Ministrul Apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu ambasadorul Canadei în România, Gavin Buchan, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, relatează News.ro.
"Aceasta a fost prima întâlnire cu oficialul canadian, după acreditarea ca ambasador la Bucureşti", a transmis, marţi, Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că, pe parcursul întâlnirii, au fost abordate subiecte privind dezvoltările de securitate din regiunea Mării Negre, precum şi principalele coordonate ale cooperării militare bilaterale.
"Au fost discutate, în context, modalităţile de consolidare a colaborării în domeniul apărării. Din perspectiva securităţii regionale, oficialul român a evidenţiat efectele generate de retragerea unilaterală a Rusiei din Iniţiativa privind tranzitul grânelor prin Marea Neagră şi de intensificarea atacurilor ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre. Totodată, a fost evidenţiat riscul determinat de minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră", a mai transmis Ministerul Apărării.
Potrivit sursei citate, ministrul apărării naţionale a exprimat aprecierea pentru angajamentul Canadei în implementarea măsurilor de descurajare şi apărare destinate întregului Flanc Estic aliat, în special în zona Mării Negre, şi a subliniat, în acest context, participarea din ultimii ani a Forţelor Aeriene Regale Canadiene la misiunile de Poliţie Aeriană consolidată (eAP) în România.
"Oficialul român a evidenţiat importanţa aprofundării cooperării bilaterale pe palierul apărării dintre Ottawa şi Bucureşti şi a continuării participării la exerciţii şi activităţi de instruire în comun", a mai transmis Ministerul Apărării.
Instituţia a explicat că priorităţile de agendă în perspectiva Summitului NATO de la Washington şi proiectele de aprofundare a cooperării în context aliat în sprijinul securităţii la Marea Neagră au reprezentat, de asemenea, teme importante ale întrevederii dintre ministrul Tîlvăr şi ambasadorul Buchan.
"În încheierea discuţiilor, cei doi interlocutori au agreat necesitatea menţinerii unui dialog bilateral constant, în sprijinul implementării, cât mai eficiente, a proiectelor comune, care să ducă la o întărire a securităţii euroatlantice şi a cooperării dintre cele două state", a mai transmis MApN.