ANALIZA BOOKINGHAM: Peste 23 de milioane de căutări de vacanţe au fost înregistrate în România anul trecut, în ciuda pandemiei

G.U.
Miscellanea #Turism / 16 februarie 2021

Peste 23 de milioane de căutări de vacanţe au fost înregistrate în România anul trecut, în ciuda pandemiei

Peste 23 de milioane de căutări de vacanţe au fost înregistrate în România anul trecut, în ciuda pandemiei, conform unui comunicat de presă remis redacţiei. Pentru a încetini răspândirea coronavirusului în 2020, mai multe ţări, printre care şi România, au luat măsuri de prevenţie care au vizat condiţiile de desfăşurare ale turismului şi transportului local şi internaţional. Ca urmare, în contextul COVID-19, multe persoane au fost nevoie să amâne sau să anuleze vacanţele deja planificate de-a lungul anului.

Conform căutărilor pe Google, interesul românilor pentru vacanţe, atât în afară, cât şi pe teritoriul ţării, a scăzut considerabil faţă de 2019. În urma restricţiilor de călătorie impuse încă de primăvara trecută, căutările legate de turism în străinătate au scăzut drastic. Destinaţii preferate de români precum Grecia sau Turcia au avut de două ori mai puţine căutări în 2020 faţă de anul anterior. Instaurarea stării de urgenţă a limitat şi circulaţia la nivel local, astfel încât interesul pentru vacanţe pe teritoriul ţării a avut şi el de suferit, cu unele excepţii.

Potrivit sursei citate, echipa Bookingham alături de specialiştii de la SRD Media au analizat căutările românilor legate de vacanţe şi călătorii pe perioada ianuarie 2019-decembrie 2020. Rezultatele au reflectat atitudinea faţă de călătorii într-un an definit de work from home, carantină şi izolare.

Cu sute de mii mai puţine căutări pe concedii în străinătate în 2020 faţă de 2019

Conform comunicatului, de-a lungul ultimilor ani, românii şi-au exprimat preferinţa pentru sejururi în afară. În topul destinaţiilor favorite se numără ţări precum Grecia, Turcia, Spania, Cipru, Croaţia sau clasica Bulgaria. După cum era de aşteptat, restricţiile şi condiţiile severe de călătorie în urma răspândirii coronavirusului au dus la scăderi vizibile legate de vacanţe în aceste ţări.

Grecia a rămas cea mai căutată, chiar dacă numărul căutărilor generale legate de această ţară a fost de două ori mai mic (-48%) în 2020. Dacă în 2019, Grecia avea 1,881,810 de căutări, COVID-19 a făcut ca numărul lor să ajungă la 984,040. Spre deosebire de iunie 2019, când interesul pentru vacanţe aici a culminat cu 289,200 de căutări online, iunie 2020 a înregistrat 188,770, sărind brusc de la doar 75,000 în luna mai.

Inevitabil, spike-ul din mai-iunie anul trecut a coincis cu redeschiderea aeroporturilor din Grecia şi oportunitatea românilor de a călători aici în urma unui test COVID negativ, notează sursa citată.

După modelul anul ăsta am să călătoresc mai mult, multe persoane încep să planifice concediile încă din ianuarie. Acesta poate fi motivul pentru care Turcia a înregistrat cel mai ridicat număr de căutări în luna ianuarie a ambilor ani (158,570 în ianuarie 2019 şi 138,780 în ianuarie 2020). Cu toate acestea, cifrele anuale arată că interesul celor care s-au orientat spre Turcia a scăzut cu 53% - de la 1,086,210 de căutări în 2019 la numai 514,230 un an mai târziu.

Potrivit comunicatului, căutările pe vacanţe în Cipru au scăzut cel mai dramatic, cu o diferenţă de -65% în 2020 (128,030) comparativ cu 2019 (45,350). În acelaşi timp, Bulgaria a rămas aproape la fel de fermecătoare în 2020 ca şi acum doi ani. Căutările referitoare la ofertele de concediu ale vecinilor din sud au înregistrat cea mai mică scădere anuală dintre ţările analizate: -30% (de la 1198,460 în 2019 la 835,870 în 2020).

Termenul "turism în Grecia," de aproape 4 ori mai căutat în 2020

Concediile au luat complet altă formă în 2020. Unele persoane le-au amânat pe perioadă nedefinită, altele s-au conformat cu ieşiri scurte în afara oraşului. Odată instaurat regimul work from home, unii au optat să plece oriunde altundeva pentru a schimba peisajul, atât timp cât eerau în siguranţă şi puteau lucra, informează sursa citată. Pentru mulţi, tărâmul de vis a fost Grecia.

În 2020 au fost cu 386% mai multe căutări pentru termenul turism în Grecia comparativ cu 2019. Totodată însă, nu punem la îndoială faptul că acest termen a fost căutat şi cu scop informativ în contextul COVID-19, nu numai pentru a căuta oferte de vacanţă.

Posibilitatea de a lucra de oriunde explică şi creşterea numărului de călători români care au căutat să închirieze case pe plajă. Nimic mai confortabil decât să răspunzi la e-mailuri de pe o plajă însorită din Grecia, departe de betoane şi trafic.

Ştim deja că Grecia este preferata românilor când vine vorba de sejururi în afară, dar unele destinaţii elene au rămas mai populare decât altele şi în 2020. Termeni legaţi de insula Thassos au înregistrat cea mai mare creştere în 2020 - aproape 400% pentru Limenas, portul insulei, mai bine de 200% pentru cazare Thasos 2020 şi 165% pentru sătucul Limenaria şi plaja idilică de acolo.

Doritori de all-inclusive în Bulgaria şi Turcia

Conform comunicatului, românii sunt mari amatori de oferte all inclusive, dar în 2020 ofertele de genul acesta au căpătat şi un aer de siguranţă. Sejururile all inclusive nu mai garantau numai masa şi cazarea, ci şi posibilitatea unei vacanţe reuşite fără a fi nevoie să părăsească locul de cazare în plină pandemie.

Cele mai mari creşteri în căutări pe oferte all inclusive s-au observat în Bulgaria, cea mai apropiată destinaţie de pe lista oricărui român.

Şi în Turcia, termenul sejur Turcia all inclusive 2020 a văzut cea mai mare creştere legată de concedii în această ţară: 280%, notează sursa citată.

În ceea ce priveşte volumele de căutare pe alte destinaţii iubite de români, termenii cei mai populari au fost mai generali, vizând cazare în Croaţia, vacanţe în Cipru sau locuri de cazare în Barcelona.

Turişti la noi acasă - peste 23,305,000 de căutări pe vacanţe în România

Conform comunicatului, având în vedere condiţiile tot mai stricte de a călători în străinătate, în 2020 multe persoane au fost nevoite să se orienteze. Dacă numărul românilor interesaţi să călătorească în străinătate a scăzut la ordinea sutelor de mii, lucrurile stau un pic altfel în ceea ce priveşte interesul pentru concedii şi cazări pe plaiuri natale.

În ciuda unei scăderi de 19%, numărul celor încă interesaţi să-şi facă concediul în ţară nu e deloc neglijabil - de la 28,745,480 de căutări în 2019 am ajuns la 23,305,810 în 2020.

Ianuarie a anului trecut a început în forţă când vine vorba de căutat oferte de vacanţă în România - aproape 2,500,000 de căutări, chiar mai multe decât cele 2,343,220 din ianuarie 2019. Lună de lună, pandemia a evoluat pe fondul carantinei naţionale şi a restricţiilor tot mai dure. Acest lucru s-a reflectat în căutările din ce în ce mai scăzute care au atins pragul de jos în aprilie cu numai 284,170, potrivit comunicatului.

Nevoia românilor de a ieşi din casă a crescut odată cu temperatura de afară. Căutările legate de vacanţe petrecute în România au crescut treptat lună de lună, ba chiar dublându-se din iunie până în iulie 2020, când au ajuns la peste 4,500,000.

Căutările de pe Google arată că românii nu au lăsat pandemia să le strice luna preferată de concedii: august. An de an, august se distinge ca fiind perioada de concedii a românilor, iar 2020 nu face excepţie, cu 5,232,210 de căutări în această lună comparativ cu 4,688,590 în august 2019.

Căutările pentru litoralul românesc au depăşit creşteri de 1,000% în 2020

În ciuda interesului scăzut pentru concedii în general, unii termeni referitori la vacanţe în România au înregistrat creşteri de peste 1,000% demarate de sezonul estival.

Datele arată că românii au devenit tot mai curioşi să afle mai multe despre hoteluri din staţiunea Olimp şi ofertele de cazare pe 2020 din Eforie Nord.

Unele locuri din ţară au rămas în inimile românilor, chiar şi în timpul pandemiei. Una dintre ele este Eforie Nord care şi-a păstrat statutul de cea mai dorită destinaţie mioritică. Volumul căutărilor ne spune că cel mai des căutat termen, în ambii ani la rând, a fost cazare Eforie Nord, urmat de cazare Braşov, apoi cazare Sinaia.

Conform sursei citate, anul 2020 nu a fost unul uşor. Efectul pandemiei asupra tuturor aspectelor din viaţa noastră a fost resimţit de fiecare dintre noi în parte. Când vine vorba de interesul online pentru concedii, datele ne confirmă ceea ce ce poate ştiam deja. Însă este important de menţionat că restricţiile de călătorie nu au însemnat doar regândirea concediilor, dar şi timp mai puţin petrecut cu cei dragi, stat în casă şi dorinţa tot mai mare de a reintra în normal. Pe măsură ce avansăm în 2021, sperăm să avem şansa să recuperăm timpul pierdut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb