ANRE - venituri de 349 milioane lei, în prima jumătate de an

M.G.
Ziarul BURSA #Companii / 2 septembrie 2019

ANRE - venituri de 349 milioane lei, în prima jumătate de an

Pentru 2019, ANRE estimează că va încasa 606 milioane de lei, sumă ce include şi taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie

Bani europeni pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorilor de electricitate şi gaze

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a încasat 349 milioane de lei în primele şase luni ale acestui an, sumă ce include şi taxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul energetic, potrivit lui Radu Bădiţă, secretar general al ANRE.

Pentru întreg anul, ANRE estimează încasări de 606,6 milioane de lei, având în prezent în conturi 263 milioane de lei. Totodată, reglementatorul a avut cheltuieli de 101 milioane de lei în aceste prime şase luni din an, în scădere cu 10% faţă de primul semestru al anului trecut.

Iniţial se estimase că de pe urma creşterii taxei pe cifra de afaceri de la 0,1% la 2% prin OUG 114/2018, prevedere despre care se discută în prezent abrogarea în Parlament, ANRE urma să încaseze peste 2 miliarde de lei, însă prin exceptarea mai multor activităţi în urma discuţiilor cu actorii din piaţă această sumă a fost redusă substanţial, banii trebuind să finanţeze lucrări de eficientizare energetică, ţara noastră confruntându-se cu o procedură de infringement la nivel european.

Totodată, reglementatorul a continuat procesul de reducere a personalului, în contextul începerii unui proces de digitalizare în anul 2018.

Autoritatea are de asemenea un proiect de dezvoltare a unui sistem informatic pentru care preconizează că va accesa fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană în valoare de circa 20 milioane de lei. Cu aceşti bani ar urma să se dezvolte un sistem informatic nou pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale

"Proiectul presupune implementarea unei baze de date şi a unei platforme online unice la nivel naţional, ce are ca scop: optimizarea proceselor operaţionale generate de solicitările de schimbare a furnizorului; reducerea birocraţiei pentru cetăţeni şi mediul de afaceri; respectarea termenelor legale", se arată într-un document semnat de Claudiu Sorin Dumbrăveanu, director general al Direcţiei Generale Piaţă Energie şi Preţuri din cadrul ANRE.

Contractul de finanţare ar trebui semnat până la finalul lui 2019, în condiţiile în care cererea a fost depusă anul acesta la 25 aprilie, iar termenul de implementare este de 24 de luni de la data semnării.

Proiectul apare în contextul în care numărul solicitărilor de schimbare a furnizorului de energie electrică a crescut în comparaţie cu anul trecut, iar procesul de schimbare a furnizorului de electricitate durează 21 de zile de la data notificării intenţiei clientului.

În acest sens, Directiva UE 944 din 2019 a Parlamentului European şi Consiliului arată că până în 2026, durata în care procesul de schimbare a furnizorului "ar trebui" finalizat, "în mod obişnuit", este în decurs de 24 de ore de la cerere, spre deosebire de trei săptămâni cât ţine în prezent.

Un ordin ANRE pe temă ar urma să fie aprobat în cursul lunii septembrie a aces-tui an.

Totodată, Autoritatea ar fi ajuns la un plan de dezvoltare agreat cu autorităţile locale din zonele limitrofe Bucureştiului privind reţelele de distribuţie a gazelor, însă autorităţile locale nu au fondurile necesare, iar operatorii de distribuţie nu sunt interesaţi de proiecte care nu le asigură o returnare rapidă a investiţiei, potrivit informaţiilor noastre. Astfel, realizarea planului ar cădea în sarcina Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport, în timp ce autorităţile ar trebui să depună proiecte pentru atragerea de fonduri europene prin planul naţional de dezvoltare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb