Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acreditat, la finele săptămânii trecute, patru proiecte fotovoltaice şi o centrală pe biogaz pentru aplicarea sistemului de promovare prin certificate verzi, potrivit unui document postat pe site-ul instituţiei. Proiectele de producere a energiei din surse regenerabile au ajuns la o capacitate totală de 4.582 MW la finele lunii februarie 2014, cu 170 de MW în plus faţă de sfârşitul lunii ianuarie, conform datelor Transelectrica.
În sistem existau proiecte eoliene cu o putere de 2.792 MW, parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.149 MW, microhidrocentrale de 542 MW şi proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 99 MW. La 31 ianuarie, în sistem erau instalate capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 4.412 MW, informează Agerpres.
Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenţii sub forma certificatelor verzi, pe care le plătesc toţi consumatorii, inclusiv cei casnici, şi care sunt reliefate separat în factura lunară la electricitate. Pentru a tempera creşterea facturilor, Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, să amâne pentru perioada 2017 - 2020 acordarea unui număr de certificate verzi. Potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, faţă de şase certificate, cum era până la 1 iulie 2013. Proiectele eoliene beneficiază doar de un certificat din două, iar microhidrocentralele, de două certificate din trei.