ANAF, între subfinanţare şi subordonarea în faţa Comisiei de Prognoză

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 februarie 2019

Angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sunt nemulţumiţi de noile atribuţii ale Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. Surse din cadrul ANAF susţin că inspectorii fiscali consideră că nu este normal ca acţiunile de control să fie dirijate de către Comisia de Prognoză, instituţie condusă de Ion Ghizdeanu. Inspectorii antifraudă cred că o astfel de subordonare, din punct de vedere al controlului efectuat, va putea fi influenţată politic, într-o direcţie sau alta, în funcţie de interesele fiecărui guvern.

Surse din cadrul ANAF au declarat pentru Ziarul BURSA că, în ciuda alcătuirii unor echipe care să verifice companiile multinaţionale, care să combată evaziunea fiscală din toate sectoarele economiei naţionale, nu le garantează nimeni faptul că vor putea să controleze actele tuturor companiilor respective, atât timp cât activitatea de control le va fi dirijată de comisia condusă de Ion Ghizdeanu.

Cu privire la aceste aspecte, Mihai Ionescu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi copreşedinte al Consiliului de Export, susţine că există o supraîncărcare cu atribuţii a Comisiei de Prognoză.

Mihai Ionescu a precizat la Comisia de Dialog Social: "Comisia de Prognoză este încărcată de atribuţii. Să se hotărască odată: ori face strategie, ori se transformă într-un minister al dezvoltării, cum era pe vremuri. Cu asemenea supraîncărcare a atribuţiilor, ne paşte un pericol".

Inspectorii fiscali sunt nemulţumiţi şi de faptul că ANAF este în continuare subfinanţată de la bugetul de stat. Deşi în instituţie, există servicii unde au fost achiziţionate computere moderne, acestea nu pot fi folosite deoarece programele de operare sunt depăşite, în majoritatea instituţiei existând licenţe doar pentru Windows 2003.

"Programul RAMP nu a mai fost finanţat de Banca Mondială, deşi pentru acesta s-au cheltuit peste 20 milioane lei pentru consultanţă. În acest timp trimitem pe teren inspectorii antifraudă dotaţi cu un pix şi o foaie. În acest fel nu poate fi crescut gradul de colectare la bugetul de stat, chiar dacă actuala conducere şi-a asumat pentru 2019 o colectare suplimentară de 1 miliard de lei. Nu avem cum să ajungem la acest grad de colectare, în ciuda eforturilor pe care le vom face", ne-au spus surse din cadrul ANAF.

Referitor la modernizarea echipamentului folosit de ANAF, Daniela Pescaru, secretar de stat din Ministerul Finanţelor, consideră că deficienţele constatate de angajaţi au fost cauzate de incapacitatea fostelor conduceri ale ANAF de a cheltui banii pentru investiţii alocaţi în buget. Daniela Pescaru susţine că, an de an, execuţia bugetară a fost proastă la ANAF şi că pentru 2019 sunt alocaţi în bugetul de stat, pentru ANAF, 348 milioane lei pentru investiţii.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice este nemulţumit şi de activitatea depusă de inspectorii fiscali. Daniela Pescaru a menţionat, în cadrul Comisiei de Dialog Social: "Colectările de anul trecut au fost cel mult satisfăcătoare. Deşi la începutul lui 2018, estimarea colectării de venituri a fost de 907 miliarde lei, la finalul anului s-au colectat 948 miliarde lei, dar aceste sume nu sunt corelate cu indicatorii macroeconomici, care au fost în creştere".

Domnia sa a menţionat că doreşte o creştere a gradului de colectare, fapt care va contribui şi la reducerea evaziunii fiscale.

Angajaţii ANAF mai sunt nemulţumiţi şi de faptul că, pe parcursul anului trecut, în multe dintre sedii nu au fost asigurate serviciile de pază şi de curăţenie, iar activitatea a suferit întârzieri mari privind decontarea cheltuielilor. Ei mai reclamă şi faptul că ar trebui ca în bugetul pe anul în curs să se ţină cond şi de faptul că ordinul de ministru prin care a fost redus sportul de suprasolicitare neuropsihică pentru inspectorii fiscali a fost anulat de Curtea de Apel Suceava şi de faptul că inspectorii antifraudă au efectuat ore suplimentare care nu le-au fost plătite.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb