ANALIZĂ COFACE: Companiile franceze încep să beneficieze de o recuperare fragilă, deşi unele sectoare rămân riscante

Companii #Construcţii / 20 decembrie 2015

Companiile franceze încep să beneficieze de o recuperare fragilă, deşi unele sectoare rămân riscante

Creşterea economică, deşi a revenit în Franţa, rămâne încă fragilă, economiştii Coface estimând o creştere de 1,1% pentru 2015 şi de 1,4% pentru 2016, se arată într-o analiză a companiei de asigurări de credit.

Potrivit Coface, insolvenţele companiilor franceze sunt în scădere, deşi nivelul rămâne înalt. "Companiile beneficiază de preţul scăzut al petrolului şi de măsurile fiscale avantajoase pentru a restabili marjele şi pentru modernizări. Este de aşteptat că investiţiile să continue şi în 2016, deşi vor urma modelul obişnuit pentru faza de recuperare", se arată în analiză.

Astfel, consumul în gospodării (1,5% în 2015 şi 1,3% în 2016) va fi primul contributor la creştere, deşi nu va atinge nivelul dinaintea crizei (2,1% în medie, în perioada 2003 - 2007). Investiţiile companiilor sunt pozitive, atât cele publice, cât şi investiţiile de uz casnic (în scădere cu 0,5% în trimestrul al treilea). Un semn de sănătate financiară îmbunătăţită este creşterea ratei de cheltuieli de capital a companiilor din al doilea trimestru. În paralel, scăderea preţului petrolului, combinată cu măsurile guvernamentale - cum ar fi Competitiveness and Employment Tax Credit ("CICE") şi indemnizaţia suplimentară de amortizare fiscală pentru investiţii de afaceri - a contribuit la restaurarea marjelor companiilor, ajutându-le să se modernizeze. În ciuda acestui mediu favorabil, companiile de export se confruntă cu o creştere a ratelor de schimb reale şi cu acces redus la CICE.

Coface estimează că anul viitor, pentru prima dată din 2012, investiţiile (la 1,5%) vor aduce o contribuţie pozitivă la evoluţie, dar rata de creştere va rămâne sub nivelul dinaintea crizei (3,8% în medie). Rata de utilizare a capacităţii de producţie (77,8% la finalul lunii octombrie) arată că unele companii nu sunt încă limitate de excesul de cerere. Cheltuielile de capital se referă, în principal, la modernizarea instalaţiilor de producţie. Finalul măsurii "alocaţie suplimentară de amortizare pentru instalaţiile de producţie", din aprilie 2016, va juca un rol în reducerea creşterilor de capital ale companiilor, în a două jumătate a anului 2016.

"Recuperarea există, însă rămâne fragilă. Creşterea consumului nu este suficientă în acest stadiu, astfel încât să convingă companiile să se extindă. După 7 ani de la criza Lehman, investiţiile vor fi direcţionate în principal către înlocuirea echipamentelor de producţie. În faţa acestor slăbiciuni, monitorizarea continuă a tendinţelor macroeconomice şi sectoriale rămâne esenţială astfel încât companiile să anticipeze riscurile", a declarat Paul Chollet, cel care se ocupă de studii sectoriale şi insolvabilităţi la Coface.

La sfârşitul lunii octombrie 2015, numărul companiilor insolvente a arătat o scădere de 4,8%, la 61.150 de insolvenţe. Cu toate acestea, cu o medie de 46.000 de eşecuri ale companiilor între 2000 şi 2006, nivelul actual rămâne ridicat. "Trebuie remarcat faptul că numărul total al companiilor a crescut cu 31% între 2005 şi 2013. Prin urmare, raportul dintre numărul de insolvenţe şi numărul de companii rămâne stabil (1,41% în 2013 versus 1,42% în 2015). Această recuperare este confirmată de costul total al insolvenţelor (calculat că suma tuturor sumelor restante datorate furnizorilor), care a scăzut pe parcursul anului până la sfârşitul lunii octombrie 2015 cu 20%, la 3,6 miliarde de euro, în timp ce media cifrei de afaceri pentru companiile insolvente a scăzut cu 3,2%, până la 578.000 euro", precizează analiza citată.

Pentru două din 14 sectoare studiate, nivelul riscului este mai mare în Franţa decât în Europa de Vest: transport şi construcţii.

Transportul din Franţa, evaluat de Coface cu "risc ridicat" (vs. risc moderat pentru Europa), suferă de lipsa de competitivitate în faţă concurenţei din Europa Centrală (transport de marfă). Construcţiile reprezintă singurul sector din Franţa care are un "risc foarte ridicat" (vs. ridicat în Europa). "Cifra de afaceri a companiilor în sector a fost în scădere din 2012 şi în ciuda unei recuperări uşoare în 2015, volumul sectorului de activitate va rămâne limitat. Companii de inginerie civilă suferă din cauza reducerilor de cheltuieli ale autorităţilor locale, în timp ce piaţa forţei de muncă rămâne slabă şi continuă să aibă un impact negativ asupra cererii", se mai arată în analiză.

Grupul Coface, care activează pe piaţa asigurărilor de credit, este prezent în mod direct sau indirect în 98 de ţări, asigurând peste 40.000 de companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb