ANALIZĂ: România nu are niciun viitor cu politicile energetice pe care le realizează

Dumitru Chisalita
Miscellanea / 4 ianuarie 2023

România nu are niciun viitor cu politicile energetice pe care le realizează

Politicile energetice ale României vor aduce serioase probleme de credibilitate şi mai puţini investitori în domeniul energiei, comportamentul autorităţilor din ultimele 6 luni, care au schimbat o lege de 4 ori, din care ultimele 3 schimbări au fost în ultimele 3 săptămâni va fi aspru taxat de cei care credeau că România este un loc care merită să investeşti.

O regulă clară aplicabilă de la fotbal până la energie, spune că nu poţi să scoţi ceva din joc (funcţiune), până nu ai pus altceva în loc. Dar pentru asta te pregăteşti din timp şi mai ales respecţi propriile reguli:

România a încasat cca. 2 miliarde de euro, timp de 12 ani ca taxă de cogenerare de înată eficientă de la toţi consumatorii de energie electrică, fără să construiască aproape nici o centrală mare de cogenerare. Dar banii s-au cheltuit!

România a avut în ultimii 10 ani, la dispoziţie fonduri de milioane de euro, fără să construiască aproape nici o centrală mare de cogenerare.

România, deşi a hotărât să reducă capacităţile de energie electrică care produce emisii ridicate de CO2, nu a făcut mai nimic în acest sens la nivelul centralelor pe cărbune.

La data de 1 iulie 2022 se aproba OUG 108/2022 privind eliminarea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă şi lignit care prevedea închiderea a unei capacităţi de 660 MWh până în 31 decembrie 2022.

La data de 5 decembrie 2022, prin Legea 334/2022, de aprobare a OUG 108 se stabileşte că nu se va mai închide capacitatea de 660MW până în 31 decembrie 2022, aceste capacităţi se vor păstra în funcţiune ca rezervă tehnică la dispoziţia dispecerului energetic naţional .

La data de 14 decembrie 2022 prin OUG 175/2022, de modificare a Legii 334, care aproba OUG 108, se stabileşte din nou, că se vor închide capacităţi de 660MW până în 31 decembrie 2022. Guvernul a realizat acest demers, deoarece era o obligaţie pe care România şi a asumat-o şi în lipsa acesteia nu putea să primescă banii din PNRR.

La data de 28 decembrie 2022 prin HG 1573/2022 se stabileşte din nou, că nu se vor închide capacităţi de 660MW până în 31 decembrie 2022.

În anul 2022 capacitate totatală de producere a energiei electrice din cărbune era de 3092 MW. Conform datelor de pe site Transelectrica, în medie cărbunele a representant cca. 19% din energia electrică produsă în România, mai mult cu 3% de cât a reprezentat energia electrică produsă de eolian+solar+biomasa (16 %).

Un studiu privind adecvanţa SEN pentru iarna 2022-2023 realizat de Transelectrica în luna septembrie 2022 şi care este folosit ca justificare a necesităţii realizării ultimei Hotărâri de Guvern, consemna la data de 01.10.2022, că nivelul producţiei care poate fi disponibilă în piaţa de energie electrică şi care poate participa la acoperirea consumului de energie electrică este mult mai redus din cauza unor factori care necesită amânarea închiderii celor 660 MW capacităţi de producere a energiei pe lignit până în 31 decembrie 2022.

Dar studiul şi concluzile acestuia existau şi în urmă cu 12 zile, când s-a hotărât închiderea acestor capacităţie de producţie!!!

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Statul roman tebuia sa oblige firmele din petrol gaze electricitate sa investeasca profitul exceptional in noi capacitati de productie, pe green si in timp am fi fost mult mai castigati. Asa au suprataxat tot si "fac ei investitii" da sigur.

    "...fără să construiască aproape nici o centrală mare de cogenerare."

    ...dar departe, au construit o centala mare de cogenerare? 

    1. se observa greu pana acolo

    Daca 50% din profitul Nuclear Electrica era investit in cele 2 reactoare neterminate aveam energie si pentru export

    Eu zic sa fim intelepti, anul 2022 a obligat guvernul la acest slalom ca sa poata pretinde ca e in cadenta cu politicile EU, si acelea tot contorsionate si confuze au fost in 2022. Daca acele angajamente nerealizate zece ani de investitii in alte capacitati de generare nu exista acum, au facut slalom legislativ. Eu asta vad, ca nu putea V Popescu sa le faca peste noapte!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb