ANAT: Voucherele de vacanţă care se apropie de data expirării pot fi folosite în agenţiile de turism

A.F.
Comunicate de presă / 3 octombrie

ANAT: Voucherele de vacanţă care se apropie de data expirării pot fi folosite în agenţiile de turism

Voucherele de vacanţă s-au impus în ultimii 15 ani ca unul dintre cele mai apreciate şi dorite beneficii de către angajaţi în completarea salariului şi ca un instrument esenţial în dezvoltarea turismului românesc. În contextul în care ne îndreptăm spre finalul anului, Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) reaminteşte tuturor beneficiarilor opţiunile pe care le au pentru a utiliza voucherele de vacanţă, inclusiv în situaţia în care se apropie de data limită de valabilitate.

Agenţiile de turism au pregătite oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanţă. În mod deosebit sunt apreciate vacanţele cu discount prin programul "Înscrieri timpurii", care oferă reduceri de până la 30% din preţul standard, pentru achiziţionarea din timp a biletelor.

Dacă programul "înscrieri timpurii" presupune că datele rezervării nu pot fi modificate, există si categoria rezervărilor "flexibile", care permit atât modificarea datei sejurului, cât şi destinatia aleasă sau hotelurile, numai în interiorul României.

În plus, întrucât începând cu februarie 2022, acestea sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanţă pot fi utilizate şi pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate.

Importanţa voucherelor de vacanţă pentru turismul românesc şi bunăstarea angajaţilor

Voucherele de vacanţă sunt printre cele mai apreciate beneficii extrasalariale, alături de tichetele de masă, asigurările medicale şi bonusurile de performanţă, potrivit unui studiu lansat de eJobs anul trecut. Aproximativ 70% dintre angajaţi primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanţă sunt menţionate frecvent printre acestea. Totodată, un alt studiu realizat de BestJobs arăta că voucherele de vacanţă sunt în topul beneficiilor oferite de angajatori pentru a atrage şi reţine talente.

În afară de beneficiile aduse angajaţilor, voucherele de vacanţă au susţinut şi turismul intern. Astfel, în ultimii 10 ani, numărul unităţilor de cazare clasificate s-a dublat, iar statul român a reuşit să scoată din zona gri un mare număr de unităţi turistice. Totodată, investitorii au căpătat încredere să construiască hoteluri noi şi să modernizeze unităţi existente, valoarea contribuţiilor depăşind 2 miliarde de euro.

"Voucherele de vacanţă sunt un adevărat "plan Marshall' pentru turismul românesc, acest proiect fiind esenţial pentru stimularea turismului intern, când în extrasezon gradul de ocupare este redus. În acelaşi timp, această măsură oferă beneficii extrasalariale angajaţilor cu venit mic, care de multe ori nu-şi permit să plece în concediu. Beneficiarii pot achiziţiona un pachet turistic complet care cuprinde, pe lângă cazare şi masă, plata transportului sau diferite activităţi de agrement şi excursii opţionale", declară Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT.

Voucherele de vacanţă au avut un impact pozitiv semnificativ, mai ales în perioadele de extrasezon, când staţiunile erau mai puţin frecventate. Un alt trend observat este acela al turismului de weekend, în jur de 30% din utilizatorii de vouchere de vacanţă alegând vacanţe scurte de weekend în zone turistice usor accesibile.

ANAT susţine extinderea acestui beneficiu şi pentru angajaţii din sectorul privat, în condiţii avantajoase. Totuşi, în acest an, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajaţii din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluşi de la dreptul de a primi vouchere de vacanţă, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în ţară.

"Cei care aveau salarii mari veneau în staţiune să consume voucherul şi cheltuiau destul de mult în plus, apreciază hotelieri din Sinaia. Anul acesta au plecat mai degrabă în străinătate, dacă nu au mai fost încurajaţi de voucher să petreacă vacanţa în România. Balanţa valutară din turism este puternic debalansată spre cheltuirea valutei în afara ţării, relevă un studiu al Băncii Naţionale, iar voucherele de vacanţă ajută la păstrarea banilor în ţară", mai afirmă Adrian Voican.

Reguli şi sancţiuni în utilizarea voucherelor de vacanţă

Primirea unui voucher de vacanţă permite angajaţilor să rezerve şi să achite costurile de cazare, dar şi alte facilităţi dacă sunt parte din pachetul turistic, precum transportul sau masa, în cadrul unităţilor turistice partenere. Aceste tichete pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în perioada de valabiltate, iar lista partenerilor care acceptă plata cu cardul de vacanţă este vastă şi diversificată.

Este esenţial ca voucherele de vacanţă să fie utilizate exclusiv de proprietarul lor, în scopul pentru care au fost emise, adică pentru a acoperi costurile de cazare sau pachete turistice care includ minim cazare, dar si masă, transport, agrement şi alte servicii furnizate de către agenţiile de turism. Acordarea acestor vouchere s-a dovedit a fi o modalitate eficientă de a încuraja turismul intern şi de a fideliza angajaţii printr-un beneficiu extrasalarial valoros.

Valoarea unui voucher de vacanţă este în 2024 de 1.600 de lei pentru angajaţii din sectorul public, respectiv 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat. Beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masă şi activităţi la destinaţie.

ANAT reaminteşte tuturor beneficiarilor de vouchere de vacanţă că tranzacţionarea, vânzarea sau cumpărarea acestora este strict interzisă în România. Conform legislaţiei în vigoare, comercializarea voucherelor de vacanţă de către angajaţi, angajatori, unităţi afiliate şi structuri de primire turistică, constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte-amendă (un punct de amendă reprezintă un salariu minim brut), aceştia riscând amenzi de până la 51.800 de lei. În plus, este important de reţinut că sistemul voucherelor de vacanţă este implementat cu măsuri sporite de securitate, astfel încât rarele cazuri de fraudă cu aceste instrumente au fost identificate cu uşurinţă şi sacţionate de către autorităţi.

De asemenea, hotelurile şi agenţiile care nu respectă prevederile legii cu privire la pachetul de servicii care poate fi oferit cu vouchere de vacanţă (să conţină minim o noapte de cazare), riscă amenzi de până la 51.800 de lei şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb