Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat că şedinţa comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei convocată pentru marţi dovedeşte că majoritatea parlamentară doreşte o adoptare "pe repede înainte, (...) total neprocedurală" a modificărilor la codurile penal şi de procedură penală, fără a mai aştepta opiniile forurilor internaţionale, scrie Agerpres.
"Opinia mea este că modalitatea pe care au ales-o colegii din majoritatea parlamentară de a reglementa pe repede înainte unele situaţii, care, în mod evident, ar trebui mai întâi să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia, este o modalitate total neprocedurală de a soluţiona această chestiune. În opinia noastră, am mai spus-o şi altădată, această comisie ar trebui să aştepte în mod evident toate opiniile forurilor internaţionale care au fost solicitate în această direcţie", a afirmat Andronache, la Parlament.
Întrebat ce vor face PNL sau şeful statului dacă votul în Parlament la modificările privind codurile penale va fi dat doar pe articolele declarate constituţionale de CCR, el a spus: "Bineînţeles că noi mai avem o cale de atac şi, în mod aproape sigur, o vom exercita în măsura în care vom identifica motive şi noi considerăm că putem identifica astfel de motive, adică să sesizăm din nou Curtea Constituţională".
Deputatul liberal Ioan Cupşa a precizat că liberalii vor sesiza la CCR acele articole care nu au fost supuse controlului de constituţionalitate, conform Agerpres.
"Acolo unde CCR s-a pronunţat (...) pe modificările pe care şi le doresc să le aducă Codului de procedură penală şi Codului penal, desigur că vom respecta decizia CCR şi ne vom conforma. Însă, este de subliniat, aşa cum a spus colegul meu, totul este pe repede înainte. Am primit, în timp ce eram în comisii reunite pentru a aviza cererea adresată Parlamentului României de către preşedintele Klaus Iohannis, de abia atunci am primit acel raport asupra căruia trebuie să ne pronunţăm la ora 15,30 astăzi. Deci, încă o dată, totul este pe repede înainte, (...) nu ştim ce se va întâmpla. (...) Această comisie specială nu a mai fost convocată din luna decembrie a anului trecut, asta înseamnă patru luni. Au sperat în tot acest timp ca printr-o ordonanţă de urgenţă să-şi rezolve problemele. (...) Şi-au dat seama că acest lucru nu mai e posibil şi acum forţează aceste lucruri. În fapt, felul în care lucrează în Parlamentul României prin această comisie specială, care (...) este convocată astăzi, raportul este comunicat cu 2-3 ore înainte şi va hotărî astăzi în jurul orelor 16,00 dovedeşte că nu au respect faţă de Parlament, nu au respect faţă de procedura legislativă", a completat Cupşa.