ANRCTI a fost restructurată

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 22 septembrie 2008

Comisarul Viviane Reding îi cere explicaţii ministrului Karoly Borbely

Comisarul european pentru telecomunicaţii Viviane Reding i-a trimis vineri o scrisoare "foarte urgentă" ministrului român al comunicaţiilor Karoly Borbely în care cere explicaţii pentru decizia de a restructura ANRCTI, ameninţând cu măsuri legale, dacă Bucureştiul nu răspunde până la 26 septembrie.

Un comunicat transmis de serviciul de presă al comisarului european reaminteşte decizia de joi a Guvernului român de a restructura Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) şi întreaga situaţie creată, iar comisarul îşi exprimă "extrema îngrijorare" faţă de aceste măsuri.

"Solicit autorităţilor române să aplice în totalitate principiile UE de a garanta independenţa organismelor de reglementare şi să ne informeze fără întârziere cu privire la motivele care au dus la aceste măsuri. Termenul-limită pentru un răspuns al Guvernului român este 26 septembrie", precizează comisarul european pentru societatea informaţională şi media, citat de corespondentul NewsIn la Bruxelles.

"Comisia va urmări foarte atent această chestiune şi nu voi ezita nicio secundă să propun măsuri legale, dacă independenţa ANRCTI nu este res­pectată în totalitate", avertizează Viviane Reding. Ea solicită informaţii şi cu privire la demiterea şefului ANRCTI, amintând că "pentru a asigura independenţa autorităţii de reglementare, mandatul şefului ei nu poate fi întrerupt decât din motive foarte clare şi bine justificate", subliniază comisarul european.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) a fost reorganizată joi de Guvern, prin urmare fos­tul preşedinte, Dan Georges­cu, nu îşi poate relua funcţia pe care a recâştigat-o în ins­tanţă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a suspendat miercuri revocarea sa din funcţie.

Guvernul a anunţat, în 19 august, că prim-ministrul Călin Popescu-Tăriceanu a semnat o decizie privind eliberarea lui Dan Cristian Georgescu din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI). Potrivit unor surse guvernamentale, demiterea lui Georgescu ar fi intervenit în urma unui audit intern care constatase că instituţia încălcase mai multe prevederi legale, însă fostul şef al ANRCTI spune că motivele prezentate în decizie sunt nefondate şi că nu a avut nicio discuţie cu prim-ministrul pentru a înţelege nemulţumirile privind activitatea sa. Prin urmare, el s-a adresat justiţiei.

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat miercuri revocarea fostului preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), Dan Georgescu, semnată de premierul Călin Popescu Tăriceanu, însă decizia instanţei poate fi atacată cu recurs. Georgescu s-a prezentat joi la sediul instituţiei pentru a-şi relua activitatea, însă acest lucru a fost imposibil, întrucât instituţia fusese desfiinţată şi reorganizată.

Premierul Tăriceanu a declarat joi că restructurarea instituţiei a fost făcută printr-o Ordonanţă de Urgenţă, instituţiei fiindu-i adăugate alte activităţi din domeniul informaticii.

Potrivit textului Ordonanţei de Urgenţă, măsura a fost luată "având în vedere prejudiciile importante aduse interesului public prin perpetuarea şi amplificarea blocajelor în activitatea economică ce se des­făşoară pe internet, prin nivelul foarte ridicat al infracţionalităţii informatice şi proliferarea mesajelor comerciale nesolicitate (de tip SPAM), ceea ce conduce la prejudicierea intereselor economice ale consumatorilor şi operatorilor economici din România şi din străinătate, precum şi la afectarea imaginii externe a României".

Dan Georgescu a declarat joi pentru NewsIn, că este mirat de rapiditatea cu care Guvernul a hotărât desfiinţarea instituţiei. El a spus că nu înţelege cum actul normativ a obţinut toate avizele necesare.

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) a fost înfiinţată în decembrie 2006, prin reorganizarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANRC), reglementatorul pieţelor de comunicaţii electronice şi servicii poştale, care şi-a extins astfel atribuţiile şi în domeniul tehnologiei informaţiei.

În luna aprilie 2007, ANRCTI a preluat şi atribuţiile Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI) în ceea ce priveşte managementul spectrului de frecvenţe radio şi supravegherea pieţei echipamentelor radio şi a echipamentelor terminale de comunicaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb