ANRMAP: Licitaţii ilegale la 5.000 de instituţii publice

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Administraţie / 25 martie 2011

Doar 13.000 din totalul de 18.000 de autorităţi publice contractante sunt înscrise pe SEAP. Astfel, 5.000 de instituţii publice sunt în afara legii, neanunţând licitaţiile în sistemul electronic SEAP şi derulând achiziţii de sute de milioane de euro.

În aceste condiţii, Autoritatea de Reglementare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a anunţat, ieri, că va demara, în curând, un control tematic pentru a vedea câte instituţii publice din ţară sunt înscrise în SEAP. Cristina Trăilă, preşedintele Autorităţii, a declarat: "Pe acei beneficiari ai contractelor publice care au derulat proceduri de licitaţie în afara legislaţiei în vigoare, fără a asigura transparenţa prin SEAP, îi anunţăm că ANRMAP va solicita în instanţă nulitatea absolută a tuturor contractelor încheiate fără respectarea prin-cipiilor din OUG 34/2006 (n.r. legea care reglementează achiziţiile publice)".

Sumele cheltuite ilegal în acest fel vor fi imputate celor vinovaţi, care au aprobat derularea licitaţiilor în afara SEAP. Aceştia vor fi identificaţi de Curtea de Conturi, DNA, Parchetul General şi instanţele specializate de judecată, în urma sesizărilor şi rapoartelor ANRMAP.

Domnia sa a spus că o situaţie ieşită din comun a fost constatată la Primăria oraşului Otopeni, care a fost sancţionată de ANRMAP în anul 2008 cu amendă de 70.000 de lei pentru neînscrierea în SEAP. Şeful ANRMAP a adăugat: "În prezent, ne-am autosesizat şi am observat că primăria nu a intrat în legalitate nici până în prezent. Primăria Otopeni a avut, în anul 2010, un buget de aproximativ 25 milioane de euro, din care aproximativ 19 milioane de euro au fost cheltuiţi pe investiţii, bunuri şi servicii. În 2009, primăria a avut buget de 30 milioane de euro şi a cheltuit pe bunuri, servicii şi investiţii suma de 25 milioane de euro. Prin urmare, putem spune că cel puţin 44 milioane de euro nu se ştie cum au fost cheltuiţi".

ANRMAP se mai confruntă şi cu nereguli în contractele de salubrizare realizate de primării. Pe 23 martie, Curtea de Apel Braşov a admis prin sentinţă definitivă şi irevocabilă plângerea "Masoti" SRL în contradictoriu cu Primăria Sectorului 1 şi a dispus anularea anunţului de participare, a documentaţiei de atribuire şi a procedurii de atribuire către "Romprest" a contractului în valoare de 450 milioane de euro privind salubrizarea Sectorului 1. Acest contract a fost încheiat în 2008, deşi erau decizii ale instanţelor de judecată care anulau procedura de achiziţie publică, susţine Cristina Trăilă. În acest moment, a fost confirmată încă o dată încheierea fără nicio bază legală a contractului de salubrizare de la nivelul Sectorului 1, apreciază domnia sa.

ANRMAP a desfăşurat o procedură de supraveghere la Primăria Municipiului Bucureşti pentru a verifica modul de atribuire a contractului privind prestarea de servicii de salubrizare stradală şi servicii de iarnă pe raza sectorului 5. Acest serviciu a fost delegat de primarul Sectorului 5, către Primăria Capitalei, care a încheiat un contract în valoare de 4,2 milioane de euro, atribuit prin negociere fără publicare, firmei "Romprest Service" SA.

În urma controlului, a fost constatat faptul că Primăria Capitalei a ales în mod eronat procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. În plus, în acest moment, pe raza Sectorului 5 mai există un contract în derulare cu SC "Rebu" SA, care are acelaşi obiect ca şi cel atribuit pe motive de urgenţă de către Primăria Capitalei. ANRMAP consideră că sumele cheltuite pentru acelaşi serviciu de cele două primării le vor fi imputate responsabililor de către Curtea de Conturi.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb