Camera Americană de Comerţ în România (AmCham România) a urmărit circuitul legislativ de aprobare a noului proiect de modificare şi completare a Legii nr. 46/2008 - Codul silvic şi a luat act de varianta avizată favorabil de Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor, forul decizional pentru acest proiect, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.
"Apreciem clarificările şi modificările pozitive aduse variantei anterioare în cadrul acestei comisii în colaborare cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, între care amintim menţinerea angajamentului statului român de a împăduri o suprafaţă de 2 milioane hectare până în anul 2035. În acest context, considerăm că noua lege cadru în domeniul silvic, urmată de reglementări subsecvente de aplicare a acesteia, poate constitui un punct pozitiv de pornire pentru rezolvarea problemelor din domeniu şi pentru implementarea la nivel naţional a celor mai bune practici de management sustenabil al fondului forestier", se mai arată în comunicare.
Camera Americană de Comerţ în România salută intrarea în vigoare în octombrie 2014 a noii Hotărâri a Guvernului Romaniei nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi a unor măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligaţiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.
"Ne menţinem îngrijorarea cu privire la situaţia defrişărilor ilegale şi retrocedărilor abuzive şi sperăm că prin aplicarea corectă şi cu celeritate a normelor referitoare la provenienţa şi comercializarea materialelor lemnoase să constatăm pe termen scurt atenuarea fenomenului de defrişare ilegală şi stoparea acestor practici într-un orizont de timp rezonabil. În acest sens sunt imperios necesare demersuri guvernamentale pentru accelerarea procesului de rezolvare a numărului mare de cazuri de defrişări ilegale şi retrocedări abuzive semnalate justiţiei şi pentru alocarea bugetară suplimentară destinată echipelor operative de intervenţie în caz de fraude din fondul forestier", mai arată AmCham.