ANALIZĂ KEYSFIN: Business-ul din sectorul viticol autohton a ajuns aproape de maturitate

Andrei Stan
Companii / 4 noiembrie 2016

România, locul 13 în topul mondial al producătorilor de vin

Afacerile din sectorul producţiei viticole au atins, în 2015, nivelul de 680 de milioane de lei, iar în 2016 ar putea depăşi nivelul de 723 de milioane de lei, înregistrat în 2013, arată o analiză KeysFin, trimisă Redacţiei.

După doi ani de scăderi consecutive, producţia de vin din a ţării noastre a crescut cu 37%, la 4,8 milioane de hectolitri, iar numărul firmelor producătoare a ajuns la 217 companii certificate oficial,. Astfel, business-ul din sectorul viticol a ajuns aproape de maturitate, precizează analiza.

Evoluţia pozitivă este pusă de analişti în legătură directă cu producţia bună de vin înregistrată în acest an, de peste 4,8 milioane de hectolitri.

În 2015, cele mai importante zone producătoare erau Vrancea, Buzău, Iaşi, Vaslui, Constanţa şi Dolj.

"Datele Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului arată un avans de 37% pentru industria românească de vin, cel mai mare avans la nivel mondial. Este un semnal semnificativ, pozitiv, care indică faptul că piaţa vinului a atins un nivel optim şi un grad de maturizare ridicat", au afirmat analiştii de la Keysfin.

Datele statistice arată că la finele anului trecut erau înregistraţi oficial 217 producători de vin (COD CAEN 1102 - fabricarea vinurilor din struguri), cei mai mulţi în Vrancea (69), Bucureşti (24), Prahova (18), Constanţa (11) şi Buzău (10).

Cele mai importante companii, exclusiv pe acest cod CAEN, după cifra de afaceri înregistrată în 2015, erau Cramele Recaş SA, Zarea, Vinexport şi Trade-Mark SA.

"Rezultatele înregistrate de producătorii români arată că aceştia încep să culeagă roadele optimizării producţiei şi mai ales a distribuţiei la nivel local şi internaţional. Vinul românesc a căpătat o cotă tot mai mare de piaţă, iar marketingul susţinut a făcut ca afacerile acestora să evolueze pe un trend pozitiv", au explicat analiştii.

Potrivit acestora, scăderea numărului producătorilor se datorează, într-o mare măsură, maturizării pieţei.

"Pe piaţă au rămas doar firmele puternice, capabile din punct de vedere logistic şi financiar să susţină dezvoltarea unei producţii optime în condiţiile meteo specifice României şi, nu în ultimul rând, provocărilor de ordin fiscal şi financiar (insolvenţe, plăţi cu întârziere, blocaj financiar etc)", au mai spus experţii de la KeysFin.

La capitolul viticol, ţara noastră se află în prezent pe locul al 13-lea la nivel mondial. Cei mai importanţi producători sunt italienii, cu un volum al producţiei de vin de 48,8 milioane hectolitri in 2016, în scădere cu 2% de la 50 milioane hectolitri în 2015, urmaţi de francezi, cu 41,9 milioane hectolitri (-12%), spanioli, cu 37,8 milioane hectolitri (+1%), americani, cu 22,5 milioane hectolitri (+2%) şi australieni, cu 12,5 milioane hectolitri (+5%).

Producţia globală de vin a scăzut în 2016 cu 5% (15 milioane hectolitri) faţă de anul trecut, de la 274,4 milioane hectolitri la 259,5 milioane hectolitri, potrivit datelor preliminarii prezentate joi de directorul general al OIV, Jean-Marie Aurand.

Consumul de vin la nivel mondial este estimat să atingă între 239,7 şi 246,6 milioane hectolitri, comparativ cu circa 240 milioane hectolitri în 2015.

KeysFin oferă servicii de business information şi credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiţiei, la studii şi analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piaţa autohtonă.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb