ANA SMĂDEANU, ANAT: "Creşterea numărului de turişti va continua până la sfârşitul anului"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 5 august 2014

"Creşterea numărului de turişti va continua până la sfârşitul anului"

După ce Institutul Naţional de Statistică (INS) a raportat o creştere a numărului de turişti, în primul semestru, reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) estimează că această tendinţă pozitivă va continua, iar, la final de an, vom avea o creştere totală de 3-4% a numărului de turişti străini şi români, ne-a declarat Ana Smădeanu, consilier comunicare al ANAT.

Domnia sa ne-a precizat: "Această creştere este rezultatul acţiunilor de promovare a destinaţiilor din România realizate de ANAT şi celelalte patronate din turism, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Turism. În cazul turiştilor străini, creşterea nu este mare, însă este constantă de la un trimestru la altul, un lucru extrem de îmbucurător. Turiştii străini, veniţi special pentru petrecerea timpului liber în ţara noastră, preferă city break-urile, circuitele generale şi de nişă (culturale, viticole, istorice), respectiv pachetele de odihnă, iar restul turiştilor nerezidenţi ajung în interes de serviciu/afaceri".

Ana Smădeanu apreciază că ANAT şi celelalte patronate din turism au răspuns cererii Autorităţii Naţionale pentru Turism de a personaliza programele speciale de promovare a turismului în masă şi de a le adapta pieţelor din regiune, pentru a profita de contextual geopolitic favorabil ţării noastre.

Morariu: "Incomingul ar putea creşte contribuţia turismului de la 2% la 6% din PIB"

"Dacă autorităţile ar recunoaşte incomingul (n.r. vizitele turiştilor străini în România) ca activitate de export de servicii, numărul turiştilor străini veniţi în ţara noastră ar creşte şi am putea ajunge de la 2% din PIB la 6% - nivelul de potenţial estimat de World Tourism & Travel Council în cazul României, a declarat recent Lucia Morariu, preşedintele ANAT, care a solicitat Guvernului recunoaşterea incomingului ca fiind export de servicii şi, implicit, aplicarea cotei de TVA (scutit cu drept de deducere pentru toate activităţile desfăşurate în favoarea turiştilor nerezidenţi în România de către agenţiile de turism licenţiate şi structurile de primire turistică clasificate de ANAT).

Potrivit sursei citate, dintre cele peste 2.000 de agenţii de turism înregistrate, doar 20 au activitate de incoming preponderentă în structura afacerilor, fiind prea puţine pentru a atrage un număr semnificativ mai mare de turişti străini.

"Recunoaşterea incomingului ca activitate de export de servicii poate aduce anual în ţară un plus de 2 milioane de euro din care pot fi plătite lunar 20.000 de pensii de 450 de lei", a declarat Gheorghe Fodoreanu, fost preşedinte ANAT şi proprietarul unei agenţii specializate în activitate de incoming.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism a propus Ministerului Finanţelor Publice să acorde stimulente pentru a creşte numărul agenţiilor care să realizeze acest tip de activitate. Astfel, fiecare agenţie ar trebui să poată primi doi euro pentru fiecare noapte de cazare la un hotel de două stele, trei euro pentru unităţile de trei stele etc. potrivit lui Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al ANAT care susţine că sumele ar putea fi scăzute din impozitul pe profit datorat statului de agenţia de turism respectivă, măsura devenind un stimulent de profit şi pentru ele.

Lucia Morariu a declarat pentru BURSA CONSTRUCŢIILOR că, în zona de sud a litoralului românesc, construcţiile trebuie să respecte o coerenţă a dezvoltării ca să asigure fluxuri de turişti pe termen mediu şi lung. Domnia sa susţine că trebuie realizate planuri urbanistice noi care să fie respectate şi că este nevoie de un ambient în staţiunile turistice, nu numai de camere de hotel şi apartamente. Preşedintele ANAT ne-a explicat: "Ceea ce se va construi de acum încolo trebuie să se realizeze conform unor planuri urbanistice mult mai adaptate ideii de staţiune turistică. Construcţiile trebuie să fie coerente şi planificate, atât din punct de vedere arhitectural, cât şi pentru a asigura sustenabilitatea afacerilor pe Litoral. În alte ţări, apropiate de noi, s-au construit, într-o perioadă scurtă, mult prea multe spaţii de cazare, ceea ce a dus la scăderea tarifelor până sub limita de subzistenţă şi generează falimente în număr mare în fiecare an. Calitatea planurilor urbanistice şi a construcţiilor dau valoare staţiunilor, dar, din păcate, suntem deficitari la acest capitol în toată ţara. Noi susţinem o legislaţie specială pentru construcţiile în staţiuni şi zone turistice. Pe vremuri, planurile urbanistice ale staţiunilor erau aprobate de Ministerul Turismului".

Pentru anul 2014, Organizaţia Mondială a Turismului (OMT) prognozează o creştere cu 4-5% a numărului de turişti la nivel mondial, de la 1,087 de miliarde de persoane înregistrate în 2013.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb