ANCOM SE AŞTEPTA SĂ STRÂNGĂ MINIM 700 DE MILIOANE DE EURO DIN CEA MAI MARE LICITAŢIE DE SPECTRU  Peste 682 milioane de euro vor plăti operatorii telecom statului român

MIHAELA DALAR STANCA
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 25 septembrie 2012

Cătălin Marinescu

Cătălin Marinescu

  • document ataşat Taxele de licenţă care vor fi plătite de operatori
    apasă aici pentru a descărca.

    Companiile Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom urmează să plătească 682,1 milioane de euro statului român pentru licenţele adjudecate în urma celei mai mari licitaţii de spectru organizate în ţara noastră, a anunţat, ieri, Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la evenimentul de anunţare a câştigătorilor licitaţiei. O parte din spectrul achiziţionat vizează furnizarea de servicii telecom 4G (generaţia a patra).

    Suma obţinută arată faptul că nu s-au vândut toate frecvenţele disponibile, fiind adjudecat 85% din spectrul scos la licitaţie. Dacă toate frecvenţele s-ar fi vândut, la preţul de pornire a licitaţiei, suma minimă obţinută de statul român depăşea 700 de milioane de euro. Taxele de licenţă urmează să fie achitate eşalonat, în funcţie de blocurile de frecvenţe aferente, până la data de 30 noiembrie 2012, respectiv 30 iunie 2013.

    Preşedintele ANCOM a detaliat principalele avantaje ale licitaţiei recent încheiate: "Comunicaţiile mobile din România intră într-o nouă eră, odată cu această licitaţie: resursele de spectru la dispoziţia operatorilor cresc cu 77% şi permit introducerea tehnologiei 4G, distribuţia benzii de 900 MHz devenind totodată mai eficientă. Pentru operatori, rezultatele licitaţiei deschid oportunităţi suplimentare de afaceri şi inovaţie, asigură securitatea investiţiilor şi o eficienţă excepţională în utilizarea spectrului. Pentru utilizatori, licitaţia aduce acces la patru reţele naţionale, cu acoperire mai bună, viteze mai mari de transfer a datelor, în general servicii mai multe, mai bune şi la preţuri competitive, în contextul unei concurenţe sănătoase. Pentru toate aceste motive pot spune că, la aniversarea de 10 ani a autorităţii de reglementare în comunicaţii, încheiem cu real succes şi prima licitaţie care permite 4G din Europa Centrală şi de Est".

    Vodafone va plăti cea mai mare sumă - 34% din totalul obţinut

    Cea mai mare sumă ce urmează să ajungă la bugetul statului va fi oferită de Vodafone România, care va plăti taxe de licenţă pentru frecvenţele câştigate în valoare totală de circa 229 milioane de euro, aproximativ 34% din cele 682 de milioane de euro obţinute de stat.

    Operatorul mobil a câştigat două blocuri în banda de 800 MHz, două blocuri în banda de 900 MHz, şase blocuri în banda de 1800 MHz şi un bloc de 15 MHz în banda de 2600 MHz (TDD), valabile pentru perioada 2014 - 2029. Vodafone România a avut nevoie şi a câştigat licenţe pe termen scurt în banda de 900 MHz - cinci blocuri, respectiv trei blocuri în banda de 1800 MHz, valabile pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 5 aprilie 2014. În urma încheierii acestei competiţii, Vodafone îşi majorează portofoliul de resurse de spectru cu 78%.

    2K Telecom va achita 6,6 milioane de euro pentru taxele de licenţă

    Licitaţia din această lună a facilitat achiziţia de frecvenţe de spectru radio şi pentru compania 2K Telecom, firmă care a câştigat două blocuri de 15 MHz în banda de 2600 MHz, compania neavând anterior în folosinţă frecvenţe naţionale. 2K Telecom, firmă care aparţine omului de afaceri Sebas­tian Ghiţă, va achita 6,6 milioane de euro pentru taxele de licenţă.

    Suma plătită de Orange România se ridică la 227,1 milioane de euro

    Suma reprezentând taxele de licenţă ce va fi plătită de Orange România se ridică la 227,1 milioane de euro, operatorul mărindu-şi portofoliul de resurse de spectru cu 84%. Compania a obţinut două blocuri în banda de 800 MHz, două blocuri în banda de 900 MHz, patru blocuri în banda de 1800 MHz şi patru blocuri în banda de 2600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029. De asemenea, Orange România a câştigat şi licenţe pe termen scurt în banda de 900 MHz - cinci blocuri, respectiv în banda de 1800 MHz - trei blocuri, valabile pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 5 aprilie 2014.

    Orange România va lansa comercial, până la finele anului, servicii telecom 4G (generaţia a patra) în Bucureşti, care vor disponibile clienţilor, într-o primă fază, numai în anumite zone ale Capitalei, prin intermediul unor modemuri şi al unor tablete şi laptopuri. Directorul general al operatorului, Jean-Francois Fallacher, a declarat: "Serviciile 4G vor fi disponibile în frecvenţa de 1.800 MHz şi va permite viteze mai ridicate de acces la Internet. Clienţii Orange vor accesa serviciile 4G prin intermediul unor modemuri care se vor conectata la tablete şi laptopuri. (...) Este un moment important atât pentru piaţa de telecom, cât şi pentru Orange România, deoarce rezultatele licitaţiei pun bazele evoluţiei pieţei pentru următorii 16 ani. Pentru aceste licenţe obţinute, Orange va plăti 227 milioane de euro, sumă la care se adaugă investiţii de 100 milioane de euro pe parcursul a doi ani pentru eliberarea de spectru în frecvenţa de 900 MHz. Preţul licenţelor nu a fost mic, dar a fost rezonabil pentru piaţa telecom din România". În 2011, investiţiile grupului France Telecom - Orange în subsidiara din România au însumat 110 milioane de euro. "Din aprilie 2014, Orange România va furniza servicii 4G în frecvenţele de 800 MHz, 1.800 MHz şi 2.600 MHz", a spus şeful operatorului. Fallacher a precizat că Orange România va începe, din luna octombrie, comercializarea terminalului iPhone 5. Anul trecut, afacerile Orange România au scăzut cu 4,3%, la 3,98 miliarde de lei, iar profitul net a coborât cu 13,7%, la 805,6 milioane de lei.

    Cosmote va plăti 180 milioane de euro

    În urma licitaţiei ANCOM, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications şi-a adjudecat un bloc în banda de 800 MHz, două blocuri în banda de 900 MHz, cinci blocuri în banda de 1800 MHz şi două blocuri în banda de 2600 MHz, valabile pentru perioada 2014 - 2029, contra sumei de circa 180 milioane de euro, reprezentând taxă de licenţă. Cosmote Romanian Mobile Telecommunications şi-a reînnoit astfel drepturile de utilizare asupra portofoliului de spectru deţinut în prezent, majorându-l totodată cu 58%.

    Stefanos Theocharopoulos, CEO COSMOTE România, a declarat: "Am achiziţionat toate blocurile de frecvenţă necesare avansării demersului de extindere a reţelei, în linie cu angajamentul asumat pe termen lung de a furniza tehnologie de vârf şi cea mai bună experienţă de utilizare a acesteia. Astfel, avem acum toate resursele pentru o dezvoltare durabilă, care să ne permită optimizarea reţelei oriunde nevoile consumatorilor o cer. Prin acest spectru substanţial securizat pentru următorii 15 ani începând din 2014, ne-am asigurat că putem continua să răspundem provocărilor competitive pe care le întrevedem. Prin viziune şi perseverenţă, vom continua epopeea creşterii pe care am început-o în 2005. Credem că telecomul este unul dintre vectorii principali ai economiei naţionale".

    RCS&RDS va achita 40 milioane de euro

    Cel de-al cincilea participant la licitaţie, RCS&RDS, şi-a adjudecat un bloc în banda de 900 MHz, valabil pentru perioada 2014-2029 şi pentru care va achita suma de 40 de milioane de euro, reprezentând taxă de licenţă. Odată cu intrarea în banda de 900 MHz, RCS & RDS şi-a majorat portofoliul de spectru cu 29%.

    Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor: "Investiţiile estimate pentru următoarea perioadă vor depăşi 1 miliard de euro"

    Dan Nica, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a explicat avantajele pe care le va genera licitaţia din aceas­tă lună, avantaje ce vin pe mai multe planuri: "Licitaţia de spectru este un succes şi, totodată, dovada că am putut organiza la standarde internaţionale cea mai mare licitaţie din istoria telecom românească. Avem patru operatori naţionali şi o creştere de 77% a cantităţii de spectru pentru comunicaţii mobile. Din această perspectivă, putem anticipa că vom vedea o piaţă a telecomunicaţiilor mult mai activă, cu servicii 4G şi servicii în premieră, la o calitate mult ridicată. O altă veste bună este că aproape 700 de sate şi comune nedeservite în prezent vor beneficia de servicii 3G. Sperăm că operatorii nu se vor dezminţi nici la nivelul tarifelor pe care le vor practica de acum înainte. Din perspectiva beneficiilor pentru statul român, acesta va încasa peste 682 milioane de euro numai din costurile licenţelor. Dacă adăugăm la aceasta şi investiţiile care se vor face, atunci putem vorbi de peste 1 miliard de euro".

    ANCOM: "Tehnologia 4G ar putea fi utilizată din acest an"

    Deţinerea unui portofoliu larg de frecvenţe radio permite operatorilor de pe piaţa telecom să demareze investiţii importante, utilizând noile tehnologii disponibile în domeniu care vor permite utilizarea unor servicii mai bune pentru clientul final. "Anticipez că în 2013 operatorii vor lansa comercial servicii 4G în mediul urban şi în 2014 în mediul rural, dar, în acelaşi timp, au posibilitatea să vină pe piaţă cu astfel de servicii până la finele acestui an", a precizat Cătălin Marinescu. În urma licitaţiei, blocuri de frecvenţă însumând 90 MHz nu au fost vândute, adică 15% din spectrul scos la licitaţie.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
    Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb