ANALIZĂ FRAMES: Fuziunea Elcen-RADET s-a împotmolit la Primărie

V.D.
Companii / 6 octombrie 2018

Fuziunea Elcen-RADET s-a împotmolit la Primărie

Peste 1,2 milioane de bucureşteni ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă, la iarnă, în condiţiile în care fuziunea Elcen-RADET s-a împotmolit, iar şansele ca aceasta să se realizeze ţin de asumarea de către Muncipalitate a datoriilor istorice ale regiei de termoficare a Bucureştiului, afirmă analiştii de la compania de consultanţă Frames.

"Sunt greşeli de strategie economică, măsuri gândite prost şi imposibil de pus în practică în următoarele luni. Dosarul Elcen-RADET va ajunge, probabil, în justiţie", estimează experţii.

Potrivit unei analize dată publicităţii de Frames, soarta sistemului de încălzire şi apă caldă din Bucureşti se înrăutăţeşte. Deşi în urmă cu o lună a fost aprobat planul de reorganizare a Elcen, acesta nu poate fi pus în practică, atâta timp cât Municipalitatea nu şi-a asumat, oficial, datoria istorică pe care RADET o are la Elcen, de 3,7 miliarde de lei, spun analiştii citaţi.

"În momentul de faţă, deşi creditorii Elcen sunt dispuşi la un haircuit al datoriei, de la 3,7 mliarde lei la 1,2 miliarde lei, administraţia Bucureştiului nu recunoaşte datoria. Motivul? Autorităţile consideră că sumele restante ar fi fost calculate eronat şi că nu reprezintă realitatea. Cum datoria nu este recunoscută, planul de restructurare al Elcen este pus pe hold, la fel cum este şi cel al RADET'', explică analiştii.

Ei consideră că s-a ajuns în această situaţie după ce planul de restructurare al Elcen, realizat de KPMG, compania care a fost administrator provizoriu la Elcen Bucureşti până acum trei luni, a omis un aspect esenţial în relaţia cu RADET: faptul că Municipalitatea, prin RADET, ar putea să nu îşi asume datoria istorică de 3,7 miliarde lei.

"A plecat de la premiza că nu vor exista probleme care, iată, au apărut, şi asta mai cu seamă că administratorul special al RADET a venit cu o altă soluţie de fuziune, total diferită faţă de preluarea integral a business-ului şi a datoriei, aşa cum a gândit-o KPMG. Mai mult chiar, în planul de reorganizare s-a propus reducerea datoriei la 1,2 miliarde lei fără să fie luat în calcul faptul că, dacă Ministerul Energiei (acţionar al Elcen) va semna pentru asta, ar putea reprezenta un posibil ajutor de stat", explică analiştii de la Frames.

Potrivit acestora, în momentul de faţă, Planul de restructurare al Elcen, aşa cum a fost gândit de KPMG, are patru mari probleme.

"Prima este cea legată de asumarea datoriei istorice a RADET, iar a doua o reprezintă apariţia unui posibil ajutor de stat în cazul reducerii datoriei. O altă hibă o reprezintă neluarea în calcul a poziţiei ANAF, care are de recuperat sume importante şi care, de altfel, s-a declarat împotriva aprobării planului de restructurare. Iar a patra o reprezintă neincluderea în plan a unor măsuri alternative, altele decât falimentul. Dovadă că acum planul s-a împotmolit", au mai spus aceştia.

Soluţia de reorganizare a Elcen, aprobată de Adunarea Creditorilor, vizează, în esenţă, transferul de active din patrimoniul Elcen către o nouă entitate, compania municipală Energetica, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Cum şi RADET, aflat tot în insolvenţă, va proceda la transferul de active către Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei - SACET, care va asigura servicii de termoficare de calitate pentru bucureşteni.

Potrivit planului Elcen, transferul de active şi activităţi este prevăzut să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an. Printre măsurile vizate se află şi recuperarea creanţei pe care Elcen o deţine împotriva RADET, propusă să fie realizată în termen de trei ani. Planul de reorganizare vizează, totodată, încasarea preţului de transfer al activelor Elcen în cuantum de 891 milioane lei la care se adaugă investiţiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din pacate am scapari mari, nu stiu cine este FRAMES.Dar la nivelul meu de neexepert si fara a putea sa fac o analiza de sange, pot sa-i linistesc pe specialistii respectivi, ca indiferent de jucariile cu insolventa, la iarna se va asigura si caldura si apa calda bucurestenilor.Sunt intradevar probleme grele :de 28 de ani toate guvernele si-au batut joc de termoficare /cogenerare, fapt pentru care in prezent toate sunt in insolventa/faliment.Nu e cazul sa se dea exemple Oradea si Iasi.Saracia energetica a ajuns la pragul in care populatia nu mai poate plati facturile la energia termica.Proiectul strategiei energetice nu prevede masuri concrete si fiabile de rezolvare a termoficarii/cogenerarii si mai ales ce se va intampla dupa anul 2030.Valoarea investitiilor necesare pentru sursele de productie la ELCEN nu sunt asigurate ca de altfel la nici-o societate de productie energie termica din tara. CONSTITUTIA ,art.34-alin(1) si (2),art.47-alin(1),art.135-ali n(2),litera f,in obligatia caror intitutii publice sunt pentru aducerea la indeplinire si care sunt consecintele ca nu au fost respectate ?ca si o consecinta in proiectul strategiei energetice rezolvarea problemei termoficarii/cogenerarii ,adica asigurarea unui trai decent populatiei acestei tari, nu este o problema/ directie si obiectiv strategic al propunerii privind strategia energetica.Sunt multe alte probleme grele, dar daca nu se va intelege ca situatia in care sunt termoficarile/cogenerarile sunt consecinta modului dezastruos in care este organizat sectorul de productie al energiei electrice si termice,din aanul 2000, dupa surse, unic in lume,sunt de acord cu expertii FRAMES, populatia se va incalzii la soare direct nu prin energie solara si va face baie daca au norocul sa treaca o apa curgatoare prin apropiere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb