Peste 100 de site-uri vând vacanţe fără să deţină licenţă de turism, iar cele mai multe oferte, prezentate drept chilipiruri, sunt mincinoase, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT): "De peste un an şi jumătate a înflorit numărul de site-uri care oferă tot felul de chilipiruri - vacanţe în Republica Dominicană cu 200 de euro, patru nopţi la Predeal cu 100 de lei... Sunt firme care oferă servicii turistice, dar nu au licenţă de turism şi, în consecinţă, nu pot fi verificate sau amendate".
Potrivit domniei sale, "încasarea unor sume de bani pentru servicii turistice înainte de încheierea contractului cu turistul şi fără o asigurare de insolvenţă este ilegală". Afirmaţia vine ca urmare a faptului că unele portaluri încasează pentru servicii turistice suma integrală, pe care o trimit apoi către un hotelier sau agenţie de turism.
Referitor la ofertele mincinoase, Corina Martin a exemplificat, arătând că, în cele mai multe cazuri, dacă este vorba de un bilet de avion, se comunică preţul fără taxe de aeroport sau de bagaje.
Altă categorie de site-uri încasează o sumă de bani, pe cupon sau voucher, care odată achiziţionat deschide drumul spre o anumită ofertă turistică a unei agenţii de turism sau hotel, urmând ca plata şi contractul să se facă ulterior.
"Acest lucru nu este altceva decât un comision încasat pe o vânzare şi nicidecum o taxă de publicitate, aşa cum încearcă ei să mascheze", a spus Corina Martin.
ANAT consideră că aceste modalităţi de acţiune aduc prejudicii grave agenţiilor de turism, dar şi clienţilor, care nu beneficiază de niciun fel de protecţie pentru serviciile turistice achiziţionate, sunt înşelaţi de cele mai multe ori şi nu beneficiază de asigurare de insolvenţă.
"Din octombrie am început cores-pondenţa cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pe această temă şi răspunsul lor iniţial a fost că acele site-uri nu au nevoie de licenţă, pentru că prestează acţiuni de promovare. Atragem atenţia publicului să nu cumpere pachete turistice dacă nu verifică existenţa unei licenţe de turism", a mai spus Corina Martin.
ANAT cere MDRT să retragă dreptul de funcţionare şi acelor hoteluri care lucrează cu site-uri nelicenţiate.