Rata anuală a inflaţiei s-a situat, la sfârşitul anului trecut, la 7,9% - 8%, iar Banca Naţională a României (BNR) va rata în 2011 ţinta de inflaţie stabilită, de 3%, plus/minus un punct procentual, pentru al cincilea an consecutiv, consideră majoritatea analiştilor economici, citaţi de Mediafax.
Estimările analiştilor indică, pentru luna decembrie 2010, o inflaţie lunară de 0,4 - 0,6% şi o rată anuală de 7,85 - 8,1%, mult peste ţinta băncii centrale, de 3,5%, plus/minus un punct procentual.
Analiştii anticipează că inflaţia anuală se va menţine în jurul a 7% în prima jumătate a acestui an, pentru ca, începând cu luna iulie, efectul majorării TVA să dispară, iar rata să înceapă să coboare către 3,3% - 4,8% în luna decembrie.
"În decembrie inflaţia lunară a fost de 0,4%, iar rata anuală de 7,9%. În lunile ianuarie - iunie inflaţia se va situa în jur de 6,5 - 6,9%, pentru ca în iulie să scadă la 4,8%, nivel pe care îl anticipez şi pentru luna decembrie", a declarat economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc.
El vede riscuri pentru prognoza actuală privind inflaţia din partea presiunii asupra preţurilor la alimente, care continuă în prima parte din 2011, dinspre inflaţia importată, în condiţiile în care inflaţia din zona euro şi alte state din regiune a început să crească, dar şi din eventuale majorări de taxe şi unele preţuri administrate, cum ar fi gazele naturale.
Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, estimează că, în decembrie 2010, inflaţia lunară a fost de 0,6%, iar rata anuală de 8%, iar pentru finele acestui an vede o inflaţie de 4,2%, peste ţinta BNR.
Totodată, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, crede că rata anuală a inflaţiei s-a situat în decembrie 2010 la 7,9% - 8,1% şi va scădea până la 4,3% la sfârşitul anului 2011, dar se va plasa tot peste ţinta băncii centrale.
Pe de altă parte, economistul-şef al BRD, Florian Libocor, şi economistul RBS Florentina Cozmâncă apreciază că rata anuală a inflaţiei se va încadra în acest an în ţinta BNR.