ANRE refuză acordarea licenţei de distribuţie a energiei electrice grupului RCS&RDS

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 martie 2016

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a hotărât, ieri, respingerea solicitării celor două firme controlate de operatorul RCS&RDS, Delalina şi Foto Distribuţie, de acordare a licenţei pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice, potrivit unui comunicat al Autorităţii.

ANRE a precizat că cele două societăţi nu au îndeplinit condiţiile legale pentru a primi licenţele de distribuţie a energiei electrice.

Conform raportului, comitetul de reglementare al ANRE a luat decizia de respingere a acordării licenţei companiei RCS&RDS pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice în baza prevederilor art. 5, alin. (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, care arată că ordinele, deciziile sau avizele ANRE cu privire la activitatea de reglementare se referă la acordarea, modificarea, suspendarea, refuzul ori retragerea de licenţe sau autorizaţii.

"Comitetul de reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, având în vedere neîndeplinirea de către societatea DELALINA SRL a condiţiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) şi art. 29 alin. (1) lit. b) şi c) din Regulament, respectiv, de către societatea FOTO DISTRIBUŢIE SRL a condiţiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. i) şi la art. 29 alin. (1) lit. b)", mai arată comunicatul.

"În mod consecvent cu respectarea principiilor şi dispoziţiilor legislaţiei primare şi prevederilor contractelor de concesiune încheiate de statul român, ANRE apreciază că a luat singura decizie permisă de cadrul legislativ în vigoare", au precizat oficialii ANRE.

Art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice arată că în cazul în care documentaţia nu corespunde cerinţelor prezentului regulament, ANRE emite decizie privind refuzul de acordare a autorizaţiei sau licenţei.

Art. 23, alin. (2), litera g) face referire la certificatul de racordare emis solicitantului de licenţă de operatorul de reţea la care instalaţiile acestuia sunt racordate, conform reglementărilor aplicabile.

Art. 23, alin. (2), litera i) are în vedere acceptul operatorului de distribuţie concesionar, în cazul solicitantului care intenţionează să presteze serviciul de distribuţie a energiei electrice, utilizând reţelele electrice de distribuţie proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuţie, definită în Condiţiile specifice asociate licenţei acordate acestuia din urmă.

Art. 29, alin (1), litera b) precizează că la acordarea sau refuzul de acordare a autorizaţiei sau licenţei se ia în considerare, după caz, caracterul complet al documentaţiei, inclusiv în raport cu explicaţiile furnizate la solicitarea ANRE cu privire la îndeplinirea cerinţelor înscrise în prezentul regulament.

Art. 29, alin (1), litera c) informează că la acordarea sau refuzul de acordare a autorizaţiei sau licenţei se ia în considerare, după caz, existenţa unui cadru tehnico-organizatoric, inclusiv asigurarea personalului calificat, care să permită solicitantului îndeplinirea condiţiilor asociate autorizaţiei sau licenţei.

Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, două companii ale grupului au în desfăşurare proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice. În luna septembrie 2015, au fost solicitate licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea munici-piului Timişoara.

Conform companiei, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă. În context, companiile din grupul RCS & RDS au demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE care, potrivit grupului, "contravin legii şi Constituţiei".

RCS&RDS preciza că, în măsura în care barierele create de ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât va oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor sale de 120 lei/MWh faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb