Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, joi, la festivitatea de absolvire a Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", că se doreşte creşterea gradului de motivare al personalului Armatei Române, atât în ceea ce priveşte partea financiară, cât şi condiţiile de echipare şi de muncă, informează news.ro.
"Niciun echipament, oricât de sofisticat ar fi, nu poate performa fără oameni performanţi", a subliniat el.
Ministrul Angel Tîlvăr a participat, joi, la festivitatea de absolvire şi înaintare în primul grad de ofiţer a promoţiei 2023 "General Constantin Christescu - 100" de la Academia Tehnică Militară "Ferdinand I", Bucureşti, arată MApN, într-un comunicat de presă.
"Aveţi toate motivele să fiţi mândri de rezultatele strădaniei dumneavoastră, iar eu am toate motivele să vă felicit pentru munca depusă. Alături de părinţi şi familii, aţi contribuit direct la succesul fiecăruia dintre absolvenţii acestei promoţii. Aţi reuşit să consolidaţi poziţia şi renumele Academiei Tehnice Militare în angrenajul universitar naţional şi internaţional", a afirmat el, în discursul său.
Tîlvăr a transmis felicitări tinerilor absolvenţi pentru efortul susţinut de-a lungul celor patru ani de studii şi le-a urat succes în activitatea viitoare ca tineri ofiţeri-ingineri.
"Prin promovarea examenelor de licenţă şi înălţarea la gradul de sublocotenent, încheiaţi astăzi studiile superioare. Sunteţi, de acum, ofiţeri activi şi ingineri. Vom avea nevoie de întreaga dumneavoastră expertiză, de competenţele şi abilităţile pe care le-aţi probat ca studenţi, de capacitatea dumneavoastră de adaptare la nou şi la complex şi, mai ales, de ambiţia de a rămâne cei mai buni. Veţi avea în sarcină gestionarea patrimoniului tehnologic de ultimă generaţie al Armatei României, în care investim resurse importante. Din 2017 derulăm cel mai amplu şi mai ambiţios program de dotare cu tehnică modernă din istoria Armatei. Dar niciun echipament, oricât de sofisticat ar fi, nu poate performa fără oameni performanţi. Armata României, pe care ne-o dorim capabilă şi mai puternică, are nevoie nu doar de tehnologie nouă, dar şi de generaţii de ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi profesionişti cât mai bine pregătite şi motivate pentru provocările viitorului mediu de securitate. Acordăm maximă prioritate identificării măsurilor prin care să creştem gradul de motivare al personalului Armatei României, fie că vorbim de partea financiară, fie de condiţiile de echipare şi de muncă. Avem nevoie de aceste măsuri pentru a îmbunătăţi retenţia personalului şi, în acest context, nu putem ocoli faptul că mulţi dintre dumneavoastră, tinerii ingineri, sunteţi asaltaţi de oferte şi tentaţii din alte domenii decât cel militar. În acelaşi timp, avem nevoie să creştem şi atractivitatea profesiei de militar, în toate dimensiunile sale, pentru tinerii care au potenţialul de a urma o carieră în armată", a subliniat ministrul Apărării.
Promoţia 2023 este formată din 269 de viitori ingineri (187 de băieţi şi 82 de fete), pregătiţi pentru întreg Sistemul de Apărare şi Securitate Naţională, astfel: 188 pentru MapN, 33 pentru MAI, patru pentru SIE, patru pentru SPP, 30 pentru SRI şi 10 pentru STS. Dintre aceştia, 263 au promovat examenul de licenţă din sesiunea iulie 2023 şi au primit primul grad de ofiţer în cadrul ceremoniei de joi.