ANDREI RĂDULESCU, BANCA TRANSILVANIA: "Indicele MSCI Global - la maxime istorice, în august"

Ziarul BURSA #Internaţional / 2 septembrie 2020

"Indicele MSCI Global - la maxime istorice, în august"

"Indicatorul de volatilitate pentru indicele S&P 500 se menţine la un nivel ridicat, expresie a incertitudinilor cu privire la evoluţia crizei sanitare", spune economistul "Din perspectivă macroeconomică, indicatorii comunicaţi în luna august în SUA au consemnat evoluţii predominant favorabile, care exprimă intrarea în ciclul post-pandemie", este de părere Andrei Rădulescu

Climatul pozitiv din pieţele financiare internaţionale s-a consolidat în luna august, indicii bursieri MSCI Global, S&P 500 şi NASDAQ înregistrând niveluri record, spune Andrei Rădulescu, economis­tul-şef al Băncii Transilvania, într-un raport de analiză publicat ieri pe site-ul grupului financiar.

În opinia sa, această evoluţie a fost susţinută de o serie de factori, între care semnalele din sfera crizei sanitare (atenuarea ritmului zilnic al cazurilor de infectări confirmate la nivel mondial şi perspective de lansare de vaccinuri până la final de an), intrarea economiei mondiale în ciclul post-pandemie, intensificarea procesului de digitalizare (cu impact pentru companiile din sectorul IT&C), raportările financiare şi mix-ul relaxat fără precedent de politici economice în implementare (programe monetare neconvenţionale şi fiscal-bugetare şi de venituri de aproximativ 20 trilioane dolari).

Indicatorul de volatilitate pentru indicele bursier S&P 500 din SUA a scăzut pentru a doua lună la rând în august, spre nivelul minim din februarie, spune economistul, care atrage atenţia că totuşi indicatorul se menţine la un nivel ridicat, expresie a incertitudinilor cu privire la evoluţia crizei sanitare, cu impact pentru activităţile din eco­nomia reală.

Este vorba despre VIX, (Chicago Board of Exchange Volatility Index), care a încheiat luna august la un nivel de 26,41, ceea ce se încadrează la o piaţă "agitată".

Din perspectivă macroeconomică, indicatorii comunicaţi în luna august în SUA au consemnat evoluţii predominant favorabile, care exprimă intrarea în ciclul post-pandemie, după ajustarea severă din prima jumătate a anului curent (cu 4,4% an/an), determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent, spune Andrei Rădulescu.

În acest context, economistul încadrează creşterea comenzilor de bunuri de capital, dinamica indicatorilor ISM (n.r. indicatori construiţi pe bază de sondaje printre managerii de achiziţii, ce urmăresc schimbările din sectoarele manufacturier şi non-manufacturier) şi evoluţiile din piaţa imobiliară, susţinute şi de perspectiva persistenţei costurilor reale de finanţare la niveluri reduse pe termen mediu.

De altfel, Rezerva Federală a lansat noua strategie de politică monetară la final de august, semnalând acordarea de prioritate climatului din piaţa forţei de muncă şi perspectiva acceptării (temporare) unei inflaţii superioare pragului de 2% an/an.

Şi în ceea ce priveşte Zona Euro, Andrei Rădulescu arată că indicatorii macroeconomici s-au ameliorat luna trecută, exprimând depăşirea punctului critic al şocului indus de incidenţa crizei sanitare şi poziţionarea la începutul ciclului post-pandemie.

Astfel, economia regiunii a crescut pentru a doua lună consecutiv în august, conform indicatorilor PMI (n.r. indicator ce măsoară activitatea managerilor de achiziţii din sectorul manufacturier). Totodată, încrederea investitorilor a continuat să se amelioreze în august, spre cel mai ridicat nivel din primăvara anului 2015.

Nu în ultimul rând, în China, a doua economie a lumii, procesul de relansare post-pandemie a continuat în august, aspect semnalat de evoluţia indicatorilor PMI, spune Andrei Rădulescu.

În piaţa titlurilor de stat, ratele de dobândă cu scadenţa de zece ani (barometru pentru costul de finanţare în economie) au crescut în luna august, pe fondul semnalelor de accelerare a dinamicii anuale a PIB-ului nominal pe termen mediu, a punctat economistul Băncii Transilvania.

Astfel, în SUA acest indicator a urcat cu 32,5% între final de iulie şi sfârşit de august la 0,706% (declin cu 63,2% de la începutul anului). În august indicatorul a înregistrat un nivel mediu de 0,647%, în creştere cu 5,2% raportat la iulie.

De asemenea, în Germania acest indicator a urcat cu 13 puncte bază între final de iulie şi sfârşit de august, la -0,398% (diminuare cu 21 puncte bază în 2020).

În pieţele de acţiuni, indicele MSCI Global a crescut cu 6% la 584,9 puncte în august (plus 3,5% în 2020), spune Andrei Rădulescu, adăugând că se evidenţiază majorarea indicelui MSCI pentru pieţele dezvoltate cu 6,5% la 2,455,5 puncte (avans cu 4,1% de la începutul anului).

Indicele MSCI pentru pieţele emergente a urcat cu doar 2,1% la 1.101,5 puncte luna trecută (declin cu 1,2% în 2020).

În SUA, indicele Dow Jones a crescut cu 7,6% la 28.430,1 puncte în august (declin cu 0,4% de la începutul anului), dar indicele S&P 500 a urcat cu 7% la 3.500,3 puncte (avans cu 8,3% în 2020).

Indicele pan-european EuroStoxx 600 a urcat cu 2,9% la 366,5 puncte luna trecută (declin cu 11,9% de la începutul anului).

Indicele regional MSCI Asia Pacific a consemnat un avans lunar de 4,9% la 172,8 puncte în august (plus 1,2% în 2020).

În ţara noastră, indicele BET a crescut cu 7,4% la 8.997,3 puncte în august (declin cu 9,8% de la începutul anului).

VIX (Chicago Board of Exchange Volatility Index) este un indicator ce măsoră aşteptările pieţei legate de volatilitatea indicelui american Standard & Poor's 500, în funcţie de cotaţiile existente în piaţa opţiunilor ce au drept activ suport titluri componente ale S&P 500. În general, o piaţă "liniştită", cu volatilitate redusă, are un nivel al indicelui situat în jur de 15. Când valoarea VIX creşte peste 20 - 25 se consideră că piaţa este "agitată", în timp ce o valoare de peste 30 indică "panică" în piaţă. VIX mai este denumit şi "indicele fricii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb