Patru dintre cele mai mari bănci europene se află într-o situaţie gravă şi trebuie să-şi regândească strategia, res-pectiv să restructureze părţi din afacerile lor, potrivit unei analize realizate de Alvarez & Marsal (A&M), companie globală de consultanţă care aduce în atenţie primele zece bănci din Europa în privinţa riscurilor.
Analiza A&M, preluată de markets.businessinsider.com, a luat în calcul 13 indicatori de performanţă diferiţi, referitori la profitabilitate şi rezis-tenţă, iar concluiziile arată că banca europeană cu cel mai ridicat risc este Deutsche Bank (cel mai mare grup bancar german), care are active de 1.501,2 miliarde de dolari.
"Deutsche Bank trece prin momente «toride»: disponibilizări şi scandaluri de spălare a banilor, care au afectat renumele instituţiei de credit şi preţul acţiunilor sale", consideră A&M, subliniind că Deutsche Bank este banca europeană cea mai riscantă, datele sale arătând o situaţie slabă în privinţa solvabilităţii şi rentabilităţii. "Cu toate acestea, banca are un scor bun în privinţa lichidităţii", conform analizei.
Pe locul secund în clasamentul A&M se află DZ Bank din Germania, cu active de 562,4 miliarde de dolari. Analiza susţine că această bancă, deşi beneficiază de venituri mari, are probleme cu rentabilitatea, lichiditatea şi solvabilitatea.
Urmează, pe poziţia a treia, banca franceză Societe Generale, cu active de 1.457,7 miliarde de dolari. A&M aminteşte că această instituţie creditoa-re, care a anunţat tăieri masive de pos-turi şi deţine o situaţie bună în privinţa costurilor, are probleme de ren-tabilitate, lichiditate şi solvabilitate.
Pe locul al patrulea în privinţa riscurilor găsim, în analiza A&M, grupul bancar francez BPCE, ale cărui active totalizează 1.417,6 miliarde de dolari. BPCE are o situaţie slabă în privinţa rentabilităţii şi lichidităţii, însă stă bine cu veniturile.
Pe locul al cincilea se situează BNP Paribas, cel mai mare grup bancar din Franţa, care are active de 2.271,8 miliarde de dolari. Analiza evidenţiază că BNP stă foarte prost la capitolele rentabilitate şi solvabilitate.
Locul al şaseala în această analiză este deţinut de Caixa Bank din Spania, care are active de 430 de miliarde de dolari. Caixa are probleme cu solvabilitatea şi calitatea activelor, însă stă bine cu cheltuielile şi veniturile, potrivit A&M.
Pe locul şapte se poziţionează banca britanică Lloyds, cu active de 780,6 miliarde de dolari. Aceasta are un scor sărac în privinţa costurilor, veniturilor, lichidităţii şi calităţii activelor, respectiv unul mediu în privinţa rentabilităţii.
A&M plasează pe locul al optulea cel mai mare grup bancar elveţia, UBS, care are active de 1.066,8 miliarde de dolari şi probleme pe segmentul costurilor şi al solvabilităţii. În schimb, UBS are scor bun în zona veniturilor.
Locul al nouălea este ocupat de Commerzbank, a doua mare bancă germană, cu active de 514,5 miliarde de dolari. Aceasta are evoluţii slabe în privinţa costurilor şi rentabilităţii, conform A&M, care i-a oferit un scor solid pentru calitatea activelor.
Locul zece în clasamentul celor mai riscante bănci din Europa îi revine băncii britanice Barclays, care deţine active de 859,7 miliarde de dolari. A&M notează că Barclays stă prost la capitolul rentabilitate şi cel al solvabilităţii, dar are o situaţie bună în privinţa veniturilor, costurilor şi a lichidităţii.