ANDREEA PAUL, INACO: "Modul de redactare a ordonanţei de trasfer al acţiunilor ELCEN la PMB e o poezie care nu are de-a face cu gramatica economiei"

Andrei Stan
Companii #Energie / 6 august 2017

Andreea Paul (Sursa foto: Facebook)

Andreea Paul (Sursa foto: Facebook)

Tranferul acţiunilor ELCEN la Primăria Municipiului Bucureşti prin Ordonanţă de Urgenţă (OUG) are o intrepretare mai degrabă politică, decât una economică, consideră Andreea Paul, preşedintele organizaţiei INACO, care mai susţine că modul de redactare a acestei ordonanţe este "o poezie care nu are de-a face cu gramatica economiei".

Într-un comunicat trimis Redacţiei, Andreea Paul afirmă: "Scopul politic: dacă încălzeşte cetăţenii Bucureştiului, primarul Firea va face pasul pentru alegerile prezidenţiale, nu contează cu ce costuri.

Modul de redactare al acestui OUG este o poezie care nu are de-a face cu gramatica economiei. RADET are o datorie de peste 700 de milioane euro către ELCEN, iar Elcen are o datorie de peste 400 de milioane de lei către Romgaz. Ori, în acest OUG nu se abordează deloc tema participării acestor companii de stat şi modul de închidere sau de preluare a datoriilor. Trecerea ELCEN la PMB mai ridică câteva riscuri majore:

- Nu ştim care este programul de management al primăriei;

- Nu ştim care va fi noua structură decizională şi de lucru;

- În România, majoritatea CET-urilor trecute în subordinea primăriilor sunt astăzi falimentare. Fraudele nu au lipsit. Dimpotrivă! De la Botoşani până la Braşov sau Oradea, în orice alt colţ al ţării, găsiţi astfel de cazuri investigate azi de instituţiile anti-corupţie".

Preşedintele INACO mai susţine că soluţia corectă era trecerea ELCEN de la Guvern la Primărie, cu condiţia ca cea din urmă să vină cu un plan de management "foarte bine definit, profesionist şi depolitizat", pentru următorii patru-cinci ani, pentru întregul sistem de utilităţi publice locale.

Andrea Paul precizează: "O astfel de abordare s-ar apropia de modelul nemţesco-austriac de organizare şi gestiune a aşa-numitelor «stadtwerke» ca nişte ateliere de utilitaţi ale marilor oraşe. În Viena, de pildă, s-a format acest Wiener Holding care deţine termocentralele, energia electrică, apă, canal etc. Însă, nici nemţii, nici austriecii nu au privatizat reţelele de distribuţie, ci doar furnizarea şi producţia. Când economiile lor nu funcţionează bine, acestea absorb chiar şi forţa de muncă disponibilă şi neocupată din marile oraşe, funcţionând nu doar cu scopul furnizării inteligente de utilităţi la costuri acceptabile pentru puterea de cumpărare locală, dar şi ca supape sociale. Preţul curentului electric, de exemplu, este mai scump în Austria pentru populaţie decât pentru companii. La noi e invers. Mai mult decât atât, toate companiile incluse sau ataşate ca furnizori acestui holding au limite de profit de 6% (un profit decent pentru o economie dezvoltată), astfel încât banii să fie investiţi în modernizarea permanentă a sistemelor de utiliăţi publice urbane. Este un model de managament sub autoritatea primăriilor marilor oaşe, dar cu un plan de management bine definit şi integrat. La cum arată lucrurile acum la noi suntem departe de acest model de organizare dovedit eficient în vest şi peticim pe ici-colo".

Guvernul a adoptat, vineri, o Ordonanţă de Urgenţă (OUG) care creează cadrul legal prin care pachetele de acţiuni deţinute de către statul român la societăţile producătoare de agent termic să poată fi transferate cu titlu oneros către primării, potrivit unui comunicat oficial.

Executivul precizează că transferul pachetelor de acţiuni se realizează cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

- unitatea administrativ-teritorială să fi solicitat, în baza hotărârii consiliului local sau consiliului general al municipiului Bucureşti, transferul pachetului de acţiuni deţinut de către statul român, prin Ministerul Energiei, la societăţile producătoare de agent termic;

- pot solicita transferul pachetului de acţiuni unităţile administraţiei publice teritoriale pentru care nu a fost deschisă procedura de insolvenţă în condiţiile legii;

- efectuarea unei analize tehnic-economice care să cuprindă justificarea operaţiunii şi efectele acesteia;

- transferul se efectuează cu respectarea normelor naţionale şi comunitare în materie de ajutor de stat şi concurenţă;

- să fie exprimat acordul creditorilor în cazul în care acţiunile transferate sunt grevate de sarcini/garanţii, precum şi în cazul în care contractele de credit încheiate de societatea emitentă a acţiunilor stabilesc necesitatea unui astfel de acord în situaţia înstrăinării acţiunilor;

- preluarea de către unităţile administrativ-teritoriale şi a eventualelor obligaţii financiare rezultate din împrumuturile contractate sau garantate de stat ale respectivei societăţi producătoare de agent termic.

Potrivit ordonanţei, unităţile administrativ-teritoriale pot depune oferte şi achiziţiona întreg pachetul de acţiuni deţinut de către statul român prin Ministerul Energiei la societăţile producătoare de agent termic, iar Ministerul Energiei va transmite o ofertă de vânzare către unitatea administrativ-teritorială care a solicitat transferul.

Preţul de ofertă al pachetului de acţiuni va fi stabilit în baza unui raport de evaluare de către un evaluator independent, ale cărui servicii vor fi chiziţionate de Ministerul Energiei, iar plata preţului acţiunilor se poate face integral într-un termen de 30 de zile de la data semnării contractului sau în rate, pe o perioadă de maximum cinci ani cu plata unui avans de minim 30% din preţul acţiunilor, precizează Executivul.

"În situaţia plăţii în rate a acţiunilor, pentru garantarea diferenţei de preţ, unitatea administrativ-teritorială are obligaţia să constituie garanţii imobiliare şi sau mobiliare care să reprezinte cel puţin 120% din valoarea respectivă sau ipotecă mobiliară asupra acţiunilor care fac obiectul contractului", se mai arată în comunicatul Executivului.

Elementele principale ale contractului de vânzare-cumpărare prin care se realizează transferul se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Serviciul comunitar de utilităţi publice privind alimentarea cu agent termic în sistem centralizat este în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice teritoriale, iar în prezent sunt situaţii în care operatorii economici care realizează producerea agentului termic necesar alimentării populaţiei cu apă caldă şi căldură sunt societăţi cu capital majoritar de stat ale căror acţiuni sunt administrate de către Ministerul Energiei.

De asemenea, pentru asigurarea alimentării cu agent termic, începând cu perioada de iarnă 2017-2018 este necesară realizarea de investiţii în infrastructura tehnico-edilitară, investiţii pentru care autorităţile publice locale sunt eligibile să acceseze granturi sau alte categorii de fonduri eligibile, mai susţine Executivul.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat vineri că proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează eficientizarea serviciilor de termoficare dă dreptul primăriilor să preia acţiunile deţinute de statul român la societăţile producătoare de agent termic, adăugând că trecerea ELCEN la Primăria Capitalei urmează să fie un prim exemplu în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb