Inspectorii Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) au verificat activitatea unei firme specializate în comerţul cu produse farmaceutice şi au constatat un prejudiciu de 44,49 de milioane de lei, circa 10 milioane de euro, cauzat bugetului de stat prin sustragere de la plata TVA, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
"În iulie 2016, DGAMC a sesizat organele de urmărire penală pentru asigurarea recuperării prejudiciului. Societatea a prestat pe teritoriul României servicii de marketing, promovare şi autorizare pentru firma mamă din spaţiul UE, dar le-a facturat ca şi când activitatea s-ar fi desfăşurat în ţara respectivă. Astfel, au beneficiat în străinătate pe nedrept de scutire la plata TVA, cu intenţia de a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată în România", se arată în comunicatul citat.
De asemenea, ANAF precizează că aceeaşi multinaţională a făcut plăţi către agenţii de turism pentru participarea unor medici şi farmacişti la evenimente interne şi internaţionale de specialitate şi către firme pentru organizarea de evenimente medicale.
"Pentru aceste servicii a solicitat deducerea TVA şi le-a prezentat sub forma unor acţiuni de sponsorizare şi donaţie cu toate că acestea au fost puse la dispoziţie în mod gratuit, fiind realizate de companie pentru promovarea produselor pe piaţa românească", mai precizează ANAF.
Potrivit instituţiei, în acest mod s-a evitat şi colectarea TVA aferentă medicamentelor acordate gratuit ca şi donaţii către spitale, cămine, fundaţii sau ca mostre către medici, dar care, în fapt, au fost acordate în scopul efectuării ulterioare de comenzi către distribuitorii de medicamente.