ANC propune modificarea procedurii de acordare a licenţelor de tip WiMax

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 6 martie 2009

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC) va propune Guvernului modificarea procedurii de acordare a licenţelor de tip WiMax pentru a deveni atractive pentru operatori, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele ANC, Liviu Nistoran.

"Am avut deja o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale /MCSI/ pentru modificarea tipului de procedură de acordare a licenţelor de tip WiMax (BWA) dintr-o procedura comparativă, într-una competitivă. Procedura competitivă presupune stabilirea unui preţ de plecare al licitaţiei, iar câştigător va fi desemnat furnizorul care va licita cel mai mare preţ", a precizat Nistoran.

Acesta a subliniat că MCSI va propune Guvernului aprobarea acestor modificări astfel încât ANC să poată organiza o nouă licitaţie pentru acordarea celor două licenţe pe suport radio de bandă largă (BWA), de tip WiMax, în banda de frecvenţe 3600-3800 MHz.

"Intenţionăm să avem o licitaţie deschisă cu strigare, iar preţul de plecare pentru taxa de licenţă să fie undeva în jurul valorii de un milion de euro. De asemenea, condiţiile draconice cerute la prima licitaţie vor fi modificate. Operatorii vor trebui să îndeplinească doar condiţii minimale şi nu vor mai fi supusi unor restricţii şi presiuni referitoare la îndeplinirea unor faze tehnice de acoperire", a mai spus preşedintele ANC.

Potrivit sursei citate, o procedură competitivă va avea mai mult succes pentru că va da operatorilor mai multă putere de decizie şi o libertate în a-şi calibra ofertele în funcţie de planurile de afaceri şi de costurile implicate în lansarea serviciilor WiMax.

ANC a organizat deja o primă licitaţie de acordare a celor două licenţe WiMax, care a fost însă un eşec întrucât niciun operator nu a depus o ofertă pentru a obţine aceste frecvenţe, cu toate că au fost achiziţionate şase caiete de sarcini. Semnalele din piaţă au arătat că motivul principal a fost preţul prea mare cerut pentru o licenţă şi care era de 7,5 milioane euro. De asemenea, operatorii au solicitat, de altfel, modificarea procedurii, pe tot parcursul procesului de consultare publică a caietelor de sarcini, dar asemenea decizii pot fi luate numai la nivelul guvernului prin modificarea actelor normative în vigoare.

Este vorba de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.18/2008 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea utilizării spectrului radio în banda de frecvenţe 3600-3800 MHz şi a Hotărârii de Guvern nr. 638/2008 privind stabilirea cuantumului taxei de licenţă pentru acordarea dreptului de utilizare a frecvenţelor radio menţionate.

ANC a elaborat deja o recomandare în acest sens pe care o va supune atenţiei Guvernului, prin intermediul MCSI, prin care va cere modificarea celor două acte normative.

"ANC doreşte astfel să-şi arate disponibilitatea pentru reorganizarea licitaţie de atribuire a acestor licenţe şi interesul pentru încurajarea introducerii pe piaţa a tehnologiei WiMAX capabile să contribuie substanţial la dezvoltarea comunicaţiilor electronice în bandă largă, la asigurarea facilă a accesului la internet de bandă largă în regiunile defavorizate, sărace sau izolate, precum şi la utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio", a mai subliniat preşedintele ANC.

Potrivit ANC, caietul de sarcini a fost cumpărat pentru prima licitaţie de firmele Asesoft International, Comcore Management, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Media Sat, RCS & RDS şi Vodafone România, iar Autoritatea spera să primească cel puţin 4-5 oferte până la expirarea termenului limită pentru depunerea ofertelor din data de 5 februarie 2009. Ofertele urmau să fie evaluate printr-o procedură de selecţie comparativă în funcţie de capacitatea financiară, fezabilitatea comercială, specializarea şi experienţa, fezabilitatea tehnică şi acoperirea propusă.

WiMax este o tehnologie wireless de bandă largă care asigură costuri reduse, viteză multi-megabit şi rate de transfer mari pentru Internetul mobil, comunicaţii video şi aplicaţii de bandă largă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb