Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov a desfăşurat o acţiune de control pentru a verifica respectarea prevederilor legale în domeniu, în urma unei sesizări, la operatorul economic Sytago Company SRL (Restaurant Sytago), din localitatea Măgurele, judeţul Ilfov.
Controlul s-a derulat în cadrul programului Academia Comisarilor - dedicat tinerilor colegi, care se specializează în echipe comune cu comisari cu experienţă, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
În urma neregulilor constatate, au fost aplicate, următoarele sancţiuni contravenţionale:
- o amendă în cuantum de 15.000 lei
- oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de peste 3.000 lei.
- oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor
- propunere pentru închiderea temporară a unităţii pentru o perioadă de până la 6 luni.
Principalele abateri constatate au fost:
- comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare şi a datei limită de consum, pe etichetă
- nerespectarea temperaturii de păstrare a preparatelor culinare
- folosirea produselor alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită
- utilizarea unor ustensile şi vase de bucătărie neigienizate, cu grad de uzură avansat - utilizarea unor recipiente pentru colectarea reziduală fără capac
- depozitarea produselor alimentare direct pe paviment
- nerespectarea vecinătăţilor produselor alimentare depozitate în acelaşi agregat
- utilizarea unor agregate frigorifice destinate băuturilor pentru depozitarea unor produse alimentare
- realizarea decongelării la temperatura mediului ambiant
- folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu grătare cu vopsea exfoliată, zone extinse de rugină, chedere cu grad de uzură avansat, cu depuneri de praf, impurităţi şi mizerie îmbâcsită în sistemul de ventilaţie
- condiţiile igienico-sanitare improprii derulării activităţii de comercializare a produselor alimentare - paviment în piaţă cu porţiuni lipsă, neigienizat, tavan cu infiltratii, tomberoane murdare, neigienizate, prezenţa insectelor vii şi moarte (gândaci)
- lipsa autorizaţiei de funcţionare de la Primărie
- lipsă mijlocuolui de verificare a cantităţii omologat
- lipsa informării asupra ingredientelor, aditivilor şi a valorilor nutriţionale în lista meniu
- depozitarea unor ingrediente separate de preparatele din care ar trebui să facă parte (carnea păstrată separat, depozitarea unor paste prefierte etc.).