PSD şi ALDE au anunţat că au ajuns la un acord privind proiectul legii ce stabileşte modul de explorare şi exploatare în perimetrele offshore din Marea Neagră. Conform declaraţiei liderului social-democraţilor din Camera Deputaţilor, Daniel Suciu, partenerii de coaliţie au stabilit ca 50% din cantitatea de gaze naturale ce va fi extrasă din Marea Neagră să fie tranzacţionată pe bursa din ţara noastră şi ca investiţia făcută de companiile din domeniu în segmentul upstream să beneficieze de o deducere de maximum 30% din impozitul pe venitul suplimentar.
În realitate, lucrurile nu sunt atât de clare pe cât le-a anunţat deputatul Daniel Suciu. Partenerii de la ALDE sus-ţin că sunt de acord cu propunerea res-pectivă, în principal pentru că s-au modificat anumite aspecte tehnice, şi nu pentru că ar fi beneficiat de toate datele şi informaţiile necesare.
Deputatul Andrei Gerea (ALDE) a declarat pentru ziarul BURSA: "Nu am primit din partea instituţiilor statului valorile pe care le-am solicitat. Mă aşteptam ca Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale să ne furnizeze toate datele, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Informaţiile pe care le-am obţinut - prognoze, istoric, statistic - din zona onshore şi offshore de la alţii, care au experienţă în acest domeniu, le-am aplicat în cazul nostru, bazându-ne şi pe ceea ce ne-a furnizat Ministerul Finanţelor Publice. Astfel, am putut să estimăm cât mai aproape de adevăr ce se va întâmpla cu producţia din zona Mării Negre".
El a menţionat că proiectul depus iniţial în Camera Deputaţilor, la începutul lunii octombrie, nu putea fi votat pentru că erau multe lucruri în neregulă, mai ales pe zona tehnică. Andrei Gerea a menţionat: "Au fost neconcordanţe nedorite chiar de unii deputaţi din PSD. De exemplu, partea privind supravegherea tranzacţionării pe bursă a cantităţii de 50% din producţie. Intenţia noastră a fost de la început să eliminăm orice posibile tentaţii de a se juca în forţă pe bursă. Faptul că în forma iniţială Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie putea interveni în contractele bilaterale încheiate de operatorii offshore pe bursă, nu era în regulă. Oamenii erau foarte revoltaţi şi pe bună dreptate. Eu sper că am eliminat toate aceste inadvertenţe tehnice".
Deputatul din partea ALDE a mai spus că analizele au fost făcute şi pe baza punctelor de vedere trimise de companiile din domeniu, cu care parlamentarii au discutat şi că, dacă săptămâna viitoare vor ajunge la un consens şi cu liderii opoziţiei parlamentare, este posibil ca până la sfârşitul lunii octombrie sau, cel mai târziu, la începutul lunii noiembrie legea offshore să treacă de Parlament.
Deputatul liberal Virgil Popescu, vicepreşedintele comisiei pentru indus-trii şi servicii din Camera Deputaţilor, a menţionat, pentru ziarul BURSA, că, înainte de a lua orice decizie, el şi colegii săi de partid doresc să vadă cifrele şi prognozele furnizate de Ministerul Finanţelor Publice şi de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru a discuta pe lucruri clare.
Virgil Popescu ne-a declarat: "Am văzut declaraţia celor de la PSD şi am citit că săptămâna viitoare se vor întâlni cu noi. Ca să vedem cum s-au calculat toate procentele, este necesar ca ANRM să ne spună valoarea inves-tiţiei pe fiecare proiect în parte. Dacă nu avem o cifră la care se va aplica procentul de 30% sau 60%, este greu de luat o decizie. Ne trebuie două date: la cât este estimată de ANRM valoarea producţiei de gaze şi valoarea investiţiilor. Dacă Ministerul de Finanţe este incapabil să calculeze, atunci calculăm noi, pentru că ne pricepem".
Vicepreşedintele comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a mai spus că pragul de 50% privind tranzacţionarea producţiei la bursa din ţara noastră era deja stabilit în legea energiei, ca prag minim, în comparaţie cu legea offshore unde coaliţia PSD-ALDE l-a stabilit ca prag maxim.
Primă formă a legii offshore a fost votată de Senat şi Camera Deputaţilor în sesiunea extraordinară a Parlamentului care s-a desfăşurat între 3 şi 19 iulie 2018. Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge această lege, în urma nemulţumirilor exprimate de opoziţie şi de marile companii din acest domeniu, şi a trimis legea la reexaminare în Parlament.
În urma reexaminării, în 24 septembrie 2018, Senatul a aprobat legea offshore, stabilind ca investiţiile din segmentul upstream să fie deduse în procent de 60% din impozitul pe veniturile suplimentare.
Proiectul a fost trimis la Camera Deputaţilor care este for decizional. În şedinţa reunită a comisiilor de indus-trii şi servicii, buget şi administraţie, de la începutul lunii octombrie, au fost aduse noi modificări, iar procentul de deducere a fost stabilit la 30%, lucruri care au atras nemulţumirea mai multor parlamentari, inclusiv ai celor din coaliţia PSD-ALDE. Deoarece noua formă a proiectului legii offshore risca să fie respinsă de Camera Deputaţilor, actul normativ a fost trimis la comisii şi s-a stabilit un termen de două săptămâni de dezbateri, pentru a se ajunge la un consens cu toate forţele politice reprezentate în Parlament, deoarece legea offshore va avea impact asupra politicii economice şi energetice a ţării noastre pentru următorii 30 de ani.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2018, 08:27)
Faceti deduceri cat mai mari si profituri mari pentru investitori, la fel si comisioane grase pentru voi.Pentru noi oamenii din tara ce pica dela masa bogatilor.Nu ar fi cazul sa va ganditi si la tara,la investiti etc.?
2. fără titlu
(mesaj trimis de Hazardat în data de 19.10.2018, 08:42)
ANRM si MFP nu detin date concludente...de unde stii tu ca nu au? ca ti-au spus gerea si popescu? Halal