Investiţiile verzi "sustenabile" încep să aducă pierderi fondurilor de pensii din Europa

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 18 septembrie

Ilustraţie: colaj de MAKE

Ilustraţie: colaj de MAKE

Călin Rechea

Una dintre cele mai preţioase "perle verzi" ale Europei a parcurs drumul de la extaz la agonie în doar câţiva ani, iar acum are mare nevoie de susţinere guvernamentală, în condiţiile în care poate provoca pierderi majore fondurilor de pensii, administraţiilor locale şi centrale, dar şi băncilor de investiţii multilaterale.

Este vorba despre compania suedeză Northvolt, care promitea nu doar că va produce baterii pentru noua "revoluţie electrică", dar şi că va dezvolta un întreg lanţ de reciclare în cadrul unei "economii circulare", o realitate în care legile termodinamicii nu contează.

Ştiri recente de la Financial Times şi din presa suedeză arată că starea de spirit de la Northvolt este sumbră, pe fondul anunţării unor concedieri masive.

FT aminteşte că Northvolt a reuşit să atragă un capital de 15 miliarde de dolari, valoare record pentru un start-up european nelistat. Printre investitori se află Volkswagen, Goldman Sachs, BMW, Siemens, BlackRock, dar şi importante fonduri de pensii sau bănci de investiţii internaţionale.

Un comunicat de presă de pe site-ul Comisiei Europene, din 16 ianuarie 2024, arată că Banca Europeană de Investiţii oferă companiei un pachet de finanţare de circa un miliarde de dolari, parte a unui program mai larg, cu o valoare de circa 5 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de creditare "verde" din Europa. Finanţarea de la BEI va fi garantată de statul suedez şi de programul InvestEU al Comisiei Europene.

Tot pe site-ul CE se arăta anterior că a fost aprobat un ajutor de 902 milioane de euro acordat Northvolt de către statul german pentru construirea unei fabrici de baterii.

O ştire de la Investment & Pensions Europe (IPE) din vara anului 2022 arăta că mai multe fonduri de pensii din Danemarca şi Suedia şi-au crescut investiţiile în Northvolt cu 1,1 miliarde de euro, prin cumpărarea unei emisiuni de titluri convertibile. Printre investitori se află ATP, cel mai mare fond de pensii din Danemarca, fondul de pensii AMF din Suedia şi compania financiară suedeză Folksam, care administrează fonduri de pensii şi societăţi de asigurări. IPE mai scria atunci că investiţia totală a fondului de pensii danez în Northvolt se ridica la peste 250 de milioane de euro.

Încă înainte de producerea primei baterii pentru automobilele electrice, Northvolt a anunţat planuri de construire a unor giga-fabrici, deoarece nu mai există altceva în afară de giga, şi în Germania şi Canada.

Din păcate, acum "a venit vremea să ne concentrăm pe activitatea de bază, să învăţăm din trecut şi să scalăm activitatea de bază, astfel încât să fim siguri că vom îndeplini aşteptările clienţilor", a declarat Peter Carlsson, co-fondator şi director executiv al companiei Northvolt.

Concentrarea asupra activităţii de bază se va face prin oprirea producţiei de materiale catodice active şi vânzarea unităţii respective de producţie. Aprovizionarea cu astfel de materiale se va face în viitor de la furnizori din China şi Coreea de Sud. Northvolt mai caută, de asemenea, şi un cumpărător sau partener pentru subsidiara poloneză de la Gdansk, după cum mai scrie Financial Times.

Tocmai deficienţele majore de scalabilitate a activităţii, care par să fie caracteristice pentru tot ecosistemul electric construit după specificaţii "verzi", au determinat chiar şi pe un investitor major, BMW, să caute baterii în altă parte. Producătorul auto german a anunţat recent că anulează un contract de 2 miliarde de dolari cu Northvolt în favoarea unei subsidiare a companiei sud-coreene Samsung.

Capacitatea anuală a giga-fabricii din oraşul Skellefteå din nordul Suediei este de 16 GWh, însă producţia din prezent este de numai 1 GWh, după cum scrie Financial Times.

Mai mult, Northvolt se confruntă cu dificultăţi mari în atragerea de noi surse de finanţare pentru a creşte producţia la Skellefteå. În aceste condiţii, compania a fost obligată să treacă la reducerea investiţilor şi costurilor.

Conform unor ştiri din presa suedeză, situaţia financiară a companiei Northvolt s-a degradat accelerat în ultimele săptămâni.

Postul public de radio din Suedia arată că o treime din fabrica de la Skellefteå se va închide, se va reduce numărul angajaţilor şi se va trece la reducerea drastică a costurilor, conform unui comunicat de presă al companiei. Redactorul economic al postului de radio a subliniat că nu se cunoaşte exact situaţia deoarece "compania este foarte secretoasă".

"Dacă Northvolt intră în faliment, vor exista mari probleme pentru fondurile de pensii, care au considerat oportună investiţia în tranziţia ecologică în ultimii ani", se arată pe site-ul Radio Suedia. Cu pierderi majore se confruntă şi municipalitatea Skellefteå, dar şi statul suedez, care a garantat finanţări de circa 1,2 miliarde de dolari.

O ştire ulterioară de pe site-ul postului public de televiziune, SVT, arată că "facturile neplătite se adună la Kronofogden (n.a. agenţia de stat care se ocupă de recuperarea datoriilor), fabricile se închid, conducerea se ascunde, iar angajaţilor nu le sunt rambursate cheltuielile pentru deplasări în interes de serviciu".

Despre conducătorii Northvolt, SVT subliniază că, "dacă nu pot demonstra că sunt în măsură să pună fabrica în funcţiune în mod corespunzător, atunci nu ajută cu nimic faptul că vor reduce cheltuielile cu orice altceva".

Ştirea continuă apoi cu o ironie amară, nu se ştie cât de intenţionată, când se arată că fabrica de la Skellefteå trebuie să funcţioneze, altfel va fi dificil să fie convinşi acţionarii, mai ales Volkswagen, să injecteze capital suplimentar.

"Rapoartele din ultimele zile indică faptul că gigantul sustenabilităţii Northvolt este deja în faliment", este concluzia ştirilor recente de la SVT.

Degradarea accelerată a perspectivelor companiei Northvolt, prezentată nu demult ca o "lumină călăuzitoare" a "revoluţiei verzi" din Europa, reprezintă un extraordinar semnal de alarmă pentru autorităţile publice, fondurile de pensii şi investitorii care au "aruncat" banii pe aceste "oportunităţi", care nu sunt altceva decât pariuri iresponsabile contra legilor fizicii.

Poate că nu este prea târziu pentru limitarea pierderilor prin abandonarea "investiţiilor verzi", în ciuda susţinerii disperate şi tot mai agresive din partea guvernelor şi băncilor centrale, deoarece tiparniţele nu vor reuşi niciodată să anuleze legile fizicii, ci pot doar să prelungească suferinţa.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb