Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat, în cursul lunii mai, un număr de 143 de amenzi contravenţionale în valoare de aproape 200.000 de lei pentru comercianţii din sectorul produselor alimentare de origine non-animală, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Tot în mai, inspectorii au acordat 173 de avertismente pentru deficienţe minore.
ANSVSA precizează, într-un comunicat de presă, că au fost efectuate, în total, un număr de 8.998 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii, precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar şi a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor şi fructelor.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislaţie şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.
Potrivit sursei citate, în urma controalelor au fost aplicate 143 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 197.600 lei, cele mai importante sume fiind consemnate în Dâmboviţa (33.600 lei - manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea condiţiilor de igienă; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor), Sibiu (32.600 lei - produse alimentare cu termenul de valabilitate depăşit; nerespectarea condiţiilor de igienă; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare), Bistriţa-Năsăud (15.400 lei - funcţionare fără înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor; echipament de lucru incomplet sau murdar; lipsă efectuare acţiuni deratizare), Cluj (16.200 lei - depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea condiţiilor de igienă; desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare) şi Bucureşti (16.000 lei - nerespectarea condiţiilor de igienă; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare).
De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.