ANAF a colectat în primele 4 luni cu 6,4 miliarde mai mult decât anul trecut

Elena Deacu
Macroeconomie / 7 mai 2015

Ponderea veniturilor în PIB a crescut de la 8,87% la 9,34%

Efectul negativ al scăderii CAS a fost amortizat

ANAF a colectat, în primele patru luni din acest an, cu 6,42 miliarde lei în plus faţă de aceeaşi perioadă din 2014, veniturile fiind de 65,87 miliarde lei, în creştere cu 10,81% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Antifraudă Fiscală, această sumă reprezintă o depăşire cu 6,56% a programului de încasări venituri bugetare conform legilor bugetare.

În aprilie 2015, încasările au fost de 18,93 miliarde lei, în creştere cu 10,64% faţă de aprilie 2014, ceea ce reprezintă un grad de realizare a programului conform legilor bugetare de 103,54%.

ANAF menţionează că această depăşire a programului de încasări a avut loc după o majorare substanţială a programului de la 17,02 miliarde lei în aprilie 2014, la 18,18 miliarde lei în aprilie 2015.

Potrivit ANAF, analizate în structură, veniturile confirmă efectul diminuării evaziunii fiscale, în condiţiile în care colectarea TVA a crescut cu 20,01%, o creştere de 14,24% înregistrându-se şi la impozitul pe venit. Atât TVA, cât şi impozitul pe venit sunt principalii indicatori care reflectă efectul pozitiv al măsurilor de combatere a evaziunii şi de creştere a conformării voluntare.

De asemenea, instituţia subliniază faptul că, după o lungă perioadă, se înregistrează pentru prima dată o creştere a ponderii veniturilor în PIB, de la 8,87% la 9,34% (pe primele 4 luni)

Totodată, la totalul bugetelor de asigurări sociale, în ciuda scăderii CAS cu 5pp şi a creşterii volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, există o creştere de 0,22%, ceea ce înseamnă că efectul negativ al scăderii CAS a fost amortizat.

În ce priveşte diminuarea TVA restituită, această reprezintă efectul pozitiv al reducerii semnificative a numărului de deconturi negative cu opţiune de rambursare cu întârziere mai mare de 180 de zile, dar şi a procesului de eliminare accelerată a firmelor fantomă din lanţurile de tranzacţionare, prin acţiunea Direcţiei Antifraudă şi institutirea noii proceduri de înregistrare în scop de TVA.

ANAF reaminteşte că, în urma eliminării întârzierilor în cazul rambursărilor de TVA, România a ieşit din procedura de infringement.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Strategia cu bățul și morcovul merge. Bravo românilor că ați început să plătiți taxe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb