Ambasadorul Rep. Moldova: "Firme româneşti, vă rugăm, treceţi Prutul!"

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 3 februarie 2011

  • document ataşat Comparaţie între regimul fiscal din România şi Rep. Moldova
    apasă aici pentru a descărca.

    Ţara vecină vrea să atragă investitori români cu impozite zero, controale la cinci ani şi garanţii pentru obţinerea profitului

    Iurie Reniţă: "În 2010 am avut creştere economică şi am majorat toate pensiile şi salariile"

    Republica Moldova şi-a propus să devină una dintre principalele destinaţii de afaceri pentru investitorii noştri.

    Pentru aceasta, vecinii de la est se laudă cu un regim fiscal lejer dar şi cu controale reduse din partea autorităţilor - în unele cazuri chiar şi la cinci ani, deşi, oficial, ar trebui să aibă loc la trei ani.

    Printre avantajele fiscale cu care ţara vecină vrea să ne atragă investitorii se numără un impozit pe venit şi pe profit de 0%, TVA diferenţiat (20%, 8%, 6% şi 0%) şi impozite pe forţa de muncă mult mai mici decât în ţara noastră.

    Ambasadorul Rep. Moldova la Bucureşti, Excelenţa Sa, Iurie Reniţă, a declarat, ieri, în cadrul unui forum de afaceri: "Rugăm firmele româneşti să treacă Prutul cu investiţii. Aveţi mai mult curaj şi veţi vedea că profitul este garantat! Trebuie să profităm de relaţiile politice excelente în plan politic dintre Chişinău şi Bucureşti şi să extindem această colaborare şi la nivel economic. România trebuie să redevină principalul partener comercial pentru Rep. Moldova, cum a fost înainte de aderearea sa la UE". Ambasadorul basarabean a menţionat că sunt semnale în privinţa unei relansări a schimburilor comerciale între ţările noastre: "În primele 11 luni ale anului trecut am avut schimburi comerciale de 340 milioane dolari, cu circa 15% mai mult decât au fost în acelaşi interval din 2009. România este, momentan, al treila partener comercial al Rep. Moldova, după Federaţia Rusă şi Ucraina, dar noi ne-am dori ca România să ocupe poziţia de lider".

    Iurie Reniţă a arătat că Rep. Moldova este o ţară în continuă schimbare care, anul trecut, nu a fost afectată de recesiune: "Noi am avut o creştere economică reală cu mult peste aşteptările forurilor internaţionale. Oficial, avansul PIB a fost în intervalul 1,35%- 2%, dar în realitate creşterea economică a fost mult mare, ceea ce ne-a permis să creştem salariile şi pensiile, întrucât acestea aveau un nivel redus. Acest lucru nu prea s-a întâmplat în ţările din jurul nostru".

    Cu toate că regimul fiscal al ţării vecine pare extrem de atractiv pentru orice investitor, costurile de înfiinţare a unei societăţi cu răspundere limitată sunt mai mari decât în ţara noastră: capitalul social minim de înfiinţare a unei firme în Rep. Moldova este de 330 euro, de peste şase ori mai mult decât în ţara noastră (50 de euro).

    Reprezentanţii Ambasadei Rep. Moldova au explicat, pentru ziarul "BURSA", care este profilul investorului român care începe o afacere în Rep. Moldova: "Sunt firme care activează îndeosebi în domeniul comercial, al consultanţei, şi al serviciilor. Foarte multe companii româneşti provin din zona Banatului, şi nu din zona Moldovei cum s-a vehiculat. De asemenea, foarte mulţi italieni care deţin firme româneşti vin la noi, şi fac afaceri în domeniul textilelor, dar pentru noi şi acestea sunt firme româneşti".

    Potrivit unor statistici neoficiale, în ţara vecină, sunt prezente circa 420 de companii româneşti, marea majoritate fiind concentrate între Prut şi Nistru, mai rar în regiunea separatistă Transnistreană.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb