Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR) prin Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a prelungit Codul Roşu pe mai multe râuri şi afluenţii lor din judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj până pe 1 august la ora 14:00, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
De asemenea, începând cu data de 31.07.2014 ora 06:00, a fost instaurat cod roşu pe râurile din bazinul hidrografic Lotru (judeţul Vâlcea) iar de mâine ora 03:00 până pe 1 august ora 06:00 ANAR emite Cod Roşu pentru scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale severe care se pot produce în unele bazine hidrografice mici din judeţele Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj.
ANAR, prin Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a instituit Cod Portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu sector aval Filiaşi - amonte Podari (judeţul Dolj), Lotru (judeţul Vâlcea), Olteţ (judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt), Teleorman amonte S.H. Tătărăştii de Sus (judeţele Argeş şi Teleorman), afluenţii râului Vedea din judeţul Teleorman, Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Argeş şi Giurgiu). De asemenea, codul portocaliu a fost instituit începând cu data de 31.07.2014 ora 03:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra, Cerna (judeţele Caraş Severin şi Gorj), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Jiului din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Vâlcea, Gorj, Dolj, Olt şi Argeş, bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa).
Zona îndiguită între Buzeşti şi Alexandria şi aval de Alexandria este monitorizată pentru asigurarea tranzitării viiturilor. La confluenţa râului Cotmeana cu râul Argeş, în zona Bădeşti, se monitorizează foarte strict, existând o gardă de 30 cm, potrivit comunicării. S-au dublat echipajele şi utilajele, fiind transmişi către Alexandria peste 20.000 de saci de la Piteşti şi utilaje terasiere de la Giurgiu. În acest moment, se fac lucrări de consolidare şi supraînălţare a digurilor. Pasztor Sandor, secretarul de stat al DAPP şi directorul general adj. al ANAR, Ovidiu Gabor, s-au deplasat din cursul dimineţii în zona respectivă şi coordonează operaţiunile de intervenţie.
La această oră, se înregistrează creşteri importante de debite şi niveluri, ca efect al propagărilor formate în aval, pe râurile, la trei staţii hidrometrice, fiind atinse cotele de pericol (echivalent cu Cod Roşu) şi trei staţii hidrometrice, fiind atinse cotele de inundaţie (echivalent cu Cod Portocaliu): Râul Lotru, la staţiile: Valea lui Stan (+40 cm peste cota de pericol), Râul Vedea, la staţia Buzeşti (+74 cm peste cota de pericol); Râul Neajlov, la staţia Moara din Groapă (peste 4 cm peste cota de pericol); Râul Jiu, la staţia Răcari (cu 9 cm sub cota de pericol); Râul Latoriţa, la staţia Gura Latoriţei (+15 cm peste cota de inundaţie); Râul Olteţ, la staţia Nistoreşti (+6 cm peste cota de inundaţie).
Timp de 3 zile, au fost înregistrate precipitaţii cumulate care au depăşit valori de peste 100-180 l/mp, în zona judeţelor Gorj, Vâlcea, Argeş şi Teleorman. De asemenea, s-au înregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire odată la 100, respectiv 200 de ani, mai arată ANAR.
Astfel, comparativ cu începutul lunii iunie, aceste debite au crescut până la 400 de ori.
ANAR a înregistrat următoarele debite: "Râul Vedea, la staţia Buzeşti, avea 1,42 mc/s (9 iunie), în data de 30 iulie, atingea: 424 mc/s (x400 de ori);Râul Cotmeana la staţia Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s (x400 de ori); Râul Lotru la Valea lui Stan, avea în 9 iunie, 2,5 mc/s şi a ajuns în data de 30 iulie, la 286 mc/s (x150 ori); Râul Lotru, la Mălaia, a crescut de la 29,5 mc/s cât avea la începutul lui iunie şi a ajuns la 376 mc/s (x200 ori); Râul Olăneşti, la Râmnicu Vâlcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s (x100 de ori);Râul Olteţ, la staţia Nistroreşti, a crescut de la 2.61 mc/s la 298 mc/s (x100 de ori); Râul Olteţ, la staţia Oteteliş, a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s (x50 de ori).
În judeţul Vâlcea, pe râul Lotru, echipele Apelor Române au luat măsuri de asigurare a secţiunilor de scurgere a apelor din incintă. Viiturile formate anterior au fost atenuate şi tranzitate prin acumulările Vidra, Mălaia şi Brădişor. La staţia Mălaia, a fost depăşită Cota de Pericol (echivalent cu Cod Roşu) cu 13 cm, iar la staţia Valea lui Stan, cu 45 de cm. Echipele Apelor Române realizează un canal de scurgere a apei, în zona localităţilor Saliştea-Păscoaia, în aval de Brădişor. A fost afectat digul de apărare din localitatea Păscoaia fiind inundate terenuri agricole, se mai arată în comunicatul ANAR.
În zona Novaci pe sector aval până la Bengeşti judeţul Gorj, se înregistrează tendinţa de scădere, fiind afectate lucrările hidrotehnice de apărare de mal în zona Novaci-Pociovaliştea, dar lucrările principale de îndiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Române intervin cu oameni şi utilaje pentru diminuarea efectelor inundaţiilor, stoparea eroziunilor şi menţinerea lucrărilor în stare de funcţionare, au mai precizat reprezentanţii ANAR.
Pe râul Jiu, se tranzitează viitura formată pe sectorul Răcari -Podari. Pe acest sector, se estimează că nu se vor produce pagube suplimentare, pentru că lucrările de apărare (digurile) au capacitatea de tranzitare a acestui debit.
De asemenea, în judeţul Argeş, s-a preluat surplusul de apă acumulat pe râul Argeş şi rîul Doamnei, viiturile fiind atenuate prin acumulările Vâlcele, Budeasa şi Goleşti. S-a reţinut un volum de peste circa 12 milioane metri cubi. Acumularea Mărăcineni a fost închisă fiind reţinut surplusul de apă şi, în acest fel, au fost evitate inundaţiile.
Pe râul Vedita, în zona localităţii Coloneşti, judeţul Olt, a fost depăşită capacitatea proiectată a digurilor, apa trecând peste ele cu o lamă deversantă de circa 10 cm pe o lungime de aproape 1,5 km pe ambele maluri. Din acest motiv, s-au creat în mod natural mai multe breşe. De asemenea, apa a trecut peste podul DN Piteşti - Craiova. Sunt afectate localităţile Coloneşti, Bărăşti şi Batareni.
Având în vedere precipitaţiile înregistrate în ultimele ore (83 l/mp în 3 ore) la staţia Siliştea Gumeşti, pentru orele următoare, pe pârâul Câinelui, se vor înregistra nivele peste cota de inundaţie, fiind posibile inundaţii cu efect local în zona localităţilor Siliştea Gumeşti, Ciolăneştii din Deal, Necseşti şi Vârtoapele. Este posibil ca lucrările de apărare aflate în execuţie să fie afectate (în zonele Baldovineşti şi Vârtoapele).
"În continuare, Administraţia Naţională < Apele Române > asigură monitorizarea permanentă a fenomenelor hidrologice, precum şi funcţionarea lucrărilor de apărare principale, în condiţii de siguranţă. Totodată, prin echipele sale operative, se intervine pentru stoparea eroziunilor şi limitarea efectelor produse de tranzitarea viiturilor prin lucrările de apărare. ANAR colaborează cu autorităţile locale, IJSU, precum şi CLSU, oferind sprijin populaţiei din zonă, precum şi în măsurile operative din teren. Având în vedere caracterul rapid şi efectele viiturilor formate pe râurile mici, ANAR face un apel către populaţie să nu traverseze cursurile de apă aflate sub avertizare, să evite circulaţia pe podeţele şi punţi şi să respecte întocmai indicaţiile reprezentanţilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă", potrivit ANAR.