Investiţiile verzi "sustenabile" încep să aducă pierderi fondurilor de pensii din Europa

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Energie / 18 septembrie

Ilustraţie: colaj de MAKE

Ilustraţie: colaj de MAKE

Călin Rechea

Una dintre cele mai preţioase "perle verzi" ale Europei a parcurs drumul de la extaz la agonie în doar câţiva ani, iar acum are mare nevoie de susţinere guvernamentală, în condiţiile în care poate provoca pierderi majore fondurilor de pensii, administraţiilor locale şi centrale, dar şi băncilor de investiţii multilaterale.

Este vorba despre compania suedeză Northvolt, care promitea nu doar că va produce baterii pentru noua "revoluţie electrică", dar şi că va dezvolta un întreg lanţ de reciclare în cadrul unei "economii circulare", o realitate în care legile termodinamicii nu contează.

Ştiri recente de la Financial Times şi din presa suedeză arată că starea de spirit de la Northvolt este sumbră, pe fondul anunţării unor concedieri masive.

FT aminteşte că Northvolt a reuşit să atragă un capital de 15 miliarde de dolari, valoare record pentru un start-up european nelistat. Printre investitori se află Volkswagen, Goldman Sachs, BMW, Siemens, BlackRock, dar şi importante fonduri de pensii sau bănci de investiţii internaţionale.

Un comunicat de presă de pe site-ul Comisiei Europene, din 16 ianuarie 2024, arată că Banca Europeană de Investiţii oferă companiei un pachet de finanţare de circa un miliarde de dolari, parte a unui program mai larg, cu o valoare de circa 5 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de creditare "verde" din Europa. Finanţarea de la BEI va fi garantată de statul suedez şi de programul InvestEU al Comisiei Europene.

Tot pe site-ul CE se arăta anterior că a fost aprobat un ajutor de 902 milioane de euro acordat Northvolt de către statul german pentru construirea unei fabrici de baterii.

O ştire de la Investment & Pensions Europe (IPE) din vara anului 2022 arăta că mai multe fonduri de pensii din Danemarca şi Suedia şi-au crescut investiţiile în Northvolt cu 1,1 miliarde de euro, prin cumpărarea unei emisiuni de titluri convertibile. Printre investitori se află ATP, cel mai mare fond de pensii din Danemarca, fondul de pensii AMF din Suedia şi compania financiară suedeză Folksam, care administrează fonduri de pensii şi societăţi de asigurări. IPE mai scria atunci că investiţia totală a fondului de pensii danez în Northvolt se ridica la peste 250 de milioane de euro.

Încă înainte de producerea primei baterii pentru automobilele electrice, Northvolt a anunţat planuri de construire a unor giga-fabrici, deoarece nu mai există altceva în afară de giga, şi în Germania şi Canada.

Din păcate, acum "a venit vremea să ne concentrăm pe activitatea de bază, să învăţăm din trecut şi să scalăm activitatea de bază, astfel încât să fim siguri că vom îndeplini aşteptările clienţilor", a declarat Peter Carlsson, co-fondator şi director executiv al companiei Northvolt.

Concentrarea asupra activităţii de bază se va face prin oprirea producţiei de materiale catodice active şi vânzarea unităţii respective de producţie. Aprovizionarea cu astfel de materiale se va face în viitor de la furnizori din China şi Coreea de Sud. Northvolt mai caută, de asemenea, şi un cumpărător sau partener pentru subsidiara poloneză de la Gdansk, după cum mai scrie Financial Times.

Tocmai deficienţele majore de scalabilitate a activităţii, care par să fie caracteristice pentru tot ecosistemul electric construit după specificaţii "verzi", au determinat chiar şi pe un investitor major, BMW, să caute baterii în altă parte. Producătorul auto german a anunţat recent că anulează un contract de 2 miliarde de dolari cu Northvolt în favoarea unei subsidiare a companiei sud-coreene Samsung.

Capacitatea anuală a giga-fabricii din oraşul Skellefteå din nordul Suediei este de 16 GWh, însă producţia din prezent este de numai 1 GWh, după cum scrie Financial Times.

Mai mult, Northvolt se confruntă cu dificultăţi mari în atragerea de noi surse de finanţare pentru a creşte producţia la Skellefteå. În aceste condiţii, compania a fost obligată să treacă la reducerea investiţilor şi costurilor.

Conform unor ştiri din presa suedeză, situaţia financiară a companiei Northvolt s-a degradat accelerat în ultimele săptămâni.

Postul public de radio din Suedia arată că o treime din fabrica de la Skellefteå se va închide, se va reduce numărul angajaţilor şi se va trece la reducerea drastică a costurilor, conform unui comunicat de presă al companiei. Redactorul economic al postului de radio a subliniat că nu se cunoaşte exact situaţia deoarece "compania este foarte secretoasă".

"Dacă Northvolt intră în faliment, vor exista mari probleme pentru fondurile de pensii, care au considerat oportună investiţia în tranziţia ecologică în ultimii ani", se arată pe site-ul Radio Suedia. Cu pierderi majore se confruntă şi municipalitatea Skellefteå, dar şi statul suedez, care a garantat finanţări de circa 1,2 miliarde de dolari.

O ştire ulterioară de pe site-ul postului public de televiziune, SVT, arată că "facturile neplătite se adună la Kronofogden (n.a. agenţia de stat care se ocupă de recuperarea datoriilor), fabricile se închid, conducerea se ascunde, iar angajaţilor nu le sunt rambursate cheltuielile pentru deplasări în interes de serviciu".

Despre conducătorii Northvolt, SVT subliniază că, "dacă nu pot demonstra că sunt în măsură să pună fabrica în funcţiune în mod corespunzător, atunci nu ajută cu nimic faptul că vor reduce cheltuielile cu orice altceva".

Ştirea continuă apoi cu o ironie amară, nu se ştie cât de intenţionată, când se arată că fabrica de la Skellefteå trebuie să funcţioneze, altfel va fi dificil să fie convinşi acţionarii, mai ales Volkswagen, să injecteze capital suplimentar.

"Rapoartele din ultimele zile indică faptul că gigantul sustenabilităţii Northvolt este deja în faliment", este concluzia ştirilor recente de la SVT.

Degradarea accelerată a perspectivelor companiei Northvolt, prezentată nu demult ca o "lumină călăuzitoare" a "revoluţiei verzi" din Europa, reprezintă un extraordinar semnal de alarmă pentru autorităţile publice, fondurile de pensii şi investitorii care au "aruncat" banii pe aceste "oportunităţi", care nu sunt altceva decât pariuri iresponsabile contra legilor fizicii.

Poate că nu este prea târziu pentru limitarea pierderilor prin abandonarea "investiţiilor verzi", în ciuda susţinerii disperate şi tot mai agresive din partea guvernelor şi băncilor centrale, deoarece tiparniţele nu vor reuşi niciodată să anuleze legile fizicii, ci pot doar să prelungească suferinţa.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. Acest caz e o avertizare si pt guvernul roman care e presat sa toarne finantari in proiecte neverificate, futuristice si care capuseaza industrii authtone care functioneaza. Nuscale care ingroapa Nuclear electrica si ministerul energiei sau..... trenurile pe hidrogen. Tehnologiile nevalidate la scara industriala nu pot decola in starea de criza globala actuala!

    1. asta e. la inceputul automobilului, doar in US au fost cca 2000 de producatori de automobile. din astia cati au supravietuit pana azi? ii numeri pe degete.

      asa e si cu masinile electrice azi. iar sunt mii de producatori in lume. multi nu vor rezista. dar masina electrica e posibil sa reziste. daca toata lumea gandea ca "tehnologiile nevalidate " bla bla, azi mergeam tot cu calul 

      calul este ecologic, halucinatiile "verzi" nu sunt, polueaza foarte mult pana le construiesti

    Revolutia verde s-a împotmolit in sărăcia maselor, provocată de corporații.

    Majoritatea oamenilor obișnuiți nu au nici macar 8000 de euro pentru o mașină clasică second hand darămite 40.000-60.000 pentru o electrica.

    1. Oameni chiar daca au decat 1000 doua de euro pot sa cunpere o bucicleta electrica care te duce unde vrei cu cost mic . In orasele aglomerate e foarte bun.

      Cum dracu i-a saracit corporatia? Aia ii da salar decent, plateste taxe la zi, face caritate, face export, sustine economia locala pe orizontala si multe altele.

      Ai pus botu

      Masina a aparut pentru ca bicicletele clasice cu pedala nu erau fiabile, nu?

      N-ai inteles despre ce e vorba.

      Ca noua revolutie industriarla bazata pe AI, masini electrice, panouri solare, etc. nu e nevoie de oameni care sa se dea cu trotineta ci de oameni care sa-si permita sa cumpere si sa adopte in viata de zi cu zi noua tehnologie..  

      De suficienti oameni.

      Tu, daca vrei, poti s-o arzi cu trotineta toata viata ta, daca asta iti doresti sau atat iti poti permite dar.. pentru progresul industrial e nevoie de mult mai mult.  

      nu oamenii trebuie sa ajunga la venitul necesar pt o masina electrica, ci masina electrica trebuie sa ajunga la nivelul buzunarului clientului.

      asa e cu orice produs nou, sa zicem telefonul mobil, pe care si-l permiteau putini la inceput, acum e in aproape orice buzunar. televizorul color etc.

      chiar si masina clasica, primele masini erau chiar numai pt "nobilime" si "burghezie". azi? majoritatea. 

      Conform noilor „teorii” nici calul nu e ecologic, pentru că face pârț:)

      Idioții o să ne ceară în curând să îi „ecologizăm” 

    Pe toate liniile sistemul capitalist da rateuri, explodează sărăcia și inegalitățile sociale,vezi America, aproape două milioane de oameni dorm pe străzi, robotizarea generalizată va produce și mai multe sărăcie societatea va exploda, trebuie împărțit profitul produs de corporații și bănci intre membrii societății, în multe domenii trebuie ca statul să naționalizeze aceste corporații apoi venit universal garantat decent și dreptul la o locuință sunt condiții de bază, dacă nu va fi așa vin revoluții nemaivăzute in istorie

    1. Daaa, sa fure statul tot. Habar n-ai pe ce lume traiesti. Va tot legati de acele profituri care la urma urmei sunt clar ale lor ca au bagat bani. Acele profituri sunt nimic pe langa cate salarii decente platesc si cate impozite si taxe achita la zi.

      Alt prizat

      Capitalism este cand statul intervine in economie si subventioneaza masiv sectoare neprofitabile. Are dreptate anonim, habar n-ai pe ce lume traiesti

      Asa a fost gandit, sa dea rateuri.. Problema nu e ca da rateuri ci ca sunt foarte multi saraci in clasa medie (adica oameni care nu-si pot permite chirie + utilitati + mancare) iar asta pune serios in pericol orice forma de revolutie industriala fie si AI, pentru ca ai un numar imens de saraci care NU pot sustine cresterea.

      Saraci au fost si vor fi tot timpul dar nu atat de multi in clasa medie cum e acum... Pur si simplu nu ai baza de crestere economica.  

    E un semn al vremurilor. Azi a dat faliment si tupperware, o firma cunoscuta din US, lider de piata de decenii , containere de plastic pt mancare. cred ca erau destul de faine, din moment ce am auzit si eu din RO de ei.

    Din cauza inflatiei , s-a format economia K, in care unii , spre care s-au orientat consumatorii , au mers in sus, dar scazand puterea de cumparare, la alte produse s-a renuntat, sau s-a trecut la marci mai ieftine, si unii au mers in jos. 

    Fabrica de baterii northvolt, 2 fabrici volkswagen, 1 fabrica renault , inchise in EU doar in ultimele 2 saptamani. si vor mai fi. Fondurile de pensii sunt diversificate, ar trebui sa supravietuiasca.

    PS in ultimii 15 ani am avut dobanzi zero si printare de bani, captal ieftin pe toate gardurile. Normal ca s-au facut investitii fanteziste. Acum au crescut dobanzile, preturile, si s-a cam retras valul de bani. Si cand se retrage valul, se vede cine inota dezbracat. Falimente vor mai fi. Te uiti numai la noi la AERO si iti dai seama. 

    1. Fondurile de pensii nu trebuie doar sa supravietuiasca. Trebuie sa plateasca pensiile. De unde, daca nu au suficiente active?

      Fondurile de pensii nu trebuie doar sa supravietuiasca. Trebuie sa plateasca pensiile. De unde, daca nu au suficiente active?

    Vad o gramada de domni pe aici care injura capitalismul si corporatiile, dar nu s-ar duce neam sa locuiasca in Coreea de Nord sau Cuba, unde acestea lipsesc cu desăvârșire.

    Da, capitalismul da nastere la inegalitati, da corporatiile sunt lacome si unele sunt si neetice. Dar toate aspectele astea rele ale lor tot le fac preferabile socialismului/capitalismului.Acum avem niste tendinte nefericite, intretinute si de niste conducători idioti. Dar tot nu m-as duce inapoi la comunism. 

    Ca sa fim mai verzi, in viitor ne vom trezi si culca cu gainile si o sa circulam in orase de 15 minute ca sa poluam mai putin.

    1. Populatia saraca va lua in cele din urma bicicleta si va manca produse din faina de greieri dar asta inseamna progres.. Asta e noua revolutie industriala, sa mancam mai prost si sa dam la pedale cot la cot cu hindusii care cara mancare si cauta prin tomberoane?

      Greu de crezut ca-si vor permite faina de greieri care btw, nu te obliga nimeni s-o cumperi, e doar liber sa se gaseasca in magazine, dar "antisistemii" ca tine n-au in ce sa dea si gasesc cate un capat de ata de care sa traga luni de zile. Si daca esti sarac si vrei sa nu mai fi, baga niste munca, ia-ti 2 joburi un timp, specializeaza-te in altceva, fa ceva, nu atarna la ajutoare sociale. Nu vrei, baga la pedale si cauta prin tomberoane!

      Faina de greieri va fi introdusa in alimentatie in mod perfid asa cum s-a procedat cu E-urile.

      Ai auzit pe cineva sa fi facut vreun referendum sa intrebe oamenii daca vor E-uri si conservanti in produsele alimentare? Vezi de drum... 

      In privinta muncii NU am vazut pe nimeni pana acum imbogatit din munca, doar prin specula si inselatorie... Clasa medie care chitzaie de foame pe toate canalele crezi ca nu munceste? Iti spun eu, munceste de behaie si nu mai are timp de al 2-lea job pentru ca deja face doua joburi in cele 12 ore de servici.

      Du-te si te plimba ! 

      Ai votat. fiecare cumparatura la supermarket e un vot. ia nu mai luati de=alea cu euri(eu chiar nu iau deci nu-mi zi ca nu se poate), si sa vezi ca nu se vor mai aproviziona.

    Nu stiu ce se intampla la Northvolt, dar sunt convins ca va supravetui, chiar sub alt management.

    Ce ma uimeste este colectia de idei si simbioza intre anumiti indivizi din societate si "formatori de opinie". Te crucesti! 

    1. "nu stiu ce se intampla, dar sunt convins" :))

    Fondurile de pensii sunt o pacoste. Ganditi-va ca aceste fonduri de pensii sunt gestionate de banci. Totodata bancile sunt investittori pe aceleasi piete, ceea ce inseamna ca sunt ab initio in conflict de interese cu fondurie lor. De asemenea, imaginati-v ca vine o criza mare. Banca vinde iute activele cele mai riscante catre fondul de pensii gestionat de ea, sau catre fondurile altei banci in contrapartida (ca sa nu lase nici urme prea evidente).. Adica folosesc banii pe care chiar ei ii numesc dumb money (oare de ce?).ca sa faca rost de cash si sa reintre dupa ce activele s-au ieftinit. Cu late cuvinte... nimic nu le impiedica sa treaca bani sdin fondul de pensii in fondurie lor private administrate pe criterii de performanta, nu ca la fondurile de pensii. Business as usual.

    1. Bancile nu administreaza fonduri de pensii private, Nici fondurile de investitii.

      Dar sint de acord cu tine. Statul este cel mai bun administrator al sistemului de pensii. Am incredere totala in Guvernul Romaniei. Imi dosresc mult sa se listeze la bursa. As cumpara actiuni GOV. 

      Eu n-am. O gașca de penali, incompetenți și lacomi.

      Inainte de a-mi raspunde mai citeste si tu... poate astfel afli din istoria NN ca "In March 2014, NN Group became the legal successor to ING Insurance. It became the holding company of ING’s European and Japanese insurance and investment management operations " Asa ca legatura cu ING e istorica, nu de cand ai inceput tu sa-ti dai cu parerea. Ca orice limitat suferi de grandomanie. AI citit Singur pe lume? Sunt sigur ca nu... ai fi aflat de mic faptul ca fondurile de pensii au fost mereu o problema.

      BRD pensii nu are legatura cu BRD, nu? Ia infiinteaza-ti tu un BRD consultancy si o sa vezi cum te scoate BRD din piata ca produci confuzie cu marca lor. In nepriceperea ta nu cred ca ai realizat faptul ca acest fond de pensii (BRD Pensii) foloseste chiar si sigla BRD. Ma intreb cum de are tara asta atatea saracii dispuse sa-i apere gratis pe unii care se pisa pe ei? Poate imi dai tu vreo idee...

      Eu tot cred ca ministerele ar trebui sa functioneze ca niste societati pe actiuni. Sa emita titluri de valoare pe care cetatenii sa le poata cumpara si tranzactiona.

      IIar ministrii sa fie alesi prin votul actionarilor, adica al oamenilor muncii din uzine si de la sate. 

      Pensiile sa fie calculate si platitite doar de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Orice pensionar, muncitor, taran, intelectual sa poata cumpara si tranzactiona liber actiuni emise de Minister, iar Ministrul sa fie ales de AGA.

      IAstfel, capitalismul exploatator ar disparea, iar socialismul ar deveni eficient economic. Si, evident, sistemul bancar camataresc trebuie desfiintat. Si inflatia interzisa prin lege. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb