijin al energiei curate prevedea cotele anuale obligatorii pentru energia verde. Deputaţii au decis, însă, ca aceste cote să fie stabilite anual pe motiv că ţara noastră şi-a atins deja ţintele pentru producţia de energie regenerabilă asumate în faţa Uniunii Europene (UE), iar investitorii din domeniu susţin că planurile lor de afaceri au fost spulberate.

Ionel David ne-a mai spus: "Avem un element de incertitudine cu amânarea certificatelor, iar aprobarea anuală a cotelor spulberă orice predictibilitate a planurilor de afaceri. Foarte multe investiţii realizate de producătorii de energie curată sunt finanţate prin credite bancare şi prin leasing. Cei care au ales leasingul au un risc mare de faliment în urma aprobării acestei legi, pentru că sunt şanse mici de reeşalonare a plăţilor. Cei care au optat pentru credite bancare vor apela, cel mai probabil, la refinanţări, care vor fi mai scumpe decât împrumuturile iniţiale".

O altă prevedere importantă avizată şi introdusă de parlamentari vizează decontarea certificatelor verzi, care se va face numai dacă acestea vor fi tranzacţionate pe piaţa OPCOM. Rămân valabile toate contractele bilaterale încheiate pentru vânzarea certificatelor verzi înainte de data de 6 iunie, când a intrat în vigoare ordonanţa care amână tranzacţionarea unei părţi importante a acestor certificate. Ordonanţa a fost promovată de Departamentul pentru Energie condus de Constantin Niţă.

Ieri, plenul Camerei Deputaţilor a mai introdus prevederi, care pun în dificultate marii investitori în parcuri eoliene şi solare, care nu vor primi certificate verzi până obţin avizul Comisiei Europene.

Deputatul Dumitru Chiriţă ne-a declarat: "Nu mi se pare normal ca marile proiecte să primească certificate până la momentul obţinerii avizului de la Comisie. Aşa că am solicitat în Plen şi s-a aprobat, scoaterea din lege a acestei prevederi, care permitea acordarea de certificate până la obţinerea aprobării Comisiei".

ANRE va face o monitorizare până la 31 ianuarie 2014, după care va propune Departamentului de Energie cota obligatorie pentru ponderea surselor regenerabile în totalul electricităţii produse anul viitor, ne-a explicat Ionel David, directorul executiv al Asociaţiei pentru Energie Eoliană (RWEA). În urma recomandării ANRE, Departamentul pentru Energie va redacta un proiect de Hotărâre de Guvern, care va fi supus dezbaterii Executivului.

Deputaţii au adoptat, ieri, ordonanţa privind amânarea certificatelor verzi cu 243 de voturi pentru, 46 împotrivă şi 21 abţineri. Opoziţia şi Remus Cernea s-au opus avizării proiectului pe motiv că "omoară o piaţă atractivă".

Potrivit Agerpres, peste 1,6 milioane de certificate verzi pe care ar fi trebuit să le primească producătorii de energie regenerabilă în perioada iulie - octombrie 2013 au fost amânate pentru perioada 2017 - 2020. Conform datelor Transelectrica, producătorilor de energie regenerabilă li s-ar fi cuvenit, în primele zece luni ale anului, un număr total de 6,633 milioane de certificate verzi. Însă, de la 1 iulie 2013, a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă prin care o parte din certificatele verzi se amână pentru perioada 2017 - 2020.

Capacitatea centralelor de producere a energiei din surse regenerabile era, la finele lunii octombrie, de 3.670 de MW, cu 60% mai mare decât era la începutul acestui an, când în sistem figurau 2.334 de MW.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Supracompensarile sunt exagerate, induc costuri uriase pentru economie si vor afecta grav competitivitatea industriei romanesti. Sunt sigur ca nu va comenta nimeni prin lume, daca Romania nu va respecta o decizie defavorabila luata la Washington, care va pune Romania intr-o pozitie imposibila. Sa nu mai zic ca exista serioase suspiciuni cum ca aprobarile s-au luat contra spaga, deci nu cred ca asazisii investitori fara nici un ban in buzunar dar plini de credite (in conditiile in care romanii nu au acces la credite) au vreun drept moral special sa revendice ceva. Sa-si construiasca surse de energie proprii pentru echilibrare, daca tot au pretentii de subventii masive. Nu e cazul sa ruinam economia pentru ei. Au crezut ca au pus mana pe o mina de aur, fara sa se uite la sustenabilitatea schemelor de compensare pe termen scurt si lung. Adica si-au asumat riscuri ascunse. Nicaieri in lume nu ar fi acceptabil asa ceva.

    1. am uitat sa mentionez ca nu au produs nici o componenta in Romania, import total, au adus din import inclusiv o parte a firmelor de montaj

      Aveti perfecta dreptate stimate domn. Dar desi sunt din afara acestei industrii, nu ma pot mpiedica sa constat ca primii care ar fi trebuit sa se uite la sustenabilitatea schemelor sunt cei care le-au votat, sau emis ca lege/ordonanta. Ei erau platiti de popor sa nu produca o asemenea "nenorocire" in economia Romaniei. Nu ia fortat nimeni, iar daca stiau ca schema este nesustenabila si au votat-o, ce mai putem spune? Acelasi Anre a dat aprobarile pentru numerosii MW care s-au/vor instala! Daca ai legislatie care iti permite si "independenta" autoritate nationala iti aproba investitia, nu e normal sa te simti nedreptatit, cind dupa ce investesti, regulile prin care iti poti recupera investitia se schimba, si iti dau peste cap planul de afaceri? Sunt curios cine va plati oalele sparte constatate de Washington!

      1. am intrat in EU cu angajamentul de a avea 30% regenerabila.(daca mai aveam chimie si metalurgie am fi dat acum toti la pedale sa invartim morisca sa producem curent) Adica ne-au lasat sa intram daca le platim celor care fac moristi, mild. de euro. adica germaniei, ca ei le fac.apropo rulmentii pt ele se fac in tara , la brasov, la inna scheffler.ca sa vezi ca si noi producem ceva.

      2)de tampiti in ani de zile nu am facut nimic si apoi am creat un eldorado in energie.bagi un leu si castigi 10 in 10 ani.

      3)cand ne-am dat seama ca energia asta este scumpa,si duce de rapa intreaga economie romaneasca,vrem sa schimbam,dar o facem ca niste dobitoci fara sa negociem cu cei care au bagat bani.ca doar noi stim mai bine. romania=(...) 

    ca sa stiti de fapt despre ce vorbim: admit ca ma uitam sambata pe antena 2 la o emisiune mondena unde o pitipoanca, fosta iubita de fotbalisti -- evident ca-mi scapa numele, "din imobiliare" povestea cum face ea afaceri si principal ei pasiune e sa dea finantari "pe tot ce inseamna energie". si stiti ceva: chiar am crezut-o, la cum arata "dezvoltatorii" de proiecte in energia regenerabila. cand industria asta a trecut din mana inginerilor in cea a avocatilor si "dezvoltatorilor" nu va puteti astepta la nimic bun. si intr-o nota diferita: EC incepe sa incurajeze in fapt flexibilizarea scemelor de sprijin. Cele mai bune ar fi mecanismele de top-up peste pretul pietei, si nicidecum certificatele. Polonia schimba radical schema, Cehia taie sprijinul din ianuarie si nimeni nu a murit inca.

    Operatiunea NITA - cel mai bun energetician al

    Ce bine ca justitia SUA e pentru SUA, iar in Romania hotararile lor sunt praful de pe toba mare. Ati vazut cumva vreo hotarare judecatoreasca din Romania care sa fie valabila pe teritoriul SUA? Pe Romania cine o despagubeste pentru efectele crizei de la americani? NImeni...

    SUNTEM FORMIDABILI!!! Gasim intotdeuna cea mai proasta solutie !!! 1. Amanam decontarea certificatelor ca sa plateasca generatiile viitore prostiile noastre !! Acum modificam investitorilor ideia de stabilitate legislativa a Roamniei !!! Si toate astea in timp ce "zburdam linistiti pe campiile verzi ale ignorantei " declarand ca CHINEZII S-AU ARATA INTERESATI DE OBIECTIVELE NOASTRE DE INVASTITII IN REGENERABILE cand de fapt ne-au intrebat CE LA PROPUNEM urmnand ca decizia sa o ia CEI IN DREPT - ADICA DETINATORII DE BANIcare niciodata nu confunda curiozitatea politicienilor cu DECIZIA ECONOMICA

    NITA – energeticianul de varf al PSD a gasit aceasta rezolvare la care „turma de vaci”a votat. Deci amanam rezolvarea problemai pentru altii. Nu o amanam pentru Oetlinger care ne va aminti ca suntem TARA NEGUVERNABILA

    Fiti optimisti ... dezastrul avanseaza ata de rapid incat solutinarea devine certa. (Parca LENIN – socialistul- a spus ca o criza economica avanseaza rapid spre varfuri , adica se transforma in scandal intre sefii coalitiilor) Greselile se transcriu in costuri , acestea in facrturi iar facturile au scos deja bulgarii pe strada . Au salariile ceva mai mici ca romanii , deci .. urmam imediat ce se vor intrsecta cele doua curbe economice si la noi. Strada va speria guvernul care va renuinta la consilierii cu tocuri cui de 12 cm . Ne va chema pe noi si SE VA REZOVA PROBLEMA FARA SCANDAL.

    Propun ca in cazul ca trebuie platit ceva producatorilor de energie regenerabila sa platesca DOMNUL NITA personal deoarece:

    -inainte de aparitia celebrei ordonante cu modificarea acordarii de certificate pretul pe certificat a fost de 168 lei/CV cu tendinta de scadere a pretului, acesta ar fi scazut sub 150 lei/CV; 

    -acum pretul este de 200 lei/CV; 

    -in concluzie cele 4 CV ar fi valorat mai putin decat cele 3 CV care se acorda in cazul energiei eoliene, deci investitorii in energia eoliana in loc sa-i multumeasca lui NITA mai vor si despagubiri.

    ALO Dl.DAVID, suntem de la tara dar suntem si din tara si pentru TARA! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb