ANSVSA Zeci de sancţiuni pentru operatori din industria alimentară

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 10 februarie 2022

Zeci de sancţiuni pentru operatori din industria alimentară

Problemele din industria alimentară, nu doar cele care privesc siguranţa consumatorilor, sunt departe de a fi rezolvate. Drept dovadă stau sancţiunile dictate de autorităţi ori de câte ori au loc controale. Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat 81 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 552.200 de lei, în cadrul controalelor efectuate în luna ianuarie în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală. Potrivit unui Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) controalele au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice. În cursul lunii ianuarie 2022, au fost efectuate 5.930 de controale în unităţile din industria agroalimentară din Bucureşti şi din ţară.

Acţiunile de verificare efectuate la nivel naţional pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2022 au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP). Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

În urma controalelor au fost constatate o serie de disfuncţionalităţi, dintre care: neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă şi fabricaţie (neîntreţinerea igienică a spaţiilor de depozitare, întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor tehnologice de producţie, lipsa vestiarului pentru angajaţi, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanţe destinate operaţiunilor de dezinfecţie, neefectuarea operaţiunilor de DDD în condiţiile legislaţiei specifice domeniului alimentar); neconformităţi privind întreţinerea şi igiena echipamentului de protecţie sanitară a personalului muncitor. De asemenea, au mai fost depistate neconformităţi privind monitorizarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, neconformităţi legate de asigurarea trasabilităţii şi conformităţii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător), dar şi în ceea ce priveşte personalul muncitor (neîntocmirea fişelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, lipsa echipamentului de protecţie, neatestarea stării de sănătate a personalului).

Alte tipuri de neconformităţi depistate au vizat desfăşurarea de activităţi neînregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, neiniţierea retragerii/rechemării de la consumator a produselor neconforme,neanunţarea începerii activităţii comerciale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb