ANRE A CERTIFICAT: Transelectrica - operator de transport şi de sistem al sistemului electroenergetic naţional

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 decembrie 2015

Transelectrica - operator de transport şi de sistem al sistemului electroenergetic naţional

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat certificarea Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica", potrivit modelului de separare a proprietăţii, ca operator de transport şi de sistem al sistemului electroenergetic naţional. Transelectrica a fost certificată anterior de ANRE, prin Ordinul ANRE nr. 71/2014, ca operator de transport şi de sistem al sistemului electroenergetic naţional, conform modelului "operator de sistem independent". Având în vedere opinia Comisiei Europene exprimată cu ocazia acelei certificări, potrivit căreia "modelul ISO nu este cel mai potrivit pentru a fi aplicat societăţii Transelectrica" şi că "separarea drepturilor de proprietate în cadrul statului ar constitui o opţiune mai adecvată pentru a asigura separarea efectivă a activităţilor de transport de interesele statului în materie de furnizare şi generare de energie electrică" şi ca urmare a modificărilor legislative determinate de intrarea în vigoare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/17.12.2014, Transelectrica a solicitat ANRE reluarea procedurii de certificare potrivit modelului "de separare a proprietăţii", conform unui comunicat de presă al ANRE, care precizează că, din analiza modificărilor legislative, ANRE a constatat ca Transelectrica se încadrează în situaţia în care pot fi analizate condiţiile de certificare prin raportare la modelul de separare a proprietăţii. Astfel, prin Decizia ANRE nr. 1788/12.08.2015, a fost aprobată certificarea preliminară a Transelectrica, conform acestui model.

ANRE mai precizează: "Decizia, împreună cu documentele care au stat la baza aprobării ei, a fost notificată la Comisia Europeană. Potrivit prevederilor art. 3 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 714/2009, Comisia Europeană a examinat documentele primite şi a emis Avizul C(2015) 7053 final din 12.10.2015. Potrivit prevederilor art. 31 alin. (1) lit. e) şi alin. (2) din Legea nr. 123/2012, procedura de certificare a operatorului de transport şi de sistem se finalizează conform prevederilor art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 714/2009, în sensul că «la primirea unui aviz din partea Comisiei, autoritatea de reglementare naţională adoptă, în termen de două luni, decizia finală cu privire la certificarea operatorului de transport şi de sistem, ţinând seama în cea mai mare măsură posibilă de avizul Comisiei. Decizia autorităţii de reglementare şi avizul Comisiei se publică împreună»".

Având în vedere că ANRE a constatat îndeplinirea de către Transelectrica a cerinţelor legale privind certificarea, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat certificarea Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A., potrivit modelului de separare a proprietăţii, ca operator de transport şi de sistem al sistemului electroenergetic naţional, în acest sens fiind emis Ordinul ANRE nr. 164/2015. Prin acest ordin se pun în aplicare prevederile legislaţiei Uniunii Europene şi a celei interne cu privire la certificarea operatorului de transport şi de sistem şi nu se instituie costuri/tarife sau obligaţii suplimentare asupra clientului final de energie electrică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb