ANALIZĂ ASSOCIATED PRESS: Supraveghere la nivel global, pe baza datelor colectate în pandemia Covid 19

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 decembrie 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Zeci de mii de persoane au primit pe telefonul mobil mesaje prin care li se transmitea că au efectuat o activitate la o anumită oră sau că s-au relaxat la o cafea într-un centru comercial, arată o anchetă derulată timp de un an de jurnaliştii Associated Press, care afirmă că supravegherea persoanelor respective de către autorităţi se desfăşoară pe baza datelor personale colectate în pandemia Covid 19.

Participanţii la violenţele care au avut loc în 2021 la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim au primit mesaje prin care li se spunea că au fost văzuţi la evenimentul respectiv şi că vor plăti pentru asta. Mesajul a fost transmis însă şi persoanelor care lucrau în perioada respectivă în zona moscheii Al-Aqsa, dar şi celor care se aflau doar în trecere pe acolo. Sursa citată afirmă că, pentru trimiterea acestor mesaje, serviciul de securitate israelian Shin Bet s-a folosit de tehnologia de supraveghere în masă utilizată în timpul pandemiei Covid 19 pentru a urmări contactele persoanelor infectate.

Unul dintre cei care au primit un asfel de mesaj este Majd Ramlawi, care susţine că încă este bântuit de gândul că telefonul său este folosit ca instrument de monitorizare.

"Este ca şi cum guvernul ar fi permanent în geanta ta. Dacă te muţi, guvernul vine cu tine prin intermediul acestui telefon", a spus Majd Ramlawi pentru unul dintre reporterii Associated Press.

"Nu poţi să le spui oamenilor «te urmărim şi ne vom răzbuna». Nu poţi folosi acest instrument pentru a speria oamenii. Dacă ai ceva împotriva cuiva, trimite în judecată persoana respectivă", a spus Gil Gan-Mor, avocatul Asociaţiei pentru Drepturile Civile din Israel, care a dat în judecată Shin Bet, însă serviciul de informaţii nu şi-a cerut niciodată scuze.

Ba mai mult, cei de la Associated Press arată că, într-un dosar instrumentat anul trecut, un consilier juridic din cadrul Shin Bet a spus: "Există o nevoie clară de securitate pentru a trimite un mesaj urgent unui număr foarte mare de oameni, pentru care aveam suspiciunea credibilă că ar fi implicaţi în comiterea de infracţiuni violente".

Cu alte cuvinte, reprezentantul Shin Bet recunoştea monitorizarea ilegală a telefoanelor mobile ale cetăţenilor, dar această recunoaştere a rămas fără urmări pecuniare pentru serviciul de informaţii din Israel.

Mai mult, în februarie 2022, procurorul general al Israelului a susţinut continuarea utilizării tehnologiei de monitorizare, declarând că este un instrument de securitate legitim, iar solicitarea sa se află în analiza Curţii Supreme de Justiţie din Israel.

Codul QR privind Covid 19, motiv de reţinere a disidenţilor politici în China

Acum, de la Beijing la Ierusalim, trecând prin Hyderabad (India) şi Perth (Australia), autorităţile folosesc aceste tehnologii şi date pentru a opri călătoriile activiştilor, pentru a hărţui anumite organizaţii neguvernamentale şi pentru a aplica alte instrumente necesare serviciilor de informaţii din fiecare ţară, afirmă Associated Press, în urma anchetei derulată pe parcursul ultimelor 12 luni.

"Tehnologiile folosite pentru aplatizarea curbei Covid au fost utilizate şi pentru alte scopuri, iar menţinerea echilibrului dintre confidenţialitate şi securitatea naţională le-a oferit autorităţilor motivul incorporării în societate a instrumentelor de urmărire a cetăţenilor, mult după ridicarea stării de urgenţă, stării de alertă sau a măsurii izolării pentru mai multe persoane", mai arată sursa citată.

"Orice intervenţie care măreşte puterea statului în monitorizarea indivizilor va avea urmări pe termen lung. Odată ce a fost implementată, este foarte puţin probabil să fie eliminată", a afirmat pentru Associated Press, John Scott-Railton, cercetător senior la Citizen Lab, laborator interdisciplinar la Munk School of Global Affairs&Public Policy din cadrul Universităţii din Toronto, Canada. Laboratorul se concentrează pe cercetare, dezvoltare şi politică strategică la nivel înalt şi implicare juridică privind interacţiunea dintre tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor cu drepturile omului şi securitatea globală.

Monitorizarea recentă a stării de sănătate a cetăţenilor Chinei prin intermediul codurilor QR care îşi schimbau culoarea în roşu, galben sau verde în funcţie de sănătatea fiecărui cetăţean a fost folosită şi pentru înăbuşirea disidenţilor în anumite zone, afirmă sursa citată. În articolul menţionat, se arată că un grup de clienţi ai unei bănci au fost blocaţi în case prin schimbarea codului QR în roşu în momentul în care îşi exprimaseră intenţia să organizeze un protest antiguvernamental în Zhengzhou, capitala provinciei Henan, din cauza faptului că nu îşi puteau accesa online conturile bancare.

"O notificare spunea că problema a fost cauzată de o actualizare a sistemului, dar clienţii băncii au aflat repede motivul al blocării accesului online a conturilor: o investigaţie a poliţiei asupra acţionarilor băncii-mamă a facăut ca 40 miliarde yuani să devină fonduri inaccesibile. Frustraţi, după luni de plângeri nerezolvate, un grup de clienţi a decis să protesteze la Zhengzhou. Xu Zhihao şi-a încărcat itinerariul pentru a obţine codul de sănătate al provinciei Henan după ce a fost testat negativ pentru Covid 19 în oraşul Tianjin, la sud de Beijing. Când a coborât din tren în Zhengzhou, lui Xu i s-a cerut să îşi scaneze codul QR la garp şi imediat acesta a devenit roşu, iar el a fost condus la poliţie. Din discuţiile cu mai multe persoane reţinute de poliţie, Xu şi-a dat seama că toţi urmau să protesteze în localitatea respectivă, unii fiind reţinuţi la aeroport şi alţii pe autostradă. Conform unei anchete s-a stabilit că 1317 persoane au primit coduri roşii QR, majoritate făcând parte dintre cei care doreau să participe la protest", se arată în materialul publicat de Associated Press.

20 milioane de telefoane mobile monitorizate de CDC în SUA

Situaţiile descrise mai sus, din Israel şi China, se întâlnesc şi în India, care nu are o lege privind protecţia datelor şi niciun act normativ care să stabilească anumite limite privind preluarea datelor personale de către tehnologiile de supraveghere, a afirmat pentru sursa citată Apar Gupta, director executiv al Internet Freedom Foundation.

"Monitorizarea/supravegherea este prezentată ca un panaceu tehnologic pentru marile probleme sociale din India, ceea ce ne-a adus foarte aproape de regimul din China. Nu există nicio lege, nu există garanţii, iar aceasta este o constantă generală a supravegherii în masă", a spus Apar Gupta.

Associated Press afirmă că şi serviciile de informaţii din Australia au fost prinse în timp ce culegeau date din aplicaţia naţională CovidSafe, care a fost anulată abia în luna august, abia după ce forţele de ordine australiene au preluat datele de înregistrare QR şi au întocmit un fel de reţea electronică pentru investigarea crimelor. Această reţea a fost folosită pentru găsirea celui care l-a asasinat pe şeful unei bande de motociclişti, după ce poliţiştii au verificat codurile QR pentru 2439 de fani care au participat la o cursă moto în decembrie 2020, verificare ce a inclus numele persoanelor, numerele de telefon ale acestora şi orele de sosire la eveniment, afirmă jurnaliştii Associated Press.

Ei mai arată că anul trecut Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA a achiziţionat date detaliate despre locaţia telefonului mobil care dezvăluie zilnic, la nivel naţional, locul în care se află mai multe persoane. Conform documentului intitulat "Informaţii despre mobilitate", este vorba despre 20 milioane telefoane mobile supravegheate de CDC.

Kristen Nordlund, purtător de cuvânt al CDC, a declarat că datele agregate au fost achiziţionate drept anonime, cu protecţie extinsă a confidenţialităţii pentru a fi folosite în cercetare în domeniul sănătăţii publice, dar a refuzat să spună dacă CDC foloseşte încă datele respective.

"Covid 19 a accelerat utilizarea de către state a acestor instrumente de supraveghere şi folosirea datelor, iar autorităţile au creat o naraţiune cu privire la existenţa unui beneficiu public al monitorizării individuale a persoanelor. Întrebarea este dacă vom fi capabili să cerem răspunsuri cu privire la utilizarea respectivelor date sau monitorizarea individuală ni se va părea un lucru normal", a concluzionat John Scott-Railton, cercetător senior la Citizen Lab din cadrul Universităţii din Toronto.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Dupa ce este utilizata o poza cu cineva din europa daca in articol nu se vorbeste nimic despre europa?

    1. Dupa ce este utilizata o poza cu un ochi daca in articol nu se vorbeste nimic despre un ochi?

      tare de tot :-)))

      Bun raspuns!

      conspiratia continua, analogii masonice

      OCHIUL LUI DUMNEZEU! A se trage concluzia!

      Oare cat de prost sa fii ca sa scrii asa ceva?

    Ei na .... orice telefon conectat la internet si care are instalate eventual aplicatii de social media poate sa fie urmarit si localizat . Google itinerary , Google maps "ajuta" de asemenea .

    Multiple situatii precum cele descrise in articol au fost discutate si in anii pandemici, insa au fost rapid catalogate drept conspiratii ale unora certati cu binele social.

    1. ACH, AH, CE TI-E SI CU CONFIDENTIALITATEA ASTA! NU DE ACEEA SE LUPTA ATAT PT DIGITALIZARE TO-TA-LA? OCHIUL STAPANULUI, DÉ! UNDE ESTI, ORWELLLL...?!

      E mort. Dar tu tot prost ramai.

      exact

      pariez ca daca-ti pierzi portofelul prin mall esti primul care cere sa vada inregistrarile de la camerele video

      Daca te simti urmarit si nu-ti place digitalizarea de ce ti-ai cumparat computer , l-ai conectat la internet, ai citit ziarul online si ai comentat ? Ziarul Bursa apare si in format tiparit pe hartie

    Si la noi s-a scapat presedintele prin pandemie ca daca e nevoie pot activa asa ceva.

    Toate guvernele detin, ilegal desigur, capacitatea de a supraveghea locatia intregii populatii prin BTS-ul telefonului. Doar ca, poate, nu activeaza treaba asta mereu. 

    Oricum Romania e la pamant la orice tine de transparenta in domeniul asta, si nu din greseala. 

    Firmele mari de telecom sau cu date publica de ani buni "transparency reports" ca sa vada lumea macar la ce nivel e accesul. In Romania nici macar nu e legal sa se publica numarul de "perchezitii online" facute. Mergeti de ex. la Vodafone zona Law Enforcement Disclosure si vedeti ca pe Romania nu au voie sa spuna nimic. In schimb au date despre Congo. 

    1. digi de ce crezi ca a optat sa iti bage in casa cutiuta minune!!!

      prin cablu tras direct de pe casa scari era mai greu sa faca supravegherea 

      Care Congo, Brazaville sau fostul Zair?

      Congo de la Conga

    Tare de tot ilustrația lui Make.

    Cât 1.000 de cuvinte. 

    1. E cu dedicatie celor care cunosc mai putin de 1000 de cuvinte.

    I find it kind of socially revolting when a government preys on the weaknesses of its citizenry rather than acts to serve them. WB

    s c cret 

    1. Blimey !!!

    Dan Diaconu: Back to the future 

    Spania este lăudată pentru structura subvenţiilor care au dus la o îmbunătăţire substanţială a nivelului de trai. Pare o poveste frumoasă într-o Europă din ce în ce mai urâtă. Doar că imaginea este incompletă întrucât, dacă e să fim corecţi, vom observa cum peste tot în UE există o preocupare pentru menţinerea nivelului de trai.  

    În Grecia, de exemplu, Guvernul acoperă 10% din cheltuielile cu alimentele. Pare o măsură logică deoarece inflaţia oficială bate pe la acea valoare, astfel încât, teoretic, cetăţeanul este protejat. De asemenea, o structură de plafonări şi subvenţionări face ca preţul energiei să fie unul acceptabil, în ciuda penuriei.  

    Chiar şi la noi se remarcă o ciudată grijă faţă de protecţia cetăţeanului, chiar dacă partidele din arcul guvernamental joacă jocul prostesc al poliţistului bun şi-al celui rău. Chiar dacă structura subvenţiilor este una prostească, e clar că se cheltuiesc sume frumoase de la Buget pentru a subvenţiona atât preţurile cât şi profiturile ticăloşilor din zona energiei.  

    În momentul în care vezi atâta mărinimie din partea unor state care până de curând erau mai degrabă ostile cetăţeanului trebuie să-ţi pui întrebări. Te obligă contextul! De unde atâta mărinimie şi, mai ales, de ce? Dacă dai un ochi în zona financiară observi cât se poate de clar un dezastru imposibil. Însă asta nu pare o problemă pentru FMI sau Banca Mondială, cerberii de altă dată. Nu e ciudat? Desigur că e! Atunci unde-i problema?  

    E bine ca analizele să le faci cu ochii limpezi, privind în toate direcţiile. Oricum ai da-o, sistemul subvenţiilor este unul aberant. Nu aşa funcţionează lumea. Absolut nimic pe această lume - în afara fantomatumaticului şi desprinsului de realitate sistem financiar contemporan - nu poate avea la ieşire mai mult decât a avut la intrare. E simplu de înţeles de ce.  

    Toată falsa bunăstare se vede în datoriile statelor care cresc aberant. Acestora li se adaugă sumele fabuloase împinse în războiul din Ucraina care, pe zi ce trece, se transformă într-un Vietnam al Vestului, în care plata pentru moartea fiecărui mujic ucrainean este plătită cu greutatea sa în aur.  

    De fapt, dacă privim cu atenţie - mai ales cei care-am trăit asemenea vremuri - vom înţelege că există o denumire pentru ceea ce vedem acum, anume socialism. N-ar trebui să ne mire, chiar dacă în 1989 am crezut că vom scăpa de pelagra marxismului. Ne-am înşelat! Lumea, începînd cu Revoluţiile Burgheze, cochetează cu socialismul şi comunismul. E logic să se întâmple aşa în condiţiile în care, la bază, statul e construit pentru a se ajunge acolo. Toată teoria umanistă, tot umanitarismul pe care-l vedem împins în faţă, până la urmă acolo conduce. Ce se întâmplă acum e un dezastru de proporţii pe care-l vom constata abia după ce noul sistem gândit se va prăbuşi. 

    După ce comunismul de stat a dat faliment este timpul să se instaureze un nou comunism, anume unul privat. De data aceasta în mod uniform, la nivelul întregii lumi, astfel încât nimeni să nu mai aibă nicio portiţă de scăpare. Nu individul e vizat aici, ci posibilitatea ca indivizii noilor societăţi colectiviste să aibă vreo bază de raportare. De aceea totul trebuie făcut global! Nu în timpul pandemiei ni se spunea retoric faptul că „nu e greşit ceea ce se implementează, doar toate ţările fac la fel!”. De-aceea socialism-comunismul e modelul scos din joben. Cu o mică polishare deoarece aşa-i stă bine oricărui fenomen de marketing. 

    Bagatela găsită e extrem de interesantă: cum statul s-a dovedit un prost administrator, urmează ca treptat statele să se auto-desfiinţeze. Staţi liniştiţi, nu vă veţi putea opune deoarece desfiinţarea se va face natural. Statele au devenit nişte entităţi falimentare, iar cineva trebuie să plătească datoriile, chiar dacă acestea sunt făcute în nişte bani de-a dreptul iluzorii. Trebuie să dai înapoi banii pe care i-ai luat. Indiferent de cât de iluzorii ar părea, tu ca stat ai o obligaţie pe care ţi-ai asumat-o faţă de „stăpânul imprimantei”. Obligaţie care trebuie plătită! Cine-o va plăti? Statele sunt falite. N-au nici bani şi nici cetăţeni determinaţi s-o facă. Există doar o zonă care ar avea banii să plătească, anume corporaţiile. Dar ele, pentru a plăti, trebuie să primească ceva la schimb. Şi uite-aşa se va face tranzacţia: statele vor ceda corporaţiilor ceea ce deţin. Treptat, fiecare individ va deveni proprietatea uneia sau mai multor corporaţii. Desigur, legislaţia ne va spune că nu, dar cum îţi poţi afirma independenţa în condiţiile în care de călcat calci pe un bun al corporaţiei, de băut bei de la corporaţie şi, în ultimă instanţă, de respirat respiri de la corporaţie. Eşti liber, dar trebuie să-ţi găseşti un locuşor care nu aparţine nimănui, iar aşa ceva e imposibil de găsit. 

    De fapt aici avem esenţa marii resetări: trecerea la corporato-craţie, adică la viitorul comunism capitalist. Aţi văzut o contradiţie mai mare în termeni? Evident că nu, dar tocmai asta o face viabilă. E un fel de „şaorma cu de toate”. Clientul care spune „ce de toate” nu se întreabă dacă usturoiul merge cu portocala. El vrea de toate şi acţionează ca atare. Aşa e şi cu sistemele sociale. Noua struţocămilă ieşită din laborator arată „cu de toate”: un comunism instrumentalizat de capitalism. Care-i logica? Nu-i niciuna, e doar în capul unora iluzia că dacă dai totul pe mâna corporaţiei, aceasta este capabilă să se auto-ajusteze, astfel încât în final să se obţină o variantă cât mai optimă. Va fi aşa? Evident că nu. Va fi un fiasco, dar am o veste proastă pentru toţi: viaţa trece.  

    Deja ne-au fost mâncaţi trei ani: 2020, 2021, 2022. Sunt ani care trec şi nu se mai întorc. La scara istoriei ceea ce se petrece acum e o nimica toată, însă de la nivelul nostru de furnici, experimentul acesta e colosal, sufocant şi de-a dreptul deprimant pentru că vedem cum zilele ne sunt înghiţite de un ideal naiv şi tembel.  

    Suntem pe 21 decembrie 2022, zi cu semnificaţii teribile pentru noi, cei care-am simţit emoţia acelor zile, în ciuda faptului că impulsul iniţial a fost unul manipulat. Au trecut 33 de ani, iar ceea ce constatăm cu amărăciune e că am fugit din comunism pentru a intra mai adânc într-un comunism şi mai mare. V-aţi trezit? 

    1. +1 ( Impresionat / Impresionant )

      Vreau să văd dacă trece. 

      Tot eu am postat și la 7.1.

      Îmi exprim încă o dată aprecierea pentru anonimul de la pct. 7. Remarcabil.

      Eu, unul, sunt mai impulsiv și mai coleric.  

      Asta vad si eu ca incearca unii sa impuna.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb