În urma unei sesizări, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov, sub coordonarea directorului general al Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a desfăşurat o acţiune de verificare la staţia de distribuţie a carburanţilor din Ciolpani, judeţul Ilfov, aparţinând operatorului economic Lukoil, potrivit unui comunicat al ANPC.
Pentru abaterile de la legislaţia în vigoare, în domeniu, identificate, comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au aplicat următoarele sancţiuni:
-amenzi contravenţionale în valoare de 55.000 lei
-măsura complementară de oprire temporară a prestării de servcii, până la remedierea deficienţelor, pentru staţia Lukoil Ciolpani.
"În cei peste 10 ani de când sunt director general, în cadrul ANPC, mi-am dorit şi îmi doresc în continuare să avem toate pârghiile necesare pentru a elimina şi cel mai mic atentat la drepturile fundamentale ale consumatorilor. Primim zilnic sute de sesizări şi informări legate de abaterile unor operatori economici. Suntem mult prea puţini pentru a reuşi să fim prezenţi peste tot unde ne-am dori sau unde ar fi nevoie. Cu toate acestea în fiecare zi reuşim să transmitem un mesaj puternic. Am primit informaţia legată de "furtul" la pompă în urmă cu foarte puţin timp. Am considerat că se impune urgent verificarea şi sancţionarea acestuia. Indiferent de cât de puţini bani sunt "făcuţi" aşa şi indiferent care este dimensiunea financiară a celui care o face acest lucru este de netolerat. De fiecare dată am sperat că lucrurile se vor îmbunătăţi în urma acţiunilor noastre, din păcate văd că acest lucru nu se întâmplă la nivelul pe care ni-l dorim. Avem suficient de multă mină în pixuri pentru a ne lupta cu orice fenomen de acest gen" a declarat Paul Anghel, director general ANPC.
Potrivit sursei citate, la momentul controlului, au fost constatate atât practici comerciale înşelătoare - nereguli care ţin de calibrarea pompelor de alimentare cu carburant, cât şi referitoare la produsele aflate la comercializare în magazine.
Mai exact, la momentul controlului, operatorul economic comercializa produsul benzină ECTO 100. La ridicarea pistolului din pompa de alimentare fără acţionarea acestuia, pe display-ul pompei se evidenţia: Litri 0,04 respectiv 0,05, Lei 0,30 respectiv 0.37. La determinarea cantităţii de produs cu vasul etalon de 20 litri, la cele două pompe s-a constatat o diferenţă în minus de 0,05 respectiv 0,07 litri.
De asemenea, au fost identificate la comercializare produse care nu erau depozitate în condiţiile stabilite de producător.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.11.2023, 12:16)
eu am simtit un furt mai mare la pompa in primavara acestui ani si anul trecut in primavara si vara.... aveam o medie de "litrii" care o pun periodic in rezervor (adica fac mereu plinul) si m-am trezit nu de putine ori cu afisaj la pompa cum ca am pus mai multi litrii decat media rezervorului meu...
nu am fost uimit de patanie... stima ca in perioade de "inflatii" comerciantii te fura ca sa paseze costurile.
acum.. pe toamna la ultimul plin am fost surprins sa vad ca media mea de litrii a coborat frumos lar la perioada din 2018-2019... deci se pare ca "pompistii" si-au facut "plinul" si s-au anuntat intre ei ca au inceput controalele.
PS: si eu am facut zezizari de furt la pompa... furturile atea sunt foarte usor de facut de popisti... se face totul electronic.... odata am fost incarcat cu peste 2-3 litrii de "aer"... in alta tura cu peste 4-5 litrii de aer... ar astea sunt cazuri a tupeu... am vazut ca umbla la ele in perioade scurte si la haos si abundenta de masini....
patanie prin Mangalia - Bucuresti -Constant - Autostrada.... una care stiu ca arde periodic e prin mangalia si 2 mai.... prin bucuresti sunt multe.... dar hotii baga aleatoriu in sistem electronic furtul... nu il lasa activ multe ore ca sa nu bata la ochi....
Ma intreb de ce nu sunt conectate pompele in sistem informatic cu autoritatile de supraveghere financiara?!
Mai avem si furtul cu "biluare" combustibilului si vanzarii lui la nume de afisaj.... - aici cum facem?!
s c c r e t