ANCOM: "Concesionarii Netcity refuză să pună în aplicare măsurile corective"

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii / 17 iulie 2013

ANCOM: "Concesionarii Netcity refuză să pună în aplicare măsurile corective"

Mihai Bătrâneanu, ANISP: "Sorin Oprescu va răspunde penal dacă nu va fi pus în aplicare avizul ANCOM!"

Primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, va răspunde penal dacă nu va pune în aplicare avizul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Mihai Bătrâneanu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Internet Service Providerilor din România (ANISP).

Asociaţia a sesizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, noi nereguli în modul în care este implementată reţeaua NetCity în Bucureşti. După ce, în februarie 2013, ANISP a făcut acuzaţii publice la adresa NetCity, sesizând, totodată, şi autorităţile competente, ANCOM a emis un aviz prin care NetCity Telecom şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti (PGMB) sunt obligate să implementeze condiţii optime pentru toţi potenţialii clienţi, inclusiv preţurile maxime ce pot fi percepute.

Domnul Mihai Bătrâneanu susţine că NetCity Telecom şi PGMB refuză să pună în aplicare măsurile corective stabilite prin Avizul de conformitate emis de ANCOM la 30 mai 2013.

Domnia sa a subliniat că va face plângere penală la DNA împotriva primarului general dacă acesta continuă să încalce dispoziţiile ANCOM. În momentul de faţă, atât Primăria Generală a Municipiului Bucureşti (PMGB), cât şi compania NetCity au contestat la Curtea de Apel Bucureşti avizul eliberat de Autoritate, cerând anularea dispoziţiei. O primă înfăţişare va avea loc pe 24 iulie.

Mihai Bătrâneanu, preşedinte ANISP, a declarat: "Analiza efectuată de ANCOM a evidenţiat că toate contractele de închiriere tubete, racorduri şi branşamente au fost încheiate în afara limitelor cadrului normativ ce reglementează reţeaua metropolitană Netcity, respectiv cu încălcarea Contractului de concesiune aprobat prin HCGMB nr. 108/2008."

Conform raportului ANCOM, tarifele medii lunare, exprimate în euro/km, ale diferitelor tipuri de racorduri, au fost stabilite de Netcity Telecom la niveluri de la 3 până la de peste 30 de ori mai mari. Astfel, potrivit avizului, tarifele vor trebui păstrate, în primă fază, la 85 de euro/km/lună, indiferent de tipurile de racorduri. În momentul de faţă, Netcity operează tarife de până la 3333 de euro/km/lună.

Preşedintele ANISP a spus: "Operatorii mici şi medii de pe piaţă nu se pot dezvolta în astfel de condiţii. Aceştia se află în pragul falimentului". Domnia sa a continuat spunând că absolut toţi operatorii de telecomunicaţii sunt afectaţi de proiectul Netcity şi că, în cele din urmă, efectele se vor resimţi în buzunarele consumatorilor finali.

ANISP - memoriu şi la Consiliul Concurenţei

Mihai Bătrâneanu a declarat că ANISP a depus, pe 2 iulie, o plângere la Consiliul Concurenţei, "care are toate elementele necesare pentru a obliga Netcity şi PGMB să respecte avizul". Totodată, domnia sa a susţinut că este obligaţia Consiliului să intervină în acest caz. Conform preşedintelui ANISP, Consiliul Concurenţei poate întreprinde măsuri intermediare, precum amenda din cifra de afaceri a companiei, prin care să oblige Netcity şi PGMB să pună în aplicare avizul ANCOM. Mihai Bătrâneanu este de părere că avem de-a face cu un monopol în acest caz. Acesta a declarat că vânzarea se face forţat prin intermediul Netcity şi că operatorii nu au încotro să se îndrepte pentru a găsi eventuale alternative la proiectul implementat de companie şi Primăria Generală.

ANISP: "Prejudiciul adus operatorilor este de peste 10 milioane de euro"

Preşedintele ANISP, Mihai Bătrâneanu, susţine că, de 3 ani, din momentul în care a debutat proiectul Netcity, s-au petrecut multe lucruri de neacceptat. "Elemente incalificabile e puţin spus, sunt abuzive!" a continuat acesta. Domnia sa susţine că prejudiciul adus operatorilor din piaţă, clienţi ai Netcity, este de peste 10 milioane de euro. De asemenea, acesta a continuat subliniind că "peste 40% din veniturile Netcity sunt abuzive". Conform domniei sale, Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti îi revine o cotă de 12 procente din contractul cu Netcity.

ANISP a anunţat că se va constitui parte intervenientă în dosarele prin care PGMB şi Netcity contestă avizul întocmit de ANCOM. Preşedintele Mihai Bătrâneanu a declarat că asociaţia pe care o conduce a încercat în repetate rânduri să intre în dialog cu primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, dar că acestea nu au avut finalitate.

ANISP este o organizaţie profesională neguvernamentală şi nonprofit, constituită în 2001, din iniţiativa a 12 dintre cei mai mai importanţi furnizori de servicii de Internet de la momentul respectiv, printre care EuroWeb, Orange, GTS Telecom, Vodafone, UPC sau RDS. În prezent, organizaţia are un număr de 38 de membri cu drepturi depline şi membri asociaţi. Scopul ANISP este acela de a promova şi sprijini intereselor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice (inclusiv Internet) în România. Din 2009, ANISP este membră EuroISPA, organizaţie pan-europeană a asociaţiilor naţionale ale ISP-urilor.

Reacţia Netcity Telecom şi a Primăriei Capitalei

În replică, UTI Grup, unul dintre acţionarii Netcity Telecom, spune că societatea a decis contestarea avizului ANCOM pentru că documentul se bazează pe o analiză rapidă şi nefundamentată a proiectului Netcity şi a pieţei de telecom din România.

UTI precizează: "Avizul nu a avut la bază un studiu obiectiv al proiectului şi nu a luat în considerare documentele pe care Netcity Telecom le-a pus la dispoziţie spre analiză. De asemenea, în cadrul acestei analize superficiale, pe care o considerăm lipsită de substanţă, ANCOM nu a folosit o comparaţie fundamentată cu proiecte asemănătoare, ci cu proiecte lipsite de similaritate (...). Credem că ANCOM este un arbitru al pieţei de telecom care ar trebui să protejeze interesele tuturor jucătorilor din piaţă. În acest caz însă, ANCOM a ales să dea un aviz nefundamentat, fapt care poate genera grave dezechilibre pentru toţi cei care activează pe aceasta piaţă, asumându-şi rolul de protector al unei situaţii de ilegalitate de care beneficiază o mică parte a reprezentanţilor acestei pieţe".

Potrivit UTI Grup, avizul ANCOM nu ţine cont de principiile legale interne şi europene de bază.

"ANCOM ar fi trebuit să îşi respecte prerogativele legale de a încuraja investiţiile private, de a ţine cont de condiţiile financiare impuse de finanţatorii proiectului şi de a asigura echilibru pe piaţa de telecom, iar acest aviz arbitrar, care nu ţine cont de principiile legale interne şi europene de bază, ridică semne de întrebare asupra imparţialităţii ANCOM", se mai spune în răspunsul UTI Grup citat de Mediafax.

La rândul ei, Primăria Capitalei spune că impunerea unor obligaţii de natura celor prevăzute în avizul ANCOM necesită îndeplinirea unei proceduri prealabile pe care autoritatea de reglementare în comunicaţii nu a respectat-o.

"Conform Directivei 2002/21/CE transpuse în legislaţia naţională prin OUG 111/2011, impunerea unor obligaţii de natura celor prevăzute în avizul ANCOM necesită îndeplinirea unei proceduri prealabile pe care ANCOM nu a respectat-o. Contractul de concesiune de lucrări publice pentru realizarea reţelei Netcity a fost încheiat anterior intrării în vigoare a Legii 154/2012 încălcând principiul neretroactivităţii legii aşa cum este prevăzut şi în Constituţia României, respectiv < Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile >", se spune în răspunsul PMB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb