ANOTIMPUL PLAGIATULUI Semne bune, fraude mai puţine la Bacalaureat

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Cultură / 4 iulie 2012

În raport cu numărul celor care au susţinut proba, 120 de elevi au fost eliminaţi din sălile de examen din cauza tentativelor de fraudă la care au recurs, potrivit Ministerului Educaţiei.

În raport cu numărul celor care au susţinut proba, 120 de elevi au fost eliminaţi din sălile de examen din cauza tentativelor de fraudă la care au recurs, potrivit Ministerului Educaţiei.

Măsurile anti-fraudă luate în urmă cu un an şi menţinute şi în actuala sesiune a Bacalaureatului încep să-şi arate roadele. Tot mai puţini elevi încearcă să copieze la examene, la proba de luni numărul celor eliminaţi fiind simţitor mai mic în comparaţie cu anul trecut. Chiar dacă mulţi politicieni fac apologia plagiatului, care în opinia lor este practicat cu succes de la Platon şi Aristotel, elevii au început să înţeleagă că furtul nu mai reprezintă o soluţie, cel puţin pentru Bacalaureat.

După prima probă scrisă, 120 de elevi care au terminat doisprezece clase au fost eliminaţi după ce asupra lor au fost găsite copiuţe sau telefoane. Pentru aceştia lucrurile sunt lămurite: nu vor mai fi primiţi la următoarele două probe şi nici nu vor avea dreptul să participe nici la urmatoarele 2 sesiuni. "În raport cu numărul celor care au susţinut proba, 120 de elevi au fost eliminaţi din sălile de examen din cauza tentativelor de fraudă la care au recurs (utilizarea telefoanelor mobile sau a unor materiale ajutătoare nepermise). Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Bucureşti (18), Dolj (13) şi Caraş-Severin (9). Precizăm că, potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului, aceşti elevi au pierdut dreptul de a susţine bacalaureatul în următoarele două sesiuni", se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei. În comparaţie cu anul trecut, lucrurile stau mult mai bine, atunci 661 de elevi au fost eliminaţi din timpul examenului pentru fraudă. Pentru mulţi elevi, proba scrisă de la limba româ-nă a fost foarte grea, optimismul acestora scăzând dramatic după au fost puşi să analizeze un fragment din "Craii de curte veche" a lui Mateiu Caragiale, să realizeze un text de tip argumentativ despre calităţile umane pornind de la o afirmaţie a lui Lucian Blaga şi au trebuit să redacteze un eseu în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic aparţinând lui Mihai Eminescu.

Hitul verii pentru elevii care vor pica în actuala sesiune de Bacalaureat este cu siguranţă "Vara nu dorm", dar asta nu înseamnă automat că se vor pune temeinic pe învăţat, experienţa de anul trecut demonstrând că eşecul i-a impulsionat pe destul de puţini elevi.

Vara trecută, în prima sesiune, doar 44,47 % din elevi au promovat Bacalaureatul, iar în 20 de licee niciun candidat nu a reuşit să promoveze. În cifre absolute acest lucru înseamnă 90.765 de promovaţi, care teoretic se pot îndrepta către o facultate şi 113.338 de elevi care nu au trecut de acest examen şi care în marea lor majoritate vor îngroşa numărul şomerilor. Rata de promovabilitate din 2011 este mult mai mică decât în cel mai prost an din ultimul deceniu, 2003 - când au luat examenul 76,82% din elevi. Nici a doua sesiune din 2011 nu a reprezentat o salvare, promovabilitatea a fost de 16,06 la sută, raportat la numărul de candidaţi înscrişi nu la cei prezenţi, numărul celor care au luat examenul fiind de 17.778. Pentru examinări s-au înscris 109.595 de candidaţi, cu aproape 40.000 mai mulţi decât în 2010, dar mulţi dintre aceştia nu s-au prezentat la probe.

La proba scrisă de limba şi literatura română din acest an s-au prezentat 158.155 de candidaţi din totalul de 172.124 de potenţiali participanţi, conform datelor furnizate de inspectoratele şcolare judeţene. Astăzi, candidaţii vor susţine proba obligatorie a profilului, iar vineri urmează examenul la alegere. Rezultatele se vor afişa pe 8 iulie, iar pe 9 iulie se pot depune contestaţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. O dovada clara ca liceenii se desolidarizeaza de bozonul Ponta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb